1/72 – Tie down points – Brengun

30.5.2016 - 2 397 přečtení

hauler_anim_0

Brengun si pro nás připravil další – ne zrovna mainstreemový – ale o to potřebnější doplněk.

Poutací body
na paluby letadlových lodí

Roman "Travis" Henych

Název: Tie down points (star type) – US aircraft carrier
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat. č.: BRL72102

Název: Tie down points (cross type) – US aircraft carrier
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat. č.: BRL72103

Předloha

Konečně. Po stejnojmenných sadách v měřítku 1/144 se dostává i na dvaasedmdesátkaře – BRENGUN k mé veliké radosti vydal jednoduchý, ale na trhu velmi chybějící doplňkové sady poutacích bodů na letadlové lodě. Do rukou se nám dostává buď verze křížová, nebo pětiramenná verze. Poutací body jsou inzerovány pro použití na americké letadlové lodě, ale křížový typ jsem s úspěchem použil i na britskou palubu.

Balení

Balení je klasické Brenguní – plechy jsou vloženy do folie s černým kartonem. Sáček je pak vložen do přehnutého tuhého kartonu a celek je secvaknutý sponou. Sady neobsahují návod, pouze vložený černobílý lísteček s vyfoceným kouskem paluby.

Plechy

Každá sada o velikosti 10x5 cm obsahuje 217 poutacích bodů příslušného typu. Provedení je velmi pěkné a v podstatě stačí jen najít vhodnou podložku, vyvrtat do ní příslušně velké otvory (nebo nalepit body rovnou na podložku), nabarvit, napatinovat a hotovo.
Ostatně podívejte se na přiložené fotografie – před soutěží v Čáslavi jsem chtěl svému Sea Harrierovi FA.2 konečně udělat důstojnou podložku. Práce na palubě (nepočítám řetízky, nalepení modelu tvorbu žebříku a malbu pilota) mi trvala se vším všudy cca 2 hodiny.

Mimochodem, při práci jsem narazil ještě na jeden zádrhel, a tou je velikost samotných poutacích bodů. Body jsem porovnával s body na podložce od Italeri a zjistil jsem, že Brenguní jsou cca dvoutřetinové oproti Italeri. Požádal jsem Tomáše Macourka, aby mi porovnal body ze sady Flightpath a i tyto body jsou menší než Italeri. Neznám skutečný rozměr poutacího bodu, ale po prohlédnutí a porovnávání velikosti bodů oproti postavě se mi subjektivně zdá správná velikost Brengunu a Flightpathu.

Suma sumárum

S těmito doplňkovými sadami si KONEČNĚ mohu udělat podložku podle svých představ za příjemnou cenu, podpořenou běžnou dostupností na českém trhu.

Roman „Travis“ Henych



Redakce ModelWebu děkuje výrobci za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Brengun, Dioráma - 1:72, Dioráma - Doplňky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 – Tie down points – Brengun”

  1. Zbyněk Škopán napsal:

    poznámka spíš k modelu než k doplňkům ... na flydeck HMS carrierů se používá jiná konstrukce těchto fixačních bodů. Ty jsou typické jako kruh na tyčce která se vyklapí tedy jako velké
    nebo jako kruh na příčce, která tvoří pant... jakoby velká omega
    Chce to prozkoumat fotky

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.