1/48 MiG-21MF/BIS in the Indian service Limited edition od Eduarda

18.6.2012 - 9 558 přečtení

1171

Že Eduardi narazili na zlatou žílu, je již všeobecně známo. Jmenuje se MiG-21 a jeho verze. Po limitkách českých MiGů se v květnu 2012 objevila první "zahraniční" limitka Fishbedů. Obsahuje velice atraktivní kamufláže MiGů-21 z Indie.

Máte rádi slony ???

Petr "DeSnek" Pastera

Model: MiG-21MF/BIS in the Indian service Limited edition
Výrobce: Eduard - Model Accessories s.r.o.
Materiál: Plast, lepty, masky.
Měřítko: 1:48
Katalogové číslo: 1171

Úvodem

Na ModelWebu vyšlo již sedm článků na téma Eduardího MiGu-21 včetně popisu historie typu. Pro zvědavé a zvídavé jsou odkazy zde:

Historie typu v Indickém letectvu

V roce 1961 Indie cítila potřebu zařadit do svých řad první nadzvukový letoun. Volba padla na MiG-21 zvláště po příslibu Sovětského svazu na licenční výrobu přímo v Indii. Celkem do dnešních dní Indické letectvo provozovalo celkem 793 MiGů-21 různých verzí (FL/U/UM/US/M/MF/BIS/BISON).

MiG-21FL byl speciální variantou licenčně vyráběnou v Indii pro indickou armádu. Radar RP-21 byl nahrazen typem R-2L, měl motor R-11F-300 namísto standardního R-11F2-300. První v SSSR vyrobený MiG-21FL dostala Indie v roce 1964 a první indický MiG-21FL dostala armáda v listopadu 1966. V prosinci 1971 bylo sovětskými MiG-21FL vyzbrojeno 8 skvadron. V Indicko-Pákistánském konfliktu v roce 1971 bojovaly Indické MiG-21 s Pákistánskými F-104, Shenyang F-6 (MiG-19) a F-86 Sabre.

Indické letectvo má také špatnou bilanci ztrát, přes 350 letounů. Z toho přes 270 při haváriích, zbytek při potyčkách s Pákistánským letectvem. Celkem na MiGách-21 zahynulo přes 170 pilotů a toto číslo se bohužel i v současnosti dále zvětšuje. Samo letectvo Indie tento nelichotivý stav připisuje malé vylétanosti zvláště mladých pilotů na tomto typu letadla.

Výlisky

Nechci se tu tedy zajímat o výlisky, ty jsou stále stejné, již notoricky známé, a v tomto případě v krabici nalezneme kombinací výlisků jak pro verzi MF tak dodatečný rámeček pro verzi BIS.

Soustředím se tedy na kamufláže. Limitka obsahuje jenom jedno kamo (A) ve verzi MF. Vzhledem k faktu, že Indie jako první užívala verzi FL, snažil jsem se kamo a verzi ověřit na internetu a vyhledané prameny se shoduji na verzi MF. Zbytek kamufláží je verze BIS.

Lepty

Z tohoto důvodu lepty obsahují obě varianty palubních přístrojů, jak pro verzi MF tak BIS. Takže lepty z limitky jsou dobrým zdrojem kokpitu pro případnou WEEKENDovou stavbičku.

Dekály

Dekály jsou tištěny u italské firmy Cartograf a už jenom tato informace je zárukou nejvyšší kvality. Nenašel jsem na nich žádných vad. Soutisk výborný. Kdo nemá rád práci s lepty, může použít dekál palubních přístrojů. Tuto možnost oceňuji. Ne všichni modeláři mají lepty v oblibě.

Jak připojené scany dekálů ukazují, jsou i popisky čitelné.

Kamufláže

Předně chci poděkovat kolegovi modeláři Martinovi Královi za prvotní pomoc a konzultaci při získávání fotek a informací k použitým kamuflážím.

První indický MiG se objevil již v profipacku MiGu-21 BIS. Ale tentokráte se kamo neopakuje. Eduard zvolil pět neokoukaných a z mého pohledu velice atraktivních kamufláží. Dvě kamufláže jsou typu anti-kamo pro nácvik soubojů. Zbývající trojice se pravděpodobně účastnila Indicko-Pákistánských pohraničních bojů a půtek.

  1. Indické MiGy-21 jsou známé svým pestrým markingem. Sloužil pro rychlou identifikaci konkrétního stroje během cvičných soubojů. No. 101 Squadron dostala první MiGy-21 v roce 1974, kdy nahradily Suchoje Su-7. Od roku 1981 do současnosti je jejím domovem základna Sirsa severovýchodně od Dillí.
    Existují 2 fotky z každé strany, jedna vcelku jednoduchá rekonstrukce, neboť podle informací z přímo Indie se stroje stříkaly vždy stejně na obě strany. Stroj C1531 je uváděný jako verze MF.
  2. Zajímavou kombinaci kamuflážního schématu a výrazných identifikačních doplňků nabízí tento letoun No. 3 Squadrony. Personál této jednotky pojmenovával své letouny hadí tématikou – kromě RATTLERa jsou známy COBRA či MAMBA. Letoun má kryt hřbetu trupu z jiného stroje, pravděpodobně z MAMBY. S MiGy-21BIS létala tato jednotka od července 1980 do roku 2002, kdy je vyměnila za modernizované MiGy-21 Bison.
    Na stroj je známa jedna jediná fotografie. Nápis "Rattler" je nickname velitele squadrony.
  3. Další z pestrých markingů, které se na indických jednadvacítkách objevily v souvislosti s výcvikem vzdušného boje, nesl tento BIS. V této podobě byl zachycen v letu nad pobřežím svazového státu Gujarat. No.15 Squadron byla jednou ze šesti, které s verzí BIS v Indii létaly.
  4. Většina indických BISů létala kamuflovaná světle šedou barvou na všech plochách. Pouze menší část dostala kamuflážní nátěr jinými barvami. Tento stroj byl vyfotografován ve dvou podobách – se znakem squadrony na přídi a bez něj. Nepravidelná pole kamuflážních barev byla nastříkána na šedý povrch. Původní šedý nátěr je viditelný v okolí kódového označení letounu na kýlové ploše a na překrytu kabiny. No. 26 Squadron se aktivně zapojila do bojů na indicko-pákistánské hranici na konci roku 1971. V té době však byla ještě vyzbrojena Suchoji Su-7.
  5. Další z možností kamufláže indických MiGů-21 ukazuje tento letoun z No.24 Squadron. Použité barvy napovídají, že letoun byl používán k podpoře pozemních sil. No. 24 Squadron v současné době operuje s moderními Suchoji Su-30MKI. V roce 1971 se zúčastnila války s Pákistánem. V té době létala s Follandy Gnat a měla tu čest krýt první indický výsadek pěchoty provedený pomocí vrtulníků.

Zdroje a další informace

Závěr

MiG-21 je klasika a indická kamo mu sednou. Postavený MiG jistě nezapadne v šedi vitríny a na soutěžích jistě vzbudí pozornost. Každopádně je nutno pochválit firmu Eduard za výběr neznámých, neokoukaných a přitom atraktivních kamufláží.

Předpokládám také, že touto limitkou zlatá žíla Eduardům nevyschla a stále se máme na co těšit.

Petr "DeSnek" Pastera

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.