1/72 Chinese Z-10 Attack Helicopter – Hobby Boss

23.3.2013 - 6 153 přečtení

z1001

Po krátkém čase jsme se dočkali dalšího zajímavého modelu letecké techniky čínské provenience. Tentokráte se jedná o útočnou helikoptéru Z-10 v nejrozšířenějším měřítku 1/72. Přesněji řečeno, jednoho z 6 prototypů WZ-10 (WuZhi) konsorcia Changhe Aircraft Industries Corporation – zkráceně CAIC – podle čísla pravděpodobně třetího.

Stavebnici vydal čínský výrobce – agilní firma Hobby Boss.

Tygří Mangusta po čínsku:
Chinese Z-10 Attack Helicopter

Roman "Travis" Henych

Kat.č.: 87253
Měřítko: 1/72
Výrobce: Hobby Boss

Bitevní vrtulník č.10

Protože se jedná o stavebnici jejich "domácího" vrtulníku a vůči vnějšímu světu jsou číňané uzavřenější, dá se předpokládat, že by model poměrně hodně mohl odpovídat danému prototypu.

Co se týká sériového stroje, ten je vizuálně odlišný. Počínaje optoelektronikou, vstupy vzduchu, výfuků motorové části a konče například ocasní částí. V souvislosti s nadpisem článku se stroj vizuálně asi nejvíce podobá mixu italské A-129 Mangusta International a francouzsko-německo-španělskému Tigeru.

Naleznete v něm ale také prvky Mi-28 Havoc, AH-64 Apache a zrušeného RAH-66 Comanche. Jedním úhlem pohledu jde o další kopii, druhým pak o originální konstrukci čínských soudruhů. Zdá se ale, že nejenom čínských. Podle vyjádření Sergeje Michajeva, hlavního konstruktéra firmy Kamov, základ tohoto vrtulníku vznikl v Rusku, právě u Kamova. A asi nejen tam, údajně s výrobou pamáhala i AugustaWestland a Eurocopter (článek v češtině o tomto spojení naleznete na Idnes – zde).

A babo raď ... Závěr si udělejte sami, já hodnotit nebudu. Nicméně vizuální podoba je jedna věc a reálná bojová hodnota je i vzhledem k uvolněným informacím ještě dnes otázkou.

Obsah krabice

Ale teď už k modelu. Po otevření krabičky s pěknou kresbou na nás vypadne černobílý návod, barevný list s kamufláží, obtiskový aršík, dva rámečky s průhlednými díly a pět rámečků z šedého plastiku s ostatními díly. Část "drobotě" je zabalena v pěnové hmotě. Díly mají pěkné, přiměřeně hluboké rytí, nerozplizlé a ostré. Stopy po vyhazovačích jsem nenašel.

Docela hezky je zpracovaný kokpit, na první pohled je k detailům poměrně skoupý, ale uvědomme si, že trend moderních letadel a vrtulníků je pár multifunkčních obrazovek a jeden či dva kniply (podívejte se do kokpitu F-35 Lighting II).

Bohužel úplně chybí páky kolektivního řízení. Takže za mne relativně dobré – nic extra, ale už jsem viděl horší.

Hezky je zpracovaný kanón, hodně se mi líbí rotor a rotorová hlava. Průhledný překryt je možno sestavit v otevřené, nebo zavřené pozici. Okénka mají pěkně naznačeny vypouklé pozorovací části, bohužel pohled přes celou kabinu poměrně zkresluje.

Samostatnou kapitolou jsou podvěšené zbraně. Na pylony můžete umístit protitankové ŘS HJ-10, protiletecké TY-90, čínskou obdobu neřízených raket Hydra v 9násobném odpalovacím zařízení a poslední hranatý kontejner je záhada. Může nést v podstatě cokoliv – od pokladače min (obdoba ruského KMGU) až po další typy ŘS.

Model obsahuje jedinou kamufláž – černý čínský stroj s číslem Z10-03. Na méně zkušené modeláře budu v této souvislosti apelovat, aby se pokusili model natřít alespoň několika druhy černých barev. Není černá jako černá. Naprostým minimem by měl být alespoň rozlišení různých černých barev na trupu, rotorech, pneumatikách a opálené černé na kanonu a výfukách. Pokud model natřete jednolitou černou, vypadá poměrně "hračkovitě".

Na modelu by se mi líbilo nahrazení některých částí kovovými díly – třeba různých mřížek, palubek, poutacích pásů atd., ale silně pochybuji, že se jich někdy dočkáme. Platí tedy ono okřídlené přísloví: co si člověk neudělá sám, to nemá.

Na závěr se ještě musím zmínit o podkladech. O nějaké literatuře nemůže být ani řeč. Něco málo se dá najít na internetu nebo v odborném tisku, ale toto hledání dá docela zabrat a k mnoha podkladům se nedostanete. V tomto případě poradím jen jediné – nekomplikujte si život a stavbu si prostě užijte.

Použité barvy

Model Master: 1745, 1795, 1749, 1546, 1402 a pneumatiková černá. Kamuflážní list obsahuje i další odstíny: Mr. Hobby, Vallejo, Tamyia a Humbrol.

Závěr

Za cenu okolo čtyř set korun si domů donesete pěknou stavebnici v dnešní době ještě poměrně neokoukaného stroje. Sám mám sice již období stavby prototypů za sebou, ale model si postavím. Moc se mi líbí.

Roman "Travis" Henych

Rubrika Hobby Boss, Letadla - Náhledy do krabiček, Vrtulníky - 1:72 | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.