1/72 Potez 63-11 „Axis Service“ od Azuru

19.11.2011 - 4 677 přečtení

04

Pohled do krabičky téměř nového modelu od Azuru v limitované edici.

Potez 63-11

Jan Kotas

Stavebnice: Potez 63-11 „Axis Service“
Měřítko: 1/72
Výrobce: Azur
Katalogové číslo: A096

Úvod

Potez 63-11 je modelem, který mne zaujal již v dobách dávno minulých, a proto, když jsem jej uviděl v nabídce výrobce pro následující měsíce, uvítal jsem možnost zpracovat náhled do krabičky a to, že v nabídce zbarvení je i varianta italského stroje, bylo jen velkým bezvýznamným PLUS.

Základní popis stavebnice

Krabička se zdařilou kresbou a bočním otvíráním obsahuje 2 rámečky z šedého plastu, jeden rámeček s čirými díly, jednu planžetu s lepty, sáček s PUR díly a obtiskový aršík s obtisky na 3 kamuflážní schémata, která jsou barevně znázorněna na zadní straně krabice.

Návod je zpracován ve standardu výrobce v 3D náhledech, je přehledný a neshledal jsem v něm žádných faktických chyb.

Čiré díly

Čiré díly jsou odstříknuty čistě a jsou příkladně tenké, nicméně jejich povrch je místy mírně zvlněný. Myslím si ale, že po mírném přeleštění bude jejich vzhled více než dostačující. Čelní část Poteze je vlastně složena pouze z těchto dílů a nejtěžší tedy pravděpodobně bude vymaskování těchto dílů.

Lepty

Planžeta s leptanými díly obsahuje především palubní desku a pak několik málo drobných dílů. Chybí zde však poutací pásy, které ale není problém doplnit z produkce Eduardu, který je vyrábí pod katalogovým číslem 73013. Tyto pásy jsou určeny pro francouzská letadla z období WWII.

PUR Odlitky

Sáček s odlitky obsahuje poměrně velké množství dílů, mezi kterými najdeme motory, vrtulové kužely, kompletní kokpit, části podvozkových noh, výfuky, kulomety a pár dalších drobných dílů. I když se jedná převážně o malé díly, jsou odlity čistě s minimem otřepů či bublinek. Otřepy, které se na dílech vyskytují, půjdou velmi snadno odstranit za pomoci čepelky skalpelu.

Obtisky

Obtisky nám umožňují postavit jeden ze tří různých strojů. Jedná se buď o stroj v italském zbarvení, který jsem si ke stavbě zvolil já, nebo letoun ve zbarvení maďarského královského letectva, jehož kamufláž vypadá také velmi zajímavě a nakonec letadlo v barvách neznámé výcvikové jednotky LW, jehož kamufláž je ze všech tří možností nejjednodušší co se nástřiku týká. Obtisky jsou vytištěny firmou Aviprint. Jsou vytištěny ostře a čistě, pouze u německých křížů na pravé straně je bílý podklad velmi málo posunut mimo osu kříže.

Plastové díly

Díly jsou odstříknuty čistě s minimem otřepů nebo vtaženin. Rytí je znázorněno velmi pěkně. Jeho hloubka i šířka odpovídá měřítku stavebnice. I když se místy ztrácí, tak se jedná o ojedinělá místa, která lze velmi snadno opravit.

Kokpit

Kokpit, i když se jedná o relativně malé měřítko, bude částí, které budu věnovat více pozornosti. Celý předek letadla je prosklený, a proto bude nutné díly stínovat možná více, než je běžné, aby jednotlivé detaily dostatečně vynikly. Jak jsem již výše avizoval, doplním pásy, ale při porovnávání s dostupnými podklady jsem zjistil, že tvar sedaček plně neodpovídá předloze, proto je možná úplně nahradím sedačkami vlastní výroby. Drobné úpravy se dočká i knipl a vybavení bočnic kokpitu, protože se pokusím nechat otevřené vstupní dveře.

Lícování na sucho

Při kontrolním sestavení dílů trupu, kabiny a křídel jsem nezjistil žádné záludnosti, se kterými bych se mohl během stavby setkat.

Závěr

Stavebnice tohoto letounu od Azuru není sice „velmi snadno“ sestavitelná a určená pro začínající modeláře, ale podle mého bude výsledek velmi pěkný a těším se, až obohatí moji sbírku letadel ve službách italského letectva. Stavbě bude potřeba věnovat vysokou pozornost, především co se týká skleněného překrytu kabiny, kde by i menší zaváhání mohlo zkazit celé snažení.

Jan „Koty“ Kotas

Redakce ModelWebu děkuje za poskytnutý vzorek firmě MPM Production.

Rubrika Azur, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.