1/48 Hawker Tempest Mk.V série 2 – Eduard

22.3.2019 - 1 934 přečtení

01_resize

Na podzim 2018 vydala firma Eduard dlouho očekávaný model letounu Hawker Tempest Mk.V první výrobní série 1. Recenzi prvního vydání sepsal Marek Nováček zde Jak zástupci firmy Eduard slibovali, v únoru 2019 došlo na vydání modelu Hawker Tempest Mk.V - série 2.

1/48 Hawker Tempest Mk.V série 2

Oto "Otisaq" Drobík

Název: Tempest Mk.V série 2 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 82122

Pohled do krabice

V krabici se stavebnicí najdeme návod, celkově 5 šedých rámečků, 2 čiré rámečky a jak to je u Profipacku obvyklé, jednu planžetu barevných leptů a masky.

Rámeček A obsahuje čiré díly, na výliscích jsem nenašel žádné vady, žádné škrábance a čiré díly jsou perfektně průhledné.

Šedý rámeček B obsahuje horní a dolní poloviny křídel. Křídla mají jemné nýty. Osobně preferuji výraznější nýty, protože stačí lehké broušení a hned zmizí. Neviděl jsem výlisky z prvního vydání Tempesta, ale přijde mi, že u mého vydání povrch výlisků není dokonalý. Má velmi lehkou krupici. Někdo by mohl namítnout, že to nebude na kamuflovaném Tempestu videt, ale stavebnice obsahuje i obtiskovou variantu na Tempesta v stříbrné barvě. A jak je známo, pro kvalitně nastříkaný kovový povrch je potřeba mít perfektně vyleštěný model. Ve chvíli, kdy začneme leštit tuto lehkou krupici, hned nám nýtování může zmizet.

Na odtokových hranách křídla je drobná propadlina po celé délce.

Rámeček C obsahuje obě poloviny trupu, které jsou odstříknuté bez otřepů. Na pravé polovině trupu sem našel drobné znečištění, ale jde bez problému smýt. Stejně jako u křídel, trup má velmi drobnou krupici. Na spojích trupu se nýtování ztrácí, nejvíce to je vidět na spodní části chladiče.

Rámeček D obsahuje díly do kokpitu, přesněji boční rám. Dále kola, pneumatiky a neřízené rakety. Vadu, přesněji nedostříknuté propadliny, jsem našel pouze na raketách, co jsou nalisované i s pylony, ale návod nepředpokládá jejích použití.

V rámečku E najdeme drobné díly, převážně k podvozku a také do kokpitu. Díly jsou opět pěkné odstříknuté, bez přesazení, mají minimální dělící rovinu.

Důležitý detail u modelu jsou výfuky. Ty plastové jsou takové... nijaké... bez detailu a bude nutné je odvrtat. Zde doporučuji jejich náhradu za resinové.

Překvapilo mě, že rámečky D a E jsou úplně mastné od oleje. Doslova bych řekl, že jsou vykoupané v oleji. Proto se na fotkách díly tak výrazně lesknou. Ostatní rámečky tak mastné nejsou.

V rámečku F jsou vrtule, díly kokpitu, výškovky a kryty podvozků. Na výškovkách jsem našel drobnou propadlinu. Jinak jsou díly pěkné, hlavně vnitřní část podvozkových krytů je pěkně detailní.

Ve stavebnici najdeme i čirý rámeček G - jedná se o díly přídavné nádrže.

Jak je u Profipacku standard, v krabici s modelem najdeme i malou barevnou planžetu s lepty. Na dílech je vidět drobný rastr, ale nic zásadního. Potom stavebnice obsahuje masky pro vymaskování kol a hlavně kabiny. Je škoda, že Eduard nedává do Profipacku oboustranné masky.

Stavebnice obsahuje velký arch s obtisky, které jsou vytištěné u Cartografu. Soutisk je perfektní, bez jakýchkoliv vad. Líbí se mi, že zde najdeme i obtisky pro přístrojovou desku, takže si můžeme vybrat, jestli chceme z plechů nebo kombinace plast + obtisky.

Návod je v angličtině s odkazem ke stažení v češtině. Pro náhled návodu sem použil českou variantu. Návod je přehledný, na první pohled nevidím žádné chyby, ovšem ty se často ukážou až při samotné stavbě.

Eduard do stavebnice vybral celkově 6 otiskových variant. Pro mnoho modelářů bude asi nejzajímavější varianta C se strojem Pierra Clostermanna.

Závěr

Základní Profipack nabízí vše, co je podstatné pro stavbu modelu "z krabičky" - výlisky, lepty, masky a velké množství obtiskových variant. Ovšem jeden doplněk bych si určitě koupil - výfuky. Plastové je potřeba odvrtat a stejně nebudou tak detailní jako resinové.

Jsem zvědavý na stavbu, protože reakce na první vydání Tempesta jsou mírně rozporuplné, někdo jej chválí, někdo kritizuje. Stavbu budu prezentovat na www.modelforum.cz.

Oto "Otisaq" Drobík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.