1/48 Brassinové doplňky pro Mig-21MF od Eduarda

6.6.2011 - 507 přečtení

Přebal

Edí MiGuary nám ještě zní v uších a už jsou tu doplňky k podstatnému vylepšení novinky od firmy Eduard a to nejenom stavebnice MiGu 21MF. Podívejme se, co nám Eduard nachystal za lákadla na další "tuning" již tak dost dobré stavebnice.

Vylaďte si MiGuary

Martin "Černoch" Černý

Určeno pro model: MiG-21MF
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 8231

Doplněk: Podvozková kola  kat. číslo 648026
Doplněk: Raketnice UB-16 , UB-32 kat. číslo 648025
Doplněk: Vystřelovací sedačka KM-1M Late  kat.č. 648030

Mig od Eduardu vtrhl do života modelářů jako velká voda, a nedlouho po vydání  stavebnice se objevují první Edí Brassinové sady, které nám pomohou vylepšit již tak skvělé plastové díly stavebnice.

Resinové raketové bloky UB-16 jsou obsaženy v Profipacku avšak větší raketové bloky UB-32 teprve čekají na své uvedení na trh. Sedačku KM-1M již měli v krabicích předplatitelé speciální limitky 1153X. Pro ostatní nedočkavce vychází nyní jako samostatný doplněk společně s podvozkovými koly.

Ke zpracování dílů netřeba dlouhých komentářů, jemnost detailů je velmi vysoká.

Podvozková kola – Brassin  648026

Kola jsou rozdělena na nezvykle velký počet dílů – samostatně zpracované a odlité disky, brzdové "bubny", pneumatiky hlavního i příďového podvozku, vidlice uchycení předního kola a k tomu ještě malá planžeta leptů a samozřejmě nesmějí chybět masky pro usnadnění nástřiku. U hlavních kol máme na výběr ze dvou typů disku – plný nebo s otvory. Zde bude nejlepší  sehnat si fotografii stroje (pokud jí seženeme) který chceme stavět a disky zvolit dle fotografie. Pokud si nebudete jistí a použijete univerzálně disk s otvory, nic tím nezkazíte. Tento typ disku je vidět poměrně často na kolech Migů-21MF. V leptané planžetě nalezneme brzdové hadičky a drobné dílky pro vylepšení přední podvozkové nohy.

Raketnice UB-16 a UB-32 – Brassin 648025

U raketnic je vidět poměrně silné zeslabení stěny u prázdných otvorů po obvodu špice zejména to platí pro raketnici UB-32.  Časem jak bude forma zatěžovaná se tak může projevit problém při odlévání a otvory můžou být s kazy. Tam kde jsou špičky neřízených raket problém snad nehrozí. Věřím, že mají u Eduardu opravu pečlivou výstupní kontrolu a případné vadné kusy se mezi modeláře nedostanou. Podrobnější kontrolou před zakoupením ovšem nic nezkazíme. Zámky a úchyty  na těle raketnic jsou excelentní, méně nadšen jsem z provedeného rytí a naznačení šroubů. Místy se ztrácí a věční nespokojenci jako já nejspíše přistoupí k opravě s pilkou a jehlou. Poslední vylepšení nám poskytne leptaná planžeta ve které jsou typické mříže viditelné při pohledu do zadní části raketnic typu UB. Na škodu by nebyly  alternativní zcela "prázdné" raketnice.

Sedačka KM-1M Late – Brassin 648030

Plastová nebo Brassinová? Tuto otázku si položí nejeden modelář a byť plastová sedačka vypadá velmi dobře, můj názor je že Brassinová vzhled kokpitu posune ještě o třídu výše. Kokpit je většinou jedna z prvních částí modelu na který se modeláři dívají. Zpracování Brassinové sedačky je skvělé. Je rozdělena opět na několik částí, což ale není na škodu a umožňuje tak opravdu detailní zpracování všech částí sedačky. Z barevných letů zhotovíme typický postroj pro pilota Fishbedu.

Malý bonus tvoří odlitek pilotní helmy.

Celková výtěžnost všech sad je velmi vysoká , řekl bych že a zejména kola a sedačka budou pravděpodobně  nutná investice pro soutěživě založené modeláře.

Martin "Černoch" Černý, KPM Kaznějov

Foto: Petr Chmelík, Martin Černý

Za poskytnuté vzorky děkuje redakce ModelWebu výrobci.

Rubrika Novinky | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 1/48 Brassinové doplňky pro Mig-21MF od Eduarda

Komentáře

Komentáře jsou zakázány.