Monografie Messerschmitt Me 262 “Schwalbe” – volume II od Kagera

29.1.2012 - 7 461 přečtení

logo_kagero

Druhý díl monografie Messerschmittu Me 262 Schwalbe polského vydavatelství Kagero.

Messerschmitt Me 262 "Schwalbe" - volume II

Luboš Pavel

Vydavatel: Kagero Publishing
Název: Messerschmittu Me 262 "Schwalbe" - volume 2
Autor: Marek Murawski, Marek Ryś
Katalogové číslo: 3047
ISBN: 978-83-62878-08-6

Úvodem

Jednou z posledních novinek vydavatelství Kagero, které redakce Modelwebu obdržela je druhý díl monografie věnované Messerschmittu Me 262, jejíž autory jsou Marek Murawski a Marek Ryś.
Druhý díl svým obsahem navazuje na první, který byl věnován návrhu a vývoji tohoto stroje a byl zaměřen zejména na verzi A-1a, jejíž podoba byla zpracována pomocí počítačových 3D kreseb.

Popis

Obecně lze obsah druhé části rozdělit na čtyři základní kapitoly. Pvní kapitola je věnována historii a to konkrétně popisu výroby a experimentálních verzí, bojové taktice, bojovému nasazení Me 262 a k popisu používaných barevných schémat. Kdo již vlastní nějakou serioznější literaturu věnovanou tomuto typu, tak se zde mnoho nového nedozví. Vše bylo již mnohokrát popsáno a použité fotografie jsou v drtivé většině notoricky známé.

Druhá část publikace zahrnuje 3D kresby verzí A-2a a B-1a/U1 v marking 1./KG(J) 54, B3+BH, respektive 10./NJG 11, červená "10". 3D kresby jsou koncipovány jednak jako celkové pohledy a dále jako detaily jednotlivých partií letounu např. kokpit, zbraňová šachta, radarová příď atd. Krom výše uvedených strojů obsahuje tato část i kresby stroje červená "9", náležející k 10./NJG 11 s nestandardní výzbrojí dvou kanónů MK108 a dvou MG151/20. 3D kresby jsou velmi pěkně zpracované a názorné.

Třetí kapitola monografie obsahuje na téměř tři desítky fotografií v muzeu dochované vlaštovky verze B-1a, W.Nr. 110639 vystavené v The Wings of Freedom Aviation Museum v NAS JRB Willow Grove. Tato fotografická příloha je klasický muzeální walk around a jeho největším přínosem je kvalita fotografií, které jsou vytištěny vždy po dvou na každé stráce.

Poslední část monografie obsahuje čtyřpohledová barevná schémata všech tří strojů zpracovaných v druhé části.

Závěr

Jak zhodnotit tuto publikaci? Historikové v této publikaci nenaleznou nic nového. Jak sem již uvedl, zde otištěné fotografie již byly mnohokrát k vidění v publikacích a knihách jiných vydavatelství. Historická část obsahuje jen základní informace o tomto stroji a tak budou užitečné jen těm, co nemají o tomto stroji jakékoliv znalosti a stačí jim jen stručnější vhled do této problematiky.

Více si v této publikaci najdou spíše modeláří, kteří dostávají k dispozici podklady pro stavbu modelu v podobě pěkných fotografií zrestaurovaného stroje a v podobě 3D kreseb, které dávají odpověď na otázku, "jak vlastně ten díl ve skutečnosti vypadal". Pakliže si někdo plánuje postavit dvoumístný Messerschmitt Me 262B a nemá žádné podklady pro stavbu, mohu mu tuto publikaci doporučit. V opačném případě bych se rozmýšlel zda do této publikace investovat více jak 500,-. Ale konečné rozhodnutí je již na každém zájemci.

Publikaci je možné si objednat zde.

Luboš Pavel

Redakce MODELWEBu děkuje firmě Kagero za zaslání vzorků.

Rubrika Kagero, Publikace Kagero | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.