1/48 FW 190 D-9 Late – stavba

22.9.2011 - 7 764 přečtení

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohled na stavbu posledního přírůstku dlouhonosých­ Dor od Edíků. Tentokráte pod označením Fw 190 D-9 Late.

Jak se lepí
"Latéčková" Dora od Eduardů

Daniel "Skřivan" Křivánek

Model: Fw 190 D-9 Late
Výrobce: Eduard
Materiál: plast, lepty
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 8189

Náhled do krabičky je zde.
Stavbu si můžete projít na ModelForu krok po kroku zde.
Galerie hotového modelu na ModelForu je zde.

Stavbu jsem začal klasicky, a to je slepením a nabarvením kokpitu. Zde nebyly žádné problémy, jen se projevila barva leptů. Sice jsou krásné a bez rastru, ale barva je do fialova, takže jsem je trošičku poprášil RLM66 od Gunze. Je škoda, že se Eduardům nějak nedaří "trefit" odstín leptů.

Hned na začátku mi bylo jasné, že nechám zavřené kryty křídelních kanónů, tak jsem je upravil a přilepil hned v úvodu na vrchní stranu křídla. Přišlo mi to pohodlnější a lepší, než je pak pasovat na slepeném modelu.

Teď následovalo slepení a vlepení motorové a zbraňové přepážky. Vystrašen debatami na ModelFóru, že se trup Dé-devítky lepí do banánu, jsem vyzkoušel následující postup. Půlky trupu jsem spojil Tamiya páskou a zbraňové přepážky, které se skládají ze tří kusů, jsem do takto složeného trupu vložil na vyznačená místa a zabodoval kapkou lepidla.  Po důkladném proschnutí,  jsem slepenou přepážku vyndal a spoje ještě jednou důkladně prolil lepidlem. Potom jsem postupoval podle návodu.  Současně jsem slepil a nabarvil i motorovou přepážku s příslušenstvím. Protože jsem stavěl i horní kryt zbraní zavřený, nejsou použity díly W12, W20 W3  a W27, bohužel tyto díly jsou zkrz podvozkovou šachtu vidět, takže je dobré je tam vlepit a třeba svrchu zbrousit, aby šel kryt R8 zavřít.

Teď přišlo na řadu slepení polovin trupu a vložení kokpitu a přepážek dovnitř trupu. Nejprve jsem slepil zadní část trupu po kokpit, který jsem vložil spolu s přepážkami a slepil trup vpředu a k žádnému banánovému prohnutí trupu u mě nedošlo.

Při lepení nosníku v křídle jsem se s ním nějak nemohl popasovat. Tak jsem ho přilepil gumou a přilepil žebra a pak jsem přilepil celý nosník. Tady byla asi chyba u mě, protože všem to sedlo náramně. Ještě jsem nahradil kanóny ze stavebnice injekčními jehlami. Křídlo s trupem pasovalo slušně. Jen u odtokovky mi vznikla na obou stranách trupu menší mezera. Tenhle problém jsem vyřešil vlepením rozporky do trupu a vše sedlo, jak má. Jen v přední části napojení trup křídlo, vznikla malá mezera, ale tu jsem zatmelil vteřinovým lepidlem.

Když už jsem měl hrubou stavbu hotovou, začal jsem s přípravou povrchu na barvení. V první řadě jsem zatmelil mezeru mezi vztlaky a koncem křídel, protože byly na obou stranách různé. Dále bylo potřeba obrousit stopu po vyhazovači v nasávání ke kompresoru. Po těchto opravách jsem nalepil čelní štítek a tady přišel menší problém.

Štítek jsem nalepil podle návodu, který uvádí, že jde o díl N5. Byl jsem upozorněn, že tento štítek patří na verzi A-8. Na D-9 patří druhý štítek, který se nachází na rámečku N. Po provedení této opravy jsem měl konečně Doru nachystanou na první vrstvu surfu. Poté na mě vylezlo několik chybek a tak začalo obligátní kolečko, tmelení - broušení - surf ...

Konečně barva!
Když už jsem měl povrch připravený, mohl jsem začít s barvičkami. Pro svůj model jsem si vybral stroj W.Nr. 500648 žlutá 6, i když tento stroj není fotograficky zdokumentován. Prvně jsem začal s nastříkáním šachovnice. Na černý základ jsem stříknul bílou, a protože Eduardi do stavebnice nedali obtisky ani masky na pruhy na konci trupu, musel jsem si nějak pomoci. Z druhého trupu jsem si vytvořil "muster" a podle něho si šablonu vyrobil. Zamaskoval bílou a stříknul zelenou. Pak jsem celou šachovnici zamaskoval a mohl začít konečně stříkat kamufláž.

Začal jsem spodkem trupu a křídel. Zde jsem nejdříve nastříkal stříbrnou, zamaskoval a následovala barva RLM76, zamaskování a stříknutí předku křídla. Dle návodu si můžeme vybrat barvu RLM66 nebo RLM81, já se přiklonil k základové RLM66. Jestli je to dobře nebo ne, to je otázkou různých bádání. Následoval nástřik horních ploch. Napřed jsem stříknul světlejší odstín tedy RLM76 na křídla, výškovky a směrovku. Podle obrázku v návodu je barva RLM76 na trupu trošičku tmavší než na křídle, tak jsem do barvy přidal trošičku hnědé. Následoval nástřik kousíčku RLM82 a konečně přišla na řadu RLM81. V řadě Mr. Color je tato barva do zelena tak jsem k ní přidal C41 v poměru 8:1 ve prospěch RLM81. Při nástřiku jednotlivých barev jsem samozřejmě provedl post-shading.

S obtisky se pracovalo parádně. Jsou krásně tenké a po použití vodiček GSI krásně zalezly do spár. Do nýtků jsem jim musel trošičku pomoci. Na větší problém jsem narazil při dávání chodníčků. Nějak mi rozměrově nevycházely, ale v aršíku byly tři volné řady, které jsem použil na doladění délky. Když byly všechny obtisky na místě mohl jsem na model nastříkat lesklý lak a začít s washem.

Na světlé kamuflážní barvy jsem použil Neutral wash a na tmavé Dark Wash. A na závěr polomatný lak na celý model krom "plechového" spodku křídla. Nabarvení podvozku a nalepení stupačky a antén bylo dílem okamžiku. Ještě bych rád zmínil slepení hlavního podvozku. Vše je uděláno tak, že není možné nemít správnou geometrii. Ještě přilepení odsouvatelného překrytu a natažení antény a je hotovo.

Tento model je první Dora od Eduardů, kterou jsem stavěl a stavebnice na mě zanachala pozitivní dojem. Nemohu posoudit, jestli problémy, které při stavbě nastaly byly způsobeny mezi stolem a židlí nebo stavebnicí, ale určitě to nejsou žádné nepřekonatelné problémy a dalo by se říci, že jde o pohodovou stavbu. Také je dobré se v některých fázích stavby držet návodu a myslet na to, že zbraňové přepážky (X46, X5 a X38 nejsou k sobě kolmé). Myslím, že stavbu zvládne i mírně pokročilý modelář.

Daniel "Skřivan" Křivánek, MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí stavebnice pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.