1/48 Hawker Tempest Mk.V série 1 – náhled na stavebnici a kompletní doplňky – Eduard

28.11.2018 - 2 944 přečtení

DSC_0379

1/48 Hawker Tempest Mk.V série 1 – náhled na stavebnici a kompletní doplňky.

Král je mrtev, ať žije král!!

Marek Nováček

Název: Tempest Mk.V série 1 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 82121

Úvod

DSC_0379

Firma Eduard vydala dlouho očekávanou stavebnici opravdového krále spojeneckých vrtulových stíhacích letadel, jež křižovaly nebe nad Evropou. Na tento model se těším již od mých mladistvých let – kdo nečetl knihu od Pierre-Henri Clostermanna, ten jako by nebyl. Já osobně ji přečetl minimálně dvacetkrát... i proto jsem se nemohl nového Tempesta dočkat, ačkoliv v tomto balení a v této sérii Grand Charles není.

Pojďme se tedy podívat, co pro nás Eduard připravil.

Pohled do stavebnice

V již klasické krabici s oranžovým lemováním, s pěknou kresbou Tempesta W/C Rolanda Beamonta, sestřelujícího V1, najdeme 5 šedých rámečků s výlisky, 1 s průhlednými částmi, návod, lepty, vykrývací masky a obtisky.

Výlisky vypadají na první pohled excelentně – minimální dělící rovina, bez otřepů, ostré a přiměřeně hluboké rytí a nádherné nýtování v kombinaci pozitivu a negativu.

Po řádném detailním shlédnutí jsem nalezl ovšem pár drobností, které ve výsledku zamrzí. V mém balení byla spodní polovina křídla vytržena z rámečku a zanechala mi v náběžné hraně vysloveně "vykousnutou" díru. Na spodní straně křidélek jsou nehezké propadliny – hledal jsem na dostupných fotografiích, zda-li to nebylo záměrem a Tempest opravdu tuto podivnost na křidélkách neměl, bohužel jsem nic takového nenalezl.

Výfuky nejsou odvrtány, přestože u Spitfiru Eduard dokázal, že to možné je. Vnější strana krytu podvozků a část VOP vykazuje jemné poškrábání, pravděpodobně došlo k poškození při vytažení z formy. Vyhazováky na vnitřní straně krytu podvozků nešly opravdu vyřešit jinak? A rytí na ocasních plochách bude nakonec přece jen potřeba protáhnout rydlem...

Čiré díly jsou krásně průhledné, nepoškrábané a přiměřeně měřítku tenké.

Lepty jsou standartní součástí Eduardích Profipacků, tento obsahuje hlavně vylepšení kokpitu, včetně poutacích pásů a palubní desky. Já osobně bych použil klasickou plastovou desku, vylepšenou obtiskem, nebo palubní desku z řady LööK. Lepty také obsahují části k dolepení v zdaní části trupu, které ve skutečnosti zpevňovaly konstrukci napojení trupu a SOP.

Vykrývací masky jsou již klasikou, kromě vykrytí kabiny jsou na nich i části k vymaskování disků hlavních kol podvozku.

Obtisky jsou vytištěny firmou Cartograf a to i včetně popisků, které jsou hezky čitelné. Uvidíme, jak si obtiskové vodičky poradí s krycím lakem, který je docela viditelný a s přesahem.

Stavebnice obsahuje 6 kamuflážních schémat, které jsou přehledně, s krátkým popisem, natištěny v zadní části návodu.

Přehled vydaných doplňků

Název: Tempest Mk.V LööK 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 644006

Prvním z recenzovaných doplňků je palubní deska z nové Brassinové řady. Palubní deska je již barvená, s napodobením zasklení přístrojů, rozhodně vypadá lépe než klasický barvený lept. Sada obsahuje i leptané poutací pásy.

Název: Tempest Mk.V TFace 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: EX628

Oboustranné vykrývací masky k zakrytí kabiny z interiéru i exteriéru před nástřikem, součástí jsou i krycí masky na disky podvozkových kol.

Název: Tempest Mk.V doplňková sada 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 48976

Doplňková sada pro úpravu vnějšího vzhledu. Obsahuje leptané mřížky do chladiče (ale i v plastovém provedení je mřížka naznačena). Z této sady jsou možné sestavit nové kryty podvozků, kdy nemusíme řešit tmelení a broušení vyhazováků z vnitřní strany.

Název: Tempest Mk.V vztlakové klapky 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 48977

Leptané vztlakové klapky – jejich instalace nebývá z nejjednodušších, ale v naprosté většině se námaha vyplatí. Troufám si tvrdit, že ani v tomto případě nebude jinak.

Název: Tempest Mk.V výfuky 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 648418

Brassinové výfuky se zahloubením, rozměrově stejné jako standartně dodávané, stačí jen nabarvit a zasunout na patřičné místo.

Název: Tempest Mk.V kola ranná verze 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 648420

Brassinové kola na Tempesty Mk. V, série 1. Pěkný doplněk, opět jednoduchá výměna a zástavba do modelu. Balení obsahuje i stříkací masky k zakrytí disku.

Název: Tempest Mk.V kola pozdní verze 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 648420

Brassinové kola na Tempesty Mk. V pozdní série. Balení obsahuje i stříkací masky k zakrytí disku.

Název: Tempest Mk.V zbraňové šachty 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 648419

Brassinové zbraňové šachty určené pro zástavbu do obou polovin křídel, včetně leptů. Krásné rovné odlitky, bez bublinek.

Jsem zvědav na kombinaci šachet a leptaných vztlakových klapek.

Název: Tempest Mk.V kokpit verze 1/48
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: 648416

A na samotný závěr – brassinový kokpit. Opět nádherně ostré detailní odlitky, otázkou je přidaná hodnota oproti klasickému plastovému kokpitu. Balení dále obsahuje lepty, včetně poutacích pásů a obtisk na budíky palubní přístrojové desky.

Závěr

Stavba Hawkeru Tempest již napříč modelářským světem probíhá, jsem pln očekávání, jak se s tímto kouskem popasuje škola Marina Veneta ;) Stavba bude prezentována mou maličkostí na ModelForu.

Marek Nováček,
IPMS Marina Veneta

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorků pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.