1/72 Doplňky pro Super Hornet Academy od Eduardu I. část

15.10.2018 - 1 064 přečtení

20181012_090217

Zatím posledním výrobcem, který se vrhnul na ztvárnění ladných křivek letounu Super Hornet v základním měřítku, je firma Academy. Uplynulo trochu času od vydání stavebnice a Eduard připravil pro něj typickou řadu doplňkových sad: lepty řady ZOOM, plná sada, masky a ještě stále novinkové TFace masky. V tomto článku probereme sady pro jednomístný F/A-18E.

Doplňky pro Super Hornet Academy od Eduardu I. část

Tomáš Macourek

73640 1/72 F/A-18E

Set: F/A-18E
Kat.č.: 73640
Měřítko: 1/72
Výrobce: EDUARD M.A.

V pytlíku najdeme mimo návodu klasicky dvě planžety leptů a film pro HUD. Menší, částečně barvená planžeta leptů je současně prodávána jako SS640 v řadě ZOOM. Obsahuje pouze díly do kokpitu na sedačku, boční pulty, přístrojovou desku, knipl a prostor za vystřelovací sedačkou. Překvapilo mě a docela vadí zjednodušení plastičnosti přístrojové desky. Mám na mysli například vynechání leptaných rámečků displejů (např. u dílů č. 12, 15, 16, 17), které se běžně dělaly na jiné typy nebo shodný typ jiného výrobce. Rozdíl je přeci jen pak dosti znát. Použitá šedá barva na leptaných dílech je také mimo a musíme si poradit se změnou odstínu nebo se s tím jednoduše smířit. Film z acetátové folie pak obsahuje čtyři kusy "sklíček" pro HUD, z nichž dva jsou náhradní a vlepují se na nový leptaný díl. Bohužel díly A i B mají špatný tvar a velikost.

Na druhé planžetě nalezneme z drtivé většiny díly pro vylepšení nebo náhradu podvozkových šachet a jejich krytů, integrovaný žebřík pro posádku nebo lopatky prvního stupně kompresoru motorů F414-GE-400. Zde bychom měli po použití leptu zhotovit nový kuželovitý kryt hřídele, což nikde návod neuvádí a také se bude těžko dělat charakteristické "promáčknutí" lopatek dovnitř motoru. Dál pak nic. Zdá se mi, že Eduard zanevřel na detaily, chybí mi plechová náhrada poměrně tlustých plastových antén nebo třeba zpětná zrcátka do kokpitu či madla, táhla a bezpečnostní štítky na vystřelovací sedačku.

Ještě přidávám pár obrázků k porovnání leptaného a plastového dílu.

CX520 1/72 Masky F/A-18E

Set: F/A-18E
Kat.č.: CX520
Měřítko: 1/72
Výrobce: EDUARD M.A.

Klasické balení s návodem a kouskem kabuki pásky, ve které jsou vyřezány díly pro zamaskování okrajů čelního štítku a překrytu kabiny. Vnitřní části si musíme vymaskovat páskou nebo maskolem dle libosti. Dále jsou v sadě obsaženy masky na kola hlavního a předního podvozku, přičemž můžeme využít dvou možností: zamaskování pneumatiky a následný nástřik disku nebo opačně.

CX521 1/72 Masky F/A-18E TFace

Set: F/A-18E TFace
Kat.č.: CX521
Měřítko: 1/72
Výrobce: EDUARD M.A.

Oboustranné masky? Proč ne!?

Jedná se o první dvaasedmdesátkové masky, které držím v ruce a jsem na práci s nimi zvědav. Obsahově naplňují sadu CX520 popsanou výše, navíc obsahují vnitřní masky pro čelní štítek a překryt kabiny. Nápad to byl vskutku výborný, mně ušetří dost času s novovýrobou vlastních masek pro vnitřní část. Práce s nimi je úplně stejná, pouze je nutné mít malinko více trpělivosti a pečlivosti. Také je na místě upozornit, že model má čelní štítek a překryt kabiny z jednoho kusu. Pro otevřený kokpit bude tedy nutné opatrně žiletkovou pilkou rozříznout tento díl. Rytí má však model výborné i na tomto dílu, takže s dělením by neměl být problém.

Návody

Nikde nebloudíme, návody jsou ve standardu výrobce. Obsahují standardní stavební postup, jak pro práci s lepty, tak i s maskami. Barevné verze návodů jsou tradičně k dispozici na webu výrobce - plechy, masky a oboustranné masky.

Závěrem

20181012_090333

Pokud začnu od konce, tak oboje masky potěšily. Naopak malým zklamáním jsou pro mně lepty. Nikoliv však kvalitou nebo pasováním, ale obsahově. Během poslední doby ve mně převládá subjektivní názor, že obsah se nám s narůstající cenou dost zmenšil, přičemž cena Zoomu se začíná blížit nebo se rovná cenám resinových kokpitů (SS640 u Eduardu za 225,- Kč vs. Aires 7288/HSG za 240,- Kč). Stačí si i srovnat obsah leptů pro Super Hornet od Revellu nebo Hasegawy a je hned jasné, kolik se změnilo.

Myslím si, že pokud vyrobím masky typu TFace a dám tak modelářům prostor pro nabarvení vnitřní strany překrytu, tak bych také chtěl co nejdetailněji otevřený kokpit vylepšit. První ranou do očí při otevřeném překrytu tak budou třeba zmíněná chybějící zpětná zrcátka.

Tak či tak lepty zajisté pomohou vylepšit model jako takový, ale stejně nám zbude prostor pro doplňky jiných výrobců, domácí vrakoviště nebo vlastní samovýrobu.

Tomáš Macourek

Fotografie: autor, náhled na masky z webu výrobce

Redakce ModelWebu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.