1/72 TS-11 ‘Iskra’ bis DF – deluxe set – Arma Hobby

18.1.2016 - 4 495 přečtení

01

Polská firma Arma Hobby je především známa výrobou špičkových polyuretanových modelů letadel. V létě minulého roku zveřejnila informace, že připravuje svůj první vstřikovaný model. Netrvalo dlouho a ten koncem roku 2015 přišel na trh.

Iskra delux

Petr "Chmell" Chmelík

Název: TS-11 ‘Iskra’ bis DF - deluxe set
Měřítko: 1/72
Výrobce: Arma Hobby
Kat. číslo: 70001

Úvodem

PZL TS-11 Iskra je Polský vojenský proudový cvičný letoun, který byl v polovině roku 1962 v soutěži o standardní proudový cvičný letoun států Varšavské smlouvy v Moninu u Moskvy jednoznačně poražen československým letounem L-29 Delfín. Jeho vývoj však přesto pokračoval a později byla vytvořena jeho bitevní a také průzkumná varianta. Během 25 let produkce bylo vyrobeno celkem 424 letadel všech modifikací.

O další historii tohoto typu si můžete přečíst na wikipedia.org.

Model samotný je balen do polotuhé krabice s horním otevíráním. Víko samotné zdobí krásná fotka vzlétající Iskry předního polského spottera Sławka „Hesji“ Krajniewskeho. Uvnitř nalezneme dva kompletní modely. Přesněji čtyři rámečky ze světle šedé hmoty, dva rámečky čirých dílů, 12 polyuretanových dílů, čtyři leptané aršíky, dvoj fólii s budíky, dvoje masky, obtisky a stavební návod.

Jak jsem již psal, jedná se o prvotinu firmy, která tak využila data ze stejné předlohy v měřítku 1/48. Tu představil Martin Černý v recenzi pod názvem 1/48 TS-11 Iskra bis – Arma Hobby. Formy pro tento model si nechala firma vyrobit v Číně a výsledek na začátečníka v tomto směru není vůbec špatný.

Rámeček A

První rámeček přináší poloviny trupu, směrovku, vanu kokpitu a spoustu drobných dílů.

Kvalita výlisků není špatná, ale rád bych poukázal na některé kazy. Tím prvním je neostrá hrana na trupu v místě napojení na křídlo. Je to problém jen levé poloviny trupu. Dále jsem našel několik míst jako by opravovaných ve formě, které na modelu dělají jemný schod na povrchu. Jedná se o dvě místa na pravém trupu ve spodní části motoru. Oprava rytí nad křídlem a zádi na obou trupech.

Vyhazovače se výrobce snažil umístit na místa, kde nebudou vidět. Bohužel ne vždy se to povedlo. V interiéru je zakryjí boční pulty, ale na podvozkových krytech si zatmelíme a zabrousíme.

Ostatní díly jsou pak vylisovány bez chyb, i když na všech najdeme stopu po dělící rovině formy.

Především na nohách hlavního podvozku jsou tyto malé otřepy patrné a hůře odstranitelné.
Jedinou propadlinu jsem pak nalezl ve výtokové trysce, ale je na tak malém dílu, že nebude ve finále skoro vidět.

Rámeček B

Velkou část druhého rámečku zabírají křídla a VOP. Zbytek je pak vyplněn drobnými díly. Kvalita je stejná jako v prvním případě.

Propadlinu najdeme na horní části křídla nad podvozkovou šachtou. Ta je ale lehce odstranitelná. Vyhazovače pak na vztlakových klapkách, které jsou jako alternativní díl.

Dobře je řešená zadní strana přístrojové desky instruktora, která obsahuje reliéfy budíků.
Výzbroj se sestává ze závěsníků a raketnic. Ty si zaslouží alespoň odvrtat ústí výstřelných kanálů.

Čiré díly

Tento rámeček obsahuje celkem čtyři díly. Překryt kabiny i štítek jsou bez škrábanců a dostatečně čiré. Což mě překvapilo neb byl rámeček vhozen bez jakékoliv ochrany mezi oba hlavní rámečky.

Další díly představují světlomet a dělící sklo mezi předním a zadním pilotním prostorem.

Polyuretanové díly

Z důvodu, že se jedná o stavebnici typu deluxe, obsahuje několik doplňků navíc. V první řadě jsou to polyuretanové díly, které představují sedačku a kola hlavního podvozku. Sedačky jsou zhotoveny krásně bez sebemenší vady. To samé platí i o záhlavníku. Stavebnice obsahuje čtyři sedačky, tedy na oba modely.

Dalšími díly jsou pak kola hlavního podvozku. Ty jsou detailnější než plastová, které obsahuje stavebnice, a mají naznačené zatížení váhou stroje. Při bližším pohledu je zřejmé řádkování 3D tisku. Není to ale nic hrozného. Stačí pneumatiky lehce přebrousit smirkovým papírem a je po problému.

Leptané díly

Čtyři planžety, přesněji dvě pro každý model jsou zase jen v této rozšířené edici.
První najdeme i u standardně prodávaného modelu a obsahuje přístrojové desky bočnice pilotního prostoru upínací pásy, kryty sání a spoustu dalších drobných dílů především do interiéru modelu.

Lept je ponechán v původním materiálu a tak se nám budou díly lépe lepit a barvit.

Nechybí ani fólie s přístroji se sklíčkem zaměřovače a sklem oddělující oba pilotní prostory.

Druhý leptaný štítek je již výsadou tohoto modelu. Najdeme v něm přední podvozkovou šachtu, brzdné štíty, "plůtky" na křídla a další menší díly. Znovu je vše vyleptáno perfektně a bez sebemenší vady.

Masky

Model obsahuje rovněž dvoje shodné masky. Pro každý model jedny. A pomůžou nám zamaskovat překryt kabiny a kola.

Vyřezány jsou do černé fólie, která je trochu nepoddajná. Ale uvidíme až při aplikaci, prozatím s ní nemám zkušenosti.

Obtisky

Poměrně velký aršík obtisků obsahuje znaky, čísla a malůvky na šest nabízených kamuflážních schémat. Nechybí ani popisky ve dvojím provedení a to na kamuflované a stříbrné stroje.

O tisk se postarala Česká firma BOA Decals a kvalita je překvapivě dobrá. Vše je krásně čitelné a soutisk je perfektní.

Návod

Plnobarevný návod formátu A5 je tištěn na křídovém papíře.

Na první straně najdeme stručnou historii předlohy, druhá pak ukazuje rozdělení dílů a barvy, které použijeme při barvení. Dalších šest stran ukazuje stavební postup.

Ten je stejně jako u modelu Spitfire PR Mk.XI (1/72, Attack Squadron) trochu zmatečný. První čtyři strany stavebního návodu ukazují totiž stavbu standartního balení. Až poslední dvě strany znázorňují umístění doplňkových dílů a to jak polyuretanových tak leptaných.

Krom tohoto je ale návod přehledný a nechybí ani odkazy na zbarvení jednotlivých dílů.

Kamuflážní schémata

Stavebnice obsahuje šest atraktivních zbarvení. Všechna jsou dobře fotograficky doložená a nenašel jsem sebemenší odchylku nebo nepřesnost.

Pokud je pro vás i toto málo tak věřte, že firma Model Maker nabízí další tři obtiskové aršíky.

Závěr

Stavebnice mě mile překvapila a jako vstřikovanou prvotinu firmy jí hodnotím kladně.

Nějaké ty mouchy se najdou, ale je to dáno především nezkušeností výrobce s touto technologií. Doufám, že nezůstane jen u této předlohy a brzo se dočkáme dalších plastikových modelů pod tímto logem.

Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Redakce Modelwebu děkuje firmě Arma Hobby za poskytnutý vzorek.

Rubrika Arma Hobby, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.