1/72 Carrier Deck Section – ITALERI

17.2.2013 - 6 956 přečtení

1326_box

Čerstvou novinkou italského výrobce je stavebnice části paluby moderní letadlové lodi US Navy. Podívejme se zblízka na obsah krabice, než to "pětikilo" vytáhneme z kapsy...

Podložka pod model jako stavebnice.
Proč ne?

Roman "Travis" Henych

Stavebnice: Carrier Deck Section
Číslo: 1326
Měřítko: 1/72
Výrobce: Italeri

Úvodem

Tak jsme se konečně dočkali. V katalogu roku 2012 firmy Italeri se objevila nenápadná malůvka ohlášené stavebnice Carrier Deck Section, neboli výřezu paluby letadlové lodi i s katapultem v měřítku 1/72. Přesněji se jedná o palubu moderní americké letadlové lodi třídy Nimitz s parním katapultem č.1, byť se o tomto návod nikde nezmiňuje. Nevím jak vám, ale mě osobně tento doplněk poměrně hodně chyběl.

Již několikrát jsem chtěl dát model letadla na palubu, což se v podstatě ukázalo jako nemožné. Pokud vím, jediné dva doplňky, které toto téma pojímají je jakýsi kus kartonu imitující palubu letadlovky od firmy Verlinden a dále Carrier Deck českého výrobce Profiline. Po obojím jsem se marně pídil po obchodech či zásilkových službách, sehnání obou doplňků však bylo nad mé fyzické, a později se ukázalo, že i finanční síly. Nyní je konečně na trhu relativně velmi slušně sehnatelná stavebnice "mainstreamového" výrobce. Pojďme se na ni podívat blíže.

Obsah krabičky

Krabice logicky neobsahuje model letadla ani figurky vyobrazené na modelu, na což upozorňuje dodatečně nalepená (!) nálepka na krabici. To asi udělali soudruzi v Itálii nějakou chybu.

A co v krabičce nalezneme? Takže za prvé návod a dekály. Návod je jasný, přehledný. Dále obtiskový arch s výstražnými a hraničními pruhy paluby a deflektoru.

Největší díl stavebnice je podložka jako taková. Je poměrně veliká, její rozměr je 340 x 235 mm, což je bez pár milimetrů běžný rozměr dvaasedmdesátkové krabice standardně velikého modelu Italeri v 1/72.

Další jsou pak dva shodné rámečky s díly hydraulicky ovládaného deflektoru (několikadílná "stěna", která odkloňuje horké výstupní plyny z motorů letadel mimo prostor paluby). Tyto díly se přilepují za podložku, takže po slepení je celková velikost podložky úctyhodných 405x235 mm.

Díly bohužel nejsou bez chyb. První z nich jsou stopy po vyhazovačích z formy. Poměrně velké stopy ve velkém počtu nalezneme na zadní části konstrukce deflektoru. Jejich odstranění nebude jednoduché, jako nejúčinnější cesta se mi zdá vyříznutí čtverců z tenké plastikové destičky a jejich vsazení do konstrukce a zaslepení těchto nehezkých stop.

Další nalezneme na dílech samotné hydrauliky, jsou různě hluboké a také různě lépe či hůře odstranitelné. Tyto stopy jsou však relativně malý problém, i když budete podložku dělat v poloze "ready to flight" – jsou málo viditelné. Pokud se rozhodnete pro zatažený deflektor, tento problém vás trápit nemusí.

Horší záležitostí se však jeví různá velikost vnějších průměrů kotevních bodů na povrchu paluby (zvýrazněno šipkami na obrázku níže). Ty mají mnohdy i rozdíl až ¾ milimetru. Ve skutečnosti jsou zbarveny nejenom tmavě šedou jako paluba, ale i stříbrnou barvou (asi nerez). Pokud tedy budete kotevní body dělat stříbrné, máte problém.

Částečné řešení vidím v pečlivém ručním barvení tak, aby velikost byla zhruba stejná, popřípadě stříknutí přes vyrobenou kruhovou šablonu a následného ručního domalování. Dalších chyb jsem na modelu nenašel. Pro úplnost ještě musím dodat, že model nabízí možnost otevřeného nebo zavřeného poklopu obsluhy katapultu, o možnosti otevřeného nebo zavřeného deflektoru jsem se již zmiňoval.

Díly jsem k sobě pasoval nasucho a zdá se mi, že stavba nebude činit jakékoliv potíže.

Co k tomu?

Na hotovou podložku (velmi doporučuji ji vsadit do nějakého pěkného dřevěného rámečku) pak můžete posadit takřka libovolný moderní letoun sloužící u US Navy, od Phantoma, Tomcata, Intrudera až třeba po Hawkeye nebo třeba Goshawk. Mým tajným tipem pro tyto doplňky jsou modely Fujimi.

Ta dělá jak pěkné figurky obsluhy ve statických tak akčních pózách, tak doplňky ve formě hasicích nebo tažných vozů. Nějaké muniční vozíky pak dělá i Hasegawa nebo lze doporučit resinová "vozítka" firmy Phantom Models.

U figurek se ještě zastavím. Pokud jimi budete osazovat dioráma, tak nezapomeňte, že jejich zbarvení také není náhodné. Obsluha katapultu má zelené bundy (nebo vesty a bundy), obsluha traktoru modré, "shooter" (střelec, myšleno ten, kdo ukazuje možnost vzletu) žluté, kontrola letadla (inspektor) béžové, červení jsou pak muniční důstojníci, fialoví jsou zodpovědní za palivo, bílí jsou pak bezpečáci. Co se týká modelů letadel vhodných k doplnění paluby, tak třeba Fujimácké F-14 Tomcat obsahují i přední podvozkovou nohu v „klečící“ podobě ukotvenou na vozík katapultu, taktéž trysky motorů ve forsážní i neforsážní poloze, dále i možnost sklopených klapek a piloty do kokpitu. Výsledným zkombinováním těchto doplňků dostaneme divácky velice sexy situaci letadla těsně před vzletem v konfiguraci „vše dole“. Vlastně mne velmi překvapilo, že s Carrier deckem vyjela na trh Italeri a ne zmiňovaná Fujimi...

Podklady

S podklady by problém být neměl, na internetu se dá najít hodně dobrých fotografií, obzvláště na webových stránkách US Navy, které by nám měly postačit pro stavbu modelu.

Závěrem

Průměrný modelář by si měl s palubou poradit. Za téměř pět set korun dostaneme něco, co na trhu dlouho chybělo a jsem rád, že v Italeri se na tuto cestu vydali. Mně to tedy za to "pětikilo" stojí... A kde koupit? Kamenný i internetový obchod firmy Bílek, Artur Model Centrum a pravděpodobně i Pecka modelář a další.

Foto: Italeri, US Navy, autor

Roman "Travis" Henych

 

Rubrika Dioráma - 1:72, Italeri, Letadla - Doplňky | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 Carrier Deck Section – ITALERI”

  1. Roman Šlajer napsal:

    Jelikož mam už podložku i s Tomcatem hotovou, mohu jen potvrdit, že recenze v ničem nelže.
    Jak to F-14 od Fujimi na katapultu sluší se můžete podívat tady:
    http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=1&t=71885

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    Romane, taky jsem nad tvým modelem slintal. Odkaz na tvoji stavbu jsem už do článku nestihnul dát, jsem rád, že jsi to udělal aspoň takto.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.