1/48 P-39N Airacobra Weekend Edtion – Eduard

16.3.2012 - 5 670 přečtení

image description

Firma Eduard pokračuje ve své produkci zjednodušených stavebnic na víkend. Tentokráte to "odnesla" P-39N Airacobra.

P-39N Airacobra aneb nepovedený víkend

Patrik "Pojišťovák" Pěcha

Model: P-39N Airacobra 1/48
Výrobce: Eduard - Model Accessories s.r.o.
Materiál: Plastikový model
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 84163

Úvodem

Ne, titulek rozhodně není míněn na model. Nepovedl se pouze můj záměr, postavit tento model za jediný víkend. O tom ale později.

Krabička

Dnes již klasická žlutomodrá krabička, dovolující nám na pultech obchodů rychle identifikovat tuto řadu. U tohoto modelu již došlo na slova výrobce o krabičkách s bočním otevíráním. Nu budiž, modely skrz ní určitě kupovat nepřestaneme.

Jak je v této řadě zvykem, v balení je k dispozici jen jeden marking, žádné lepty, žádné masky. Dále tři rámečky plastikových dílů, jeden rámeček dílů čirých a obtisky na jednu, poměrně zajímavou kamufláž.

Eduard v návodu upozorňuje na možnost dokoupení sady leptů a masky. osobně si ale myslím, že tímto stavebnice ztrácí ono kouzlo "rychlé a levné" stavby pro víkendové modeláře.

Výlisky

Eduardí klasika. Čistě vylisováno, minimum otřepů. Díly jsou "ostře" stříknuty, sedí k sobě naprosto dokonale. Sestavení je bezproblémové, nečekají nás žádné záludnosti. Ideální model pro odpočinkovou stavbu. Prostě to, co od Eduardů dnes již všichni čekáme, hudráme když nám to nedá a někdy i když nám to dá. Holt, jsme holomci nevděční a výrobci to s námi nemají jednoduché.

Kamufláž

Jedna. Samotné zbarvení není moc pestré, kombinace olivová/šedá by sama o sobě moc nenadchla. Co dělá model zajímavým na pohled je spousta nápisů, rudé hvězdy přes původní a podobně. V podstatě není na modelu kousek, kde by jste "něco" nenašli. Musím říct, že jak tento typ moc "nemusím", po nanesení dekálu se mi model opravdu začal líbit.

Dekály

Dekály. Nakreslil Eduard, vytiskl Eduard. Tenké, barvy v pořádku, soutisk perfektní. Není co dodat. Snad jen to, že práce s nimi byla naprosto bezproblémová, jako vždy. Z Gunzeho vodiček tentokrát stačil jen Setter, obtisky se krásny dostaly do všech spár a linek. Eduarde, píši za jedna.

Návod

Weekend - takže černobílý, s možností stáhnout si na webu barevný. A abych nezapoměl, na zadní straně najdeme rozkreslenu trojpohledově kamufláž. Barevně.

Jediná vada návodu není technická, jako spíše obsahová. Nikde není uvedeno, že je třeba model dovážit. A to hodně.

Stavba, den první

Začal jsem tak nějak pomalu musím říct. V pátek v noci, vlastně chvílí před půlnocí. Za večer jsem stihl kokpit a uzavřít trup. Bylo to trochu méně než jsem chtěl, ale bavilo mně to velmi. A abych nezapomněl, připravil jsem si a nastříkal všecku droboť. Ta mně totiž na závěr nebaví a chtěl jsem jí mít takhle z krku.

Stavba, den druhý

Pokračování bohužel až po týdnu. Práce dostala přednost, prvovíkendovou neděli jsem trávil jinak než jsem plánoval. A abych alespoň trochu dodržel zdání víkendu, začal jsem tam, kde před týden skončil. V neděli ráno jsem se pustil do další práce. Dodělat drak, přetmelit - minimálně, vybrousit, surf, barva, dekály a wash. To vše jsem stihl za neděli docela v klidném tempu.

Dokončení

Holt jsem to za víkend nestihl. dodělávky jsem dělal pak průběžně během týdne, za den tak dvacet minut až hodinu. Už nebylo kam spěchat. Postavil jsem model na podvozek, vyzbrojil, odvrtal a nasadil výfuky a poslední modelařinou byla vrtule. Trošku poladil patinu (tady se mám jó co učit) a bylo hotovo.

Závěr

Osobně jsem s modelem spokojen. Neurazí, nenadchne. Jako vlastně všechny mé modely. Jsem jen prostý lepič, který se nad modely stále ještě dobře baví. A to se počítá.

Resumé a varování

Stavba byla naprosto pohodová, vše šlo jako po drátku. Jen bych upozornil na dvě, možná dvě a půl záludnosti.

  • První: návod vůbec nezmiňuje vyvážení modelu. Tak nějak jsem to tušil (a byl varován), proto jsem nelepil díl A7, který uzavírá příď. A hodilo se. Model bylo potřeba hodně opravdu hodně dovážit. Proto jsem taky ještě dodatečně nalepil plastikovou destičku na horní stranu dílů B14 a B10 (boky podvozkových šachet). Tím jsem vytvořil dno vany, kterou jsem následně až po okraj vysypal olověnými kuličkami. Bylo to tak akorát, musím říct.
  • Druhá: Onen zmiňovaný díl A7. Byl trošku kratší než je třeba. Nejsem si vědom, že bych jej nějak brousil ale přesto kousek chyběl. Vyřešil jsem to nalepením tenké destičky na stranu k vrtuli a bylo vymalováno.
  • A ta dvou a půltá? Jen taková drobnost. Kabinka při přiložení nasucho vypadala, jako že nebude vůbec pasovat. Při postupném lepení si ale krásně sedla. Takže se nevyděste, jde to.

Tak, doufám, že jsem vás alespoň trošku navnadil. Model stojí za každou z 260 korun, které Eduard chce. Stavebnici můžete koupit přímo na eShopu firmy Eduard.

S pozdravem "Buď kit",
Patrik "Pojišťovák" Pěcha - www.modelarovo.cz

Redakce ModelWebu dekuje firmě EDUARD – MODEL ACCESSORIES, spol. s r.o. za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.