1/144 Mig-21 MF; SMT/MT; BIS – lepty – Eduard

20.11.2012 - 4 583 přečtení

15

Po představení všech tří dosud vydaných modelů MIGu-21 v měřítku 1/144 je čas na první doplňky.

Leptíky na malé MIGy

Petr "Chmell" Chmelík

Úvod

Firma Eduard dlouhou dobu opomíjela měřítko 1/144 v leptaných sadách. Zlom přišel až s vydáním MIGů-21. Od té doby pravidelně připravuje leptané sady pro své malé modely. Zda se dočkáme sad i na jiné výrobce ukáže až čas. Doposud se tak nestalo.

Předešlé články:

Obsah balení

Vydány jsou tři sady, které pokrývají prozatím nabízené verze. I když je každá nabízena na jinou verzi, jsou tyto tři leptané aršíky naprosto shodné. Vlastně nejsou - jediným rozdílem je označení výrobku.

V sáčku nalezneme leptanou planžetu, návod a menší obtiskový aršík.

Vlastní lepty

Planžeta má rozměr 70x60mm a ukrývá se na ní 121 dílů. Většina je tak jemných, že mám obavy zda půjdou bez větší psychické újmy vůbec přilepit.

Mezi těmito díly nalezneme vybavení kokpitu, přístrojový panel, boční panely, sedák a upínací pásy na sedačku. Do trupu můžeme ještě aplikovat trysku.

Ani na podvozkové nohy a šachty se nezapomenulo a tak můžeme doplnit nejrůznější rozvody a kryty podvozku.

Aršík také obsahuje několik vnějších detailů a příslušenství. Mimo jiné i žebřík, kryty nasávání a trysky a dva druhy zarážek pod kola.

Obtiskový aršík

V malém aršíku nalezneme přístrojovou desku, boční panely, poutací pásy na sedačku a především těsnění na rámování kabiny. Bohužel soutisk u černé barvy je mírně posunut. Píši mírně, protože jednotlivé panely jsou opravdu malé.

Poslední fotografie ukazuje porovnání barev přístrojových panelů a barvy Gunze H46, kterou výrobce ze začátku doporučoval na zbarvení interiéru.

Návod

Oboustranně potištěný formát A4 ukazuje přehledně, kam jednotlivé díly patří a závěr je pak věnován umístění obtisků.

Závěr

Tyto leptané sady určitě vylepší již tak parádní model v odznakovém měřítku. A tak jedinou neznámou je zda se ještě dají takto malé součásti vůbec aplikovat.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:144, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.