1/350 IJN Ayanami firmy Fine Molds

18.1.2012 - 6 673 přečtení

dscf2194

„Konečně je tady!“ Po dlouhé době odkladů se na můj modelářský stůl dostává první model známé japonské firmy Fine Molds. Tato firma je proslulá kvalitou a propracovaností svých modelů, jak to ale bude s prvním modelem lodě ve třistapadesátině?

Znáte Tokijský express ???

Zdeněk Krčmář

Stavebnice: IJN Ayanami
Výrobce: Fine Molds
Měřítko: 1:350
Katalogové číslo: FW 01

Historie

Ayanami (Aay-ah-nom-me) patřila do třídy Fubuki (Toku-gata). Tato třída torpédoborců vznikla po roce 1923 jako součást kvalitativního zlepšení výzbroje císařského námořnictva v době, kdy se Japonsko chystalo expandovat a rozšířit svou sféru vlivu. Třída Fubuki dosahovala ve své době již takové kvality, že se plně vyrovnala lehkým křižníkům protivníka. Kýl IJN Ayanami byl položen 5.10.1929 v loděnici v Osace, kde byl také 30.4.1930 dokončen.

Ayanami patřila do druhé, vylepšené série třídy. Byla to první loď, u níž byl upraven náměr hlavních věží až na úhel 75 stupňů, čímž mohla ostřelovat i letící cíle. Spolu se třemi sesterskými loděmi byla zařazena do 19. divize torpédoborců 2. loďstva IJN.

Loď se účastnila všech velkých bitev druhé světové války na pacifickém bojišti. Jejím posledním válčištěm se staly vody u ostrova Guadalcanal, kde byla součástí tzv. Tokijského expresu, což bylo zásobování obklíčených japonských sil na ostrově.

Osudným se jí stala noc ze 14. na 15. listopadu 1942, kdy byla v bitvě u ostrova Savo těžce poškozena bitevní lodí USS South Dakota. 27 členů posádky bylo zabito a zbylých 30 včetně kapitána lodě se zachránilo ve člunu na ostrově Guadalcanal. Poškozené plavidlo poslalo ke dnu torpédo IJN Uramani. IJN Ayanami se potopila do druhé hodině ranní a 12. prosince 1942 byla vyškrtnuta ze seznamu lodí IJN. Vrak lodě odpočívá jihovýchodně od ostrova Savo v hloubce asi 700 metrů roztržen na dvě části.

Úvodem

Pokládám před sebe novou krabici se stavebnicí a hned na lakované krabici čtu základní informace o modelu – 248 dílů. Hotový model má 339 mm na délku, 36 mm na šířku a 103 mm na výšku. Zároveň se dozvíme, že k modelu je nutno zakoupit dva sety, a to hlavně ráže 12,7 cm a lept s demagnetizačním pásem. Oba tyto produkty vydává též Fine Molds.

Natěšeně otvírám víko krabice a beru do ruky návod. Na úvodní stránce se dovídám něco málo o předloze modelu; v angličtině je to 9 řádků, o něco méně než v japonštině. Celá stavba modelu je rozdělena na 22 kroků, tyto jsou detailně a logicky rozkresleny. Co mě ale „trklo“ do očí, je velmi podobné rozparcelování dílů jako u Yukikaze od Tamiye. Toto potvrzuje zprávy z internetu, že nováčkovi Tamiya s modelem vydatně pomáhala. V návodu se ještě dovíme, jaké barvy máme použít na „kabátek“ hotového modelu. Máme na výběr obě řady Gunze, včetně speciálních námořních sad a barvy Tamiya. Jediné co v návodu postrádám je schéma „lanoví“, to se ale dá vyčíst z obrázku na krabici.

Stavebnice

A teď to hlavní, rámečky s díly. Některé jsou již známé z doplňkových setů, které výrobce vydal ještě před stavebnicí. Model je možné postavit jako hladinový, nebo s kompletním trupem. Část pod vodou je vylisována z červeného plastiku. Ostatní díly jsou tmavě šedé.

Veškeré díly jsou odstříknuty velmi kvalitně a najdeme na nich plno detailů. Nepodařilo se mi najít žádný kaz, a to jsem hledal dobře! Šedých rámečků je celkem 13, z průhledného plastu dva a z červeného jeden. Ze stavebnice můžeme postavit pět z deseti lodí typu II (Ayanami, Shikanymi, Asagiri, Sagiri a Amagiri).

Pokud chceme postavit druhých pět lodí tohoto typu (Oboro, Akebono, Sazanami, Yugiri a Ushio), musíme model nepatrně upravit, nebo si počkat na jeho vydání, což by mělo být v březnu tohoto roku. Jsem zvědavý jestli nevyjde pod hlavičkou Tamiye. V krabici dále najdeme sáček s kotevním řetězem a malý aršík s obtisky. Na něm se nachází jen značky ponoru a malé názvy lodě na záchranné čluny.

Co tam ale nenajdeme, je divizní číslo 19. Celkem pochopitelná je absence demagnetizačního pásu na trupu lodi, ale proč není lept součástí stavebnice dost dobře nechápu, při jeho zakoupení se cena lehce přešoupne přes 2000,- Kč a s hlavněmi u levnější varianty výrobku firmy Master se bude již blížit dvaapůltisíci korun.

Závěr

Po kvalitativní stránce model hodnotím velice vysoko, určitě bych ho doporučil i začínajícím modelářům, kterým ovšem nebude vadit vyšší cena modelu. Pro sběratele IJN je nepostradatelný. Negativně hodnotím nutnost zakoupení minimálně leptu výrobce, abychom mohli model z krabičky postavit (neplatí pro model do první poloviny roku 1941). Kde ale vzít dekály na vybranou loď zatím nevím a než budu vědět, odložím model do šuplíku a občas se podívám na krásně vylisované díly.

Zdeněk Krčmář

Redakce ModelWebu děkuje internetovému obchodu Plastic-Hobby za poskytnutí stavebnice k recenzi.

Rubrika Fine Molds, Lodě – Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.