Jak na kůži …

27.5.2012 - 7 711 přečtení

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

V dnešním díle občasníku "Jak na to ..." předvede postup ztvárnění kůže Sergej Mertens.

Kůže dle Sergeje

Sergej Mertens

Co potřebujeme na začátek

  1. Běžně připravený podklad, to znamená nastříkaný základní podkladovou barvou (světlou, nejlépe barvou plátna) a přelakovaný matným, nejlépe akrylátovým lakem.
  2. Olejové barvy - barevní škála je obrovská, odstín kůže můžete namíchat podle svých vlastních představ, ale v podstatě vystačíte s pár odstíny, všechny jsou pochopitelně zemité – Umbra pálená (pěkná, sytá barva, vynikajícíi na patinovani, ale je příliš naředěná a průhledná, dělá dojem spíš bahna než kůže), potom nějaký odstín Okru, lepší je Okr zlatý, dalším výborným odstínem je Sienna přírodní (ale dá se použít jakýkoliv odstín Sienny).
    Ale nejlepší barva na kůži, je Mars (ne Snikers), čím tmavší, tím lepší, ten nepotřebujete kombinovat s jinými barvami – je soběstačný, když Vám podaří sehnat Mars Brown Dark Transparent, máte žolíka! Analog k odstínu průhledného Marsu ve světě neexistuje!  Vyrábí jej jedině "3K" Zavod Krasok v Petrohradě, občas je tahle barva ke koupi v obchodě s malířskými potřebami "Zlatá Loď", v Praze.
  3. Dále potřebujeme něco co nám vytvoří strukturu odřené a vyleštěné kůže. Jako vždy jsem premýšlel co by bylo nejvhodnější použít a vida! - čistič dýmky (pak říkají ze kouření škodí zdraví, mně například prospívá), pořídíme si silnější, má totiž silnější a pevnějsí štětinky, slabší varianta je jemná skoro jako vata a naprosto se na ztvárnění kůže nehodí.
  4. Jemnost v rukou a chuť do práce.

Pracovní postup:

  1. Na konci čističe dýmky uděláme oko (nebo jiný nám vyhovující tvar), může to být třeba i tvar koženého límce okolo pilotního prostoru.
  2. Na nabarvení povrchu kožené části použijeme neředěnou olejovou barvu (pouze odsajeme olej na savém papíře) a množstvím nešetříme. Pokud se bojíme ušpinění okolí, můžeme jej zakrýt maskovací páskou.
  3. Navlhčíme očko čističe dýmky, já to dělám pusou, ale můžeme použít nádobu s vodou. Je to proto že na zvlhčeném povrchu se neslepují jednotlivé chloupky čističe.
  4. A přikládáme na povrch... POZOR! žádné rozmazávání, prostě PŘILOŽÍME, v žádném případě netupujeme... čistič přesto že je navlhčený vezme přebytečnou barvu, a zanechá po sobě krásnou, neopakovatelnou strukturu... Čím silnější bude přítlak na čistič, tím světlejší budou vystupující části koženého povrchu. Myslím že jak s čističem zacházet, jakou sílu přítlaku zvolit, zjistíte po chvilce sami, prostě to musíte vyzkoušet a ideální postup si najde každý sám... Jinak, přikládáme, přikládáme, jemně či silněji, ale povrch musí být ve finále matný. Jednoduše přebytečná olejová barva musí z kola (pardon z povrchu ztvárňované součástky) ven!
  5. Povrch necháme nejméně do druhého dne proschnout, pak ho můžeme lehce a velmi opatrně vyleštit (nejlépe hadříkem na čištění brýlí), to nám dále zmatní a sjednotí povrch a necháme opět den proschnout. Nakonec povrch přelakujeme matným lakem (já používám laky Agama).
  6. DŮLEŽITÉ!!! Základ povrchu  musí být matný, jinak se nám bude barva na povrchu rozmazávat a struktura odřené kůže nevznikne.

A nakonec pár fotografií kůže na modelu

Sergej Mertens, Chmelnice.org

Rubrika Jak na to ...? | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.