1/72 Tlumič vibrací pro nosný rotor Mi-17 od Ciro

30.5.2012 - 8 763 přečtení

ciromodels

Na základě požadavků modelářů na Modelfóru zareagoval pan Janoušek z Ciro Models a rychle připravil malou doplňkovou sadu pro model Mi-8/17 od firmy Hobbyboss, kterou dostala redakce ModelWebu k recenzi.

Utlumte si Hrocha

Jarda Špaček

1/72 Tlumič vibrací pro nosný rotor Mi-17

Sada je velmi jednoduchá a sestává pouze ze dvou odlitků – na jednom je pěticípá konstrukce tlumiče vibrací, na druhém pak pět samostatných závaží. Díly jsou prosté bublinek i otřepů, vše stačí jen lehce začistit smirkovým papírem. Vřele doporučuji nejprve oddělit závaží od nálitku a ihned je nalepit na samotnou konstrukci tlumiče. Pouze se nasunují, stačí je pojistit kapičkou vteřiňáku.

Díly k sobě perfektně sedí. Až po kompletaci celého tlumiče doporučuji začištění jednotlivých závaží. Díky mým gramlavým rukám mi totiž při začišťování samotných závaží mi totiž KAŽDÉ z nich vypadlo. Vzhledem k teplému počasí jsem tuto činnost prováděl na terase a jedno jsem už nenašel.

Na fotografii vidíte, jak je terasa pro drobné díky dokonalou kamuflážní pastí. Po nasypání si popela na hlavu jsem na Modelbraní ve Znojmě dostal závaží nové. Díky!

Jako perličku přikládám i zkusmé sesazení tlumiče vibrací na rotor ze stavebnice Mi-17 od KP.

Historie

A k čemu se ve skutečnosti tlumič vibrací používá? No přece k tlumení vibrací. Jak známo, vrtulník je stroj, který se, dle některých prostořekých osob, třese vytouženým směrem. U vrtulníků řady Mi-8/17 jsou vibrace obzvláště patrné v přechodových režimech při rozběhu z visu a naopak při odbržďování. Proto konstruktéři vymysleli tuto jednoduchou konstrukci, která se dá snadno na vrtulníky namontovat. Proto jsou tlumičem vybaveny téměř všechny nově vyráběné stroje, a to jak v Ulan-Ude, tak v Kazani.

A protože se jedná o dobrou věc, byly v rámci generálních oprav tímto tlumičem vybaveny všechny dnes v ČR provozované Mi-8 i 17, nové Mi-171Š byly s touto výbavou dodány již z výroby. A po světě jich létá opravdu habakuk. Nezbývá tedy, než se podívat na fotografii konkrétního stroje, který chcete svým modelem ztvárnit, zda-li "čepičku" na rotoru má či nikoliv.

Závěr

Ač je sada primárně určena pro model HB, jeho použití pro KP a Zvezdu je s minimálními úpravami možné. Cena sady je 70,- Kč a dá se objednat na adrese firmy Ciro. Zde jsou k sehnání i všechny ostatní výrobky této znojemské firmy. Jinde je moc nehledejte.

Jarda Špaček

Redakce ModelWebu děkuje firmě Ciro models za vzorek k recenzi.

Rubrika Ciro models, Letadla - Doplňky, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.