1/48 YAK-23 “FLORA” – Bílek

7.4.2012 - 20 113 přečtení

DSC_7219

Nová stavebnice zajímavého typu letadla s vazbou na Československé letectvo v měřítku 1/48 se dostává na modelářský trh. Jde o Yak-23 od firmy Bílek a my se teď podíváme na testshoty, které se dostaly do rukou redakce Modelwebu.

Yak-23 "Flora" 1/48
testshots

Lukáš Svoboda

Model: Yak-23 Flora
Výrobce: Bílek
Materiál: Plast
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: Zatím žádné...

Historie

První let tohoto stroje byl uskutečněn dne 8. července 1947 a od roku 1948 byla spuštěna sériová výroba. Yak-23 byl rychle nahrazen MiGem-15 a tak bylo vyrobeno pouhých 310 kusů a výroba byla ukončena v roce 1950. Yak-23 nebyl nikdy operačně nasazen, i když američtí piloti tvrdí, že jej spatřili během Korejské války. To však není nijak potvrzeno. V roce 1953 se přes Jugoslávii dostal jeden originálně zabalený Yak-23 na zkoušky do USA. A tak jsou k vidění fotografie s Yakem v americkém kabátě.

Státy, ve kterých tento pozoruhodný stroj létal byly: Bulharsko (12ks), Československo (20ks), Maďarsko (?ks), Polsko (kolem 100ks), Rumunsko (62ks), Sovětský svaz a USA (1ks na zkoušky).

Výlisky

 Stavebnice je lisována technologií short-run, což bohužel bude mít vliv na kvalitu výlisků. Jelikož jsem měl k dispozici první výlisky, které byly vyrobeny a nebyly zřejmě úplně doladěny, obsahovaly otřepy. Budeme doufat, že se s dalšími výlisky kvalita zlepší a otřepy se zmírní. Druhým neduhem výlisků jsou drobné kazy, které místy najdeme. Při celo-stříbrném modelu to není zrovna radostné zjištění. 

 Ale abych jen nehanil. Model je kompletně vyroben technologií 3D, což nejlépe pocítíme při sestavování dílů a také při pohledu na rytí. Rytí je naprosto perfektní. Hloubka i šířka jsou optimální. Díly po prvním zkusmém sestavení sedí naprosto perfektně. Tmelení není takřka třeba (pouze je třeba ty drobné kazy "přelíznout" např Surfacerem 500) a stavba tak odsýpá. Detaily jsou dostačují a po doplnění leptů do interiéru, ale i exteriéru (já je neměl k dispozici), bude model pozvednut zase o něco výše. Pro příště bych se ale přimlouval o zaformování do kovových forem.

Potom bych neměl asi žádnou výtku. Díly jsem nepřikládal k žádnému výkresu, ale po sestavení jsem model porovnal s fotografiemi skutečného stroje a nenašel žádný zásadní problém.

Pod košilkou

Model slepený narychlo. Partie kolem trysky byly přilepeny k trupu ještě před slepením obou polovin. Na nabarveném modelu jsem je lepil až po slepení trupu a nebyl zde žádný problém.

Hotový model

Závěr

Model se stavěl velmi dobře. Po doplnění leptů a obtisků od BOA to bude pěkný přírůstek do vitrínky a vzhledem k jeho malým rozměrům v měřítku 1/48 nezabere ani moc místa. Zapomněl jsem ještě zmínit, že na obtiskovém aršíku najdeme marking pro Československý, Polský, Sovětský a Americký stroj.

Já měl k dispozici pouze výlisky, tudíž bez obtisků, a tak jsem musel využít domácí zásoby a marking si poskládat. Ale už teď se těším, až si postavím ještě alespoň dva Yaky v markingu ze stavebnice. USA a Československo.

Lukáš Svoboda

Redakce ModelWebu děkuje firmě Bílek za vzorek pro recenzi.

Rubrika Bílek, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 YAK-23 “FLORA” – Bílek”

  1. Martin Janousek napsal:

    V Československu nebylo 20ks, ale jen 11ks.

  2. Lukáš Svoboda napsal:

    Martine díky za upřesnění. Vycházel jsem z mě dostupných informací.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-23

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.