1/48 Gloster Meteor F.8 – Airfix

5.5.2016 - 3 767 přečtení

2016-04-29 16.33.22

Dlouho očekávaná novinka firmy Airfix je konečně k dostání...

Konečně "long-run" osmička!

Petr "DeSnek" Pastera

Model: Gloster Meteor F.8
Katalogové číslo: A09182
Měřítko: 1:48
Výrobce: Airfix

Úvodem

Gloster_Meteor_F8,_UK_-_Air_Force_AN2059465

Letoun Gloster Meteor je bezesporu jednou z legend prvopočátku proudového věku. Pro západní svět je to samé jako Messerschmitt Me-262 Schwalbe pro německou válečnou mašinerii za druhé světové válce. Je to první britské sériově vyráběné proudové letadlo, které ještě zasáhlo do bojů druhé světové války.

První verzí byl letoun Gloster Meteor Mk.I následovaný vylepšenou verzí Mk.III. Stejně jako u protivníka Schwalbe byla u Meteoru zvolena dvoumotorová koncepce. Důvod byl stejný, nedostatečný výkon prvních proudových motorů. Motory konstruktéra Franka Whittlee byly na rozdíl od německé axiální konstrukce koncepčně radiální. A toto ovlivňovalo tvar motorových gondol Mk.I a Mk.III. Následovník Mk.4 (označovaný též jako F.4) se již vyznačoval štíhlejšími motorovými gondolami, které ukrývaly motor Derwent V.

halestorm

Dalším vývojem letoun Gloster Meteor pak dospěl k nejrozšířenější verzi F.8. Ta se vyznačovala prodlouženým trupem a přepracovaným ovládáním ocasních ploch. Standardně byly F.8čky vybaveny zdokonalenými motory Rolls-Royce Derwent 8 a vystřelovacím sedadlem. S 1.183 vyrobenými kusy byl typ Mk.8 nejrozšířenější variantou, která byla počátkem 50. let ve výzbroji 32 pravidelných a 11 záložních squadron RAF. Tato varianta pak vydržela u frontových denních stíhacích jednotek RAF až do roku 1955. Varianta F.8 se také zapojila na straně OSN Korejského konfliktu a má na kontě čtyři sestřely severokorejských MiGů 15 v barvách 77. squadrony RAAF.

Další ostré nasazení si Gloster Meteor F.8 odkroutil na straně IAF v době Suezské krize, kdy sestřelil Egyptský de Havilland Vampire. Jinak se konfliktu spíše účastnil jako letecká podpora pozemních sil po té, co byl několikrát deklasován Egyptskými MiGy 15.

Rozdíly proti variantě F.4 jsou na první pohled viditelné hlavně v ocasní části, kdy F.8 přišla o charakteristickou kýlovou plochu prvních verzí Meteoru a má celkově přepracovanou VOP. Dalším rozdílem je kapkovitý tvar překrytu kabiny a ten se ještě liší dle rané a pozdní produkce. Každopádně se na vojenském využití Meteoru F.8 podepisuje jeho konvenční konstrukce s lichoběžníkovým křídlem a rychlostní limit, který byl Mach 0,8.

Internetovské reference na Gloster Meteor Mk.8

Internetovské reference na Rolls-Royce Derwent Mk.8

Stavebnice

Když jsem pojmenoval tento článek jako "Konečně "long-run" osmička!", myslel jsem to naprosto upřímně. Do vydání Airfixu měli modeláři prahnící po Meteoru F.8 jedinou možnost a to "short-run" od firmy Classic Airframes. Jistou dobu byl tento "short-run" hrdým členem mého kitníku. Ale pro přeplněnost a jiné životně důležité okolnosti šel dál svým osudem za novým pánem. A proto jsem teď nadšen, že se Airfix odvážil vydal stavebnici Meteoru F.8 v měřítku 1/48 a rozhodně ne jako "short-run" verzi!

Obsah stavebnice

Když jsem konečně po nahlodání se do přepravní bedny otevřel zhora otvíranou krabici, překvapily mne dvě věci. Za prvé, ta krabice je z hodně tuhého papundeklu a rozhodně nedopustí jakékoliv poškození obsahu při přepravě, protože již otevření činí problém. Prostě to rozhodně není klasická Eduardí krabice, ale hodně festovní box. Za druhé. V té bedně není ani kousek místa navíc. Opravdu je našlapaná rámečky z šedobílého plastu. O tom plastu nemohu říci, že je klasicky Airfixácký, protože toto je mé první setkání s Airfixáckáckou stavebnicí. O to víc jsem zvědav na pasování a další poznatky.

Při podrobnější obhlídce jsem na výliscích našel jenom minimální stopy po dělících rovinách forem. Soustředil jsem se i na vtaženiny, ale buď jsem slepý, nebo tam prostě nejsou. Jediné, co je na větších dílech viditelné jsou proudy plastu a jeho slévání, ale předpokládám, že v tomto případe bude stačit pouze aplikovat základní nástřik surfem a vyleštit a bude po problému. Rytí na trupu a křídlech je negativní, dostatečné výrazné a neztrácející se. Na řídících plochách pak nýtování pozitivní.

Rámeček A

Obsahuje spodní část křídla, o které si dovolím tvrdit, že je to ten největší díl ve stavebnici. Dále pak podtrupovou nádrž, přídavné nádrže, díly podvozkových šachet a bočnice kokpitu.

Při sestavování je nutno si rozhodnout, co podvěsíme pod křídla. Před slepením horní a dolní části je nutno odvrtat otvory o průměru 1 mm pro podvěšenou výzbroj (rakety), nebo pro přídavné nádrže. Bohužel stavebnice prozatím obsahuje jenom přídavné nádrže. Tato skutečnost mne vede k myšlence, že toto je první ale ne poslední přebal Meteoru F.8. Rakety vzduch-země se rozhodně hodí pro IAF kamufláže.

Rámeček B

Rámeček obsahuje oba díly trupu, po spodní části křídel opravdu velké díly. Pokud si právě poloviny trupu prohlédnete pod přímým světlem, dojdete ke stejnému závěru jako u rámečku A. Jediné viditelné stopy jsou po slití různých proudů plastu. Jako další jsou zde přítomny výstupní trysky motorů Rolls-Royce Derwent 8, řídící plochy VOP, křídélka a přechodové plochy mezi křídlem a trupu.

Jediné co může hnidopycha vyděsit je zvlněný krycí plech na výstřelných kanálech 20 mm kanónů. Ale to je naprosto v pořádku, neboť zvlnění těchto plechů bylo přesně takové při používání kanónů. Za mne obrovské plus pro autory! Ovšem stejným dechem dodávám, že budu zvědav, jak tento krásný detail udržím naživu.

Rámeček C

Rámeček C obsahuje horní poloviny křídla a řídící plochy, části podvozkových šachet, kryty motorů, kryty hlavních podvozkových šachet a také "čumák" Meteoru F.8. Výlisky jsou opět té nejvyšší kvality. Jenom pozor u řídících plošek, jejich nýtování je pozitivní, tedy velký pozor při případných úpravách po slepení polovin.

Rámeček D

Rámeček D obsahuje díly předního a hlavního podvozku, kryty přední a hlavních podvozkových šachet, také výlisky hlavních podvozkových šachet, ale také díly vystřelovacího křesla a kokpitu. Vše opět bez kazu.

Rámeček E

Rámeček E obsahuje díly pro oba motory Rolls-Royce Derwent Mk.8 i jejich aerodynamické překryty a vnitřní strukturu. Aerodynamické překryty motorů jsou zde pro dvě varianty. Opět je nutno si vybrat, která kamufláž je cílová. Přiznám se, že nevím v čem se vlastně liší, v tomto směru musím důvěřovat návodu.

Také tu najdete konstrukci pro zavěšení motoru Rolls-Royce Derwent Mk.8 pro revizi. Tato koncepce nám umožňuje udělat model se dvěma zakrytovanými motory (ready to fly), nebo jedním odkrytovaným a druhým zakrytovaným, nebo s jedním motorem odkrytovaným a druhým vyjmutým na vozíku pro revizi. Vše je na volbě stavitele. Docela bych uvítal možnost dokoupení mechaniků a dalších doplňků právě pro revizi motorů.

Rámeček F

Rámeček s průhlednými díly separátně zatavený v sáčku. Naprosto čiré, průhledné bez kazů. V mém případě ale byl díl předního štítku oddělen. Každopádně jsou průhledné díly bez poškození a poškrábání.

Návod

Návod ... no upřímně, jsem odchován Edou, takže za mne spíš slabota, ale... Kroky v návodu jsou logické a nakreslené jako 3D. Co mi ale chybí, je základní rozstřel dílů a seznam a také převod použitých Humrol barev na jiné standardy. Jako zastánce Gunze MrC je to jasné ne?, ale v případě Meteoru si naštěstí vystačíte s pěti základními barvami, tedy černá do kokpitu, hliníková do podvozkových šachet a kamuflážní barvy standardu RAF za druhé světové války nebo pro letouny v celokovovém hávu.

Dekály

2016-04-29 16.36.53

Kamufláže

Stavebnice nabízí jenom dvě kamufláže. Je to málo nebo moc? Každopádně to vypadá na další a další přebaly. Minimálně Meteor ve službách IAF by byla velice zajímavá stavebnice.

ImageP

První je kamuflovaný Gloster Meteor F.8 No. 111 Squadron, Royal Air Force North Weald, Essex, Anglie 1954. Jediné co jsem doposud o sériovém čísle WF123 zjistil je, že byl dodán k RAF dne 19.11.1953, a prodán dne 27.07.1959 jako šrot číslo 5 do MU Kemble. Hledal jsem co to MU Kemble vlastně znamená. Mno, takže MU Kemple je jednotka údržby na letišti Kemple v hrabství Gloucestershire. Jinými slovy byl kanibalizován pro opravy jiných Meteorů F.8.

Zde nalézám rozdíl v dodaných podkladech ve stavebnici a nákresem bokorysu na internetu. Na koncích křídel mi ve stavebnici schází žlutočerné pruhy. Bohužel tuto variantu nemohu posoudit. Prozatím jsem neobjevil jedinou fotku na WL123.

ImageR

Druhým Meteorem je Gloster Meteor F.8 No. 85 Squadron, Royal Air Force Binbrook, Lincolnshite, Anglie 1968. Druhý letoun si stále můžete prohlédnout v Jet Age Museum v Gloucestershire v Anglii. Bohužel muzeální verze WH364 neodpovídá kamufláži uvedené v návodu stavebnice. Každopádně doufám, že připojené linky pomohou.

Obě kamufláže jsou natištěny na lesklém papíře velikosti A3 stejně jako rozmístění popisek.

Doplňky Eduard

2016-04-29 17.47.21

Je zajímavé, že firma Eduard ohlásila a uvedla doplňky na stavebnici Gloster Meteor F.8 od Airfixu ještě před celosvětovým uvedením na trh. Že by firma Airfix poskytla podklady a výlisky pro potřeby after marketu dopředu?

Takže co se nám u Edardů potřebného urodilo? Celkem šest sad, a za mne, všech pět (protože šestá sada je ZOOM) sad je výživných. Ostatně posuďte sami...

1/48 FE765 Meteor F.8 ZOOM

Klasická Eduardí sada pro šetřílky. Barevný lept je stejný pro sadu 49765 Meteor F.8 Interior. Obsahuje díly na kokpit, palubní desku, poutací pásy a díly pro vystřelovací sedačku. Pokud někdo umí malovat pásy na sedačce, pak vzhledem k tomu, že palubní deska je v obtiscích, je koupě této sady otázkou rentability. Za mne, stavět OOB, pak obsah krabice stačí.

Jediné plus vidím v dílech bočních panelů a jejich ovladačích.

Ale... za mne, pokud nechcete dělat detail set... tak další prostě nečtěte. Bude to vyšší dívčí!

1/48 49765 Meteor F.8 Interior

Druhá sada je o lept v přírodní barvě bronzu rozšíření ZOOMu. Na přidaném leptu naleznete další díly pro vystřelovací sedačku a hlavně věrohodnější kryty zbraňové šachty. Vhodná sada pro ty, co chtějí zbraňové šachty odkrytovat. Rozhodně jsou kryty zbraňové šachty věrohodnější z této sady než z plastu.

1/48 48882 Meteor F.8 undercarriage

Sada jak je z názvu zřejmé řeší prostory podvozkových šachet. Ne, že by byly ty z plastu nějaké špatné, ale lepty strukturu šachet zjemní. Upřímně, kdo má strach z leptů, a toto bude vysoká škola leptové konstrukce, ať se raději drzí plastu. Uplatnění leptu totiž znamená úplně vyhladit plastové díly C19 a C20 a na ně napasovat leptanou příhradovou konstrukci.

Tedy pohledem do detailu udělat to, co na modelu bez zrcadla nebude vidět. Ale... každý znalec jistě ocení. A kdo má rád Eduardí plechařinku, zajásá!

1/48 48883 Meteor F.8 engines

Sada na motory opět potěší detailisty. Lepty nahrazují síťovitou strukturu nasávání vzduchu do motoru, vnitřní konstrukci motorového prostoru a úplně nahrazuje plechové překryty motorového prostoru.

Dle návodu máme jenom zarovnat výstupky na některých plastových dílech konstrukce a motorů. Hlavně odstranění plastového nasávání vzduchu do motoru bude chtít hodně trpělivosti a dopasovávání.

1/48 48884 Meteor F.8 landing flaps

Sada přistávacích klapek je opět pro detailisty. Zde budeme muset vyříznou dle naznačení klapek z křídla. Vlastní konstrukce se skládá z pohyblivé části klapek a z vnitřní viditelné struktury křídla.

Žebra jsou, jak je u Eduardů zvykem, až na 2x dvě připojena k základním plochám klapek i vnitřního prostoru, a tak při opatrné manipulaci by nemělo dojít ke ztratě žebra a hlavně k jeho přesnému usazení na správné místo.

1/48 EX498 Meteor F.8 masks

A konečně masky. Jako v každém případě nám usnadní práci při maskování kabiny.

Rozhodně jako vždy nepostradatelný doplněk pro lenochody, jako jsem já.

Obsah stavebnice od Classic Airframes

Díky laskavosti kolegy Tanga Vám mohu pro porovnání ukázat obsah stavebnice od Classic Airframes.

Závěrem

Co napsat závěrem? Napadá mne jediné, že jsem se konečně dočkal. A teď budu jenom doufat, že se v brzké době objeví i další varianty Meteoru, vycházející z verze Mk.8, jako například fotoprůzkumák FR Mk.9, a noční stíhací verzi Gloster Meteor NF.14 či experimentální Gloster Meteor F Mk.8 (Prone)...

Jak se nový Meteor staví, se s Vámi podělím na stránkách ModelFora.

Petr "DeSnek" Pastera
KPM Kaznějov

Jako redaktor ModelWebu děkuji své manželce a dcerám za morální a finanční podporu při koupi stavebnice a firmě Eduard za vzorky doplňků k recenzi.

Rubrika Airfix, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 Gloster Meteor F.8 – Airfix”

  1. Zbyněk Škopán napsal:

    je to sice hezké čtení ale měl by se (a třeba tady někdo zamyslet nad distribucí modelů v ČR) Poslední novinky Airfix jsou v ČR prakticky nesehnatelné... Defiant 1/48, obě WW/ 1/72....
    To snad budeme stát frontu a dělat pořadníky jako před r 1989? Ne, objednáme na e-shop Airfixu...a vyhlížíme balík Royal Mail

  2. Petr Kýbus napsal:

    Je k sehnání na "gomodely.cz", už mi leží na stole :)
    Díky za recenzi, šnečku :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.