1/72 Spitfire PR Mk.XI od Attack Squadron

9.1.2016 - 5 287 přečtení

00

Těsně po vánocích jsem dostal nevelký balíček z Polska, který ukrýval dva modely. Jedním z nich byl průzkumný Spitfire PR Mk.XI v měřítku 1/72. A na něj se dnes podíváme.

Polyuretanový průzkumák z Polska

Petr "Chmell" Chmelík

Model: Spitfire PR Mk.XI
Výrobce: Attack Squadron
Měřítko: 1:72
Kat. číslo: 72067

Úvod

O modelu jsem informoval v létě a již tehdy mi upoutalo, jak je model členěn. A proto jsem tajně doufal, že bych jej mohl dostat na recenzi. Což se nakonec povedlo.

Ale než začnu s popisem stavebnice, trochu nastíním historii vzniku modelu. Původně se mělo jednat pouze o konverzní sadu, ale změn a dílů bylo nakonec tolik, že autor využil technologii 3D modelování a 3D tisku k zhotovení kompletní stavebnice.

Balení a obsah stavebnice

Stavebnice je balena do pevné krabičky s přelepkou na přední straně. Uvnitř nalezneme velké množství polyuretanových dílů, leptaný aršík, fólii s budíky na přístrojovou desku, vakuově tvarovaný překryt kabiny, obtiskový aršík a stavební návod.

Polyuretanové díly jsou ještě zabaleny do třech pytlíků a další obsahuje lepty, fólii a překryt kabiny. Velké díly a tyto pytlíčky jsou pak zabaleny ještě do bublinkové fólie. Díky tomu je vše perfektně chráněno. A i když mé balení dostalo velkou ránu při přepravě, nic nebylo poškozeno.

Polyuretanové díly

Celkem 45 dílů je vyrobeno z polyuretanu. Veškeré díly jsou odlity perfektně a chyb jsem našel jen málo. Spíše se jednalo o chybu v rámci poškození formy. Bublinku jsem nalezl jen jednu a to na jednom z kol hlavního podvozku.

Hlavní díly jsou řešeny trochu nezvykle. Křídlo je v jednom kuse, to by nebylo tak neobvyklé, ale že i zadní část trupu bude v jednom kuse to se již jen tak nevidí. Model se tak skládá z pěti základních dílů, když nepočítám chladiče, křidélka, podvozek a drobné díly.

V trupu je naznačena také vnitřní konstrukce a body na které máme přilepit kamery a radiostanici.

Křídlo má naznačenou vnitřní konstrukci kokpitu a dokonce vychýlené křidélka. Na motorových krytech pak nechybí rychlošrouby i když asi až moc výrazné. Plátěný povrch křidélek je jemně naznačen.

Menší díly jsou také odlity bez větších vad. Chladiče mají pootevřenou klapku, výfuky jsou odvrtané a nohy hlavního podvozku jsou i s jejich kryty. Kola hlavního podvozku pak můžeme použít ve třech provedeních. Se vzorkem, bez anebo se vzorkem v podobě drážek okolo pneumatiky. Součástí je i přídavná podtrupová nádrž.

Čiré díly

Překryt kabiny je ztvárněn vakuovým vytažením a je krásně čirý.

Leptané díly

Nevelký aršík nabízí opravdu jen ty nezbytné díly. Pod číslem 19 a 20 nalezneme boční dvířka kamer. Tyto díly májí osazení na vlepení čiré fólie, což je potěšující a usnadní to práci. Pro tyto díly je z vnitřní strany v trupu v daných částech uděláno osazení. Ale o osazení ani o použití těchto dílů se bohužel návod nezmiňuje.

U fólie s přístroji si povšimněte rozdílného provedení budíků. Kdy spodní je výraznější.

Obtisky

Pololesklé obtisky jsou zpracovány velmi dobře. Na aršíku najdeme obtisky pro šest nabízených strojů. Jedinými popiskami jsou pak ty na listy vrtule. A není to chyba. Právě krom těchto na vrtuli jsem žádné popisky na fotografiích skutečných letounů neobjevil.

Návod

Plnobarevný návod formátu A5 nám na první stránce ukáže díly, které stavebnice obsahuje. Další tři strany jsou věnovány stavebnímu postupu a poslední čtyři strany, ukazují zbarvení pro šest strojů.

Návod je trochu zmatečný. Do kroku č.7 je vše v pořádku, ale pak musíme otočit list a pokračovat s instalací dílů do trupu a pak až pokračovat krokem č.8. To samé i u kroku č.10, kdy nesmíme zapomenout nalepit leptané díly do chladičů na spodní straně křídla.

Tento trochu zmatečný postup nejspíše vznikl díky dvojímu vydání této stavebnice. Tu co vlastním je rozšířena právě o tyto díly, které prezentuje samostatná stavební stránka.
Jak jsem již psal, marně budeme hledat zástavbu leptaných dílů 19 a 20.

Kamuflážní schémata

Model obsahuje celkem šest zbarvení a u těch bych se chtěl trochu pozastavit.

  1. Spitfire PR Mk.XI - PA944, USAAF 7th PRG, 14th Photo Squadron, Mount Farm, England
    Tento stroj je dobře fotograficky zdokumentován a nejen to. Díky nehodě je natočen i krátký dokument. Ten můžete zhlédnout zde: SPITFIRE 944.
    Jak z barevných fotografií, tak z dokumentu je zřejmá jiná barva vrtulového kuželu. A to ne žlutá jak uvádí návod ale bílá.
    Stroj je také značně opotřeben provozem a má smyté invazní pruhy z horní části trupu. Tím vzalo za své i část výrobního čísla.
    Moc bych za to nedal, že i na křídlech jsou invazní pruhy smyté.
    Podle návodu má tento stroj také plný kryt na kolech hlavního podvozku. Bohužel ani na jedné z fotografií jsem tento kryt nenalezl.
  2. Spitfire PR Mk.XI - MB950, USAAF 7th PRG, 14th Photo Squadron, Mount Farm, England
    Na tento stroj také existuje barevná fotografie a ta se shoduje s barevným obrázkem ve stavebnici.
    Jediná chyba je u popisu červené barvy pod výfuky. U popisu barvy je nesprávně psáno Insignia yellow.
  3. Spitfire PR Mk.XI - PL963,/N74138, "White 4", "Embassy of the United States of America, Civil Air Attache London"
    Na tento stroj jsem bohužel nenašel fotografii
  4. Spitfire PR Mk.XI - PA892, USAAF
    Mám pouze jednu černobílou fotografii a té zbarvení odpovídá
    Jediná chyba je u popisu červené barvy pod výfuky. U popisu barvy je nesprávně psáno Insignia yellow.
  5. Spitfire PR Mk.XI - PL794, Danish
    Na tento letoun jsem nalezl dvě černobílé fotografie.
    Stroj barevně předloze odpovídá, ale mám výtku k použitému fontu výrobního čísla. To je jak tvarem, tak šířkou písmen naprosto mimo tomu co je na fotografiích. Jedná se pouze o čísla na bocích trupu, ty co jsou na spodní straně křídla jsou v pořádku.
    Stroj je opotřeben provozem.
  6. Spitfire PR Mk.XI - PL781, 681 Sqn, RAF, Kuala Lumpur, 1945
    Jediná známá fotografie zobrazuje jen přední polovinu letounu. Na základě toho nemohu soudit, zda je kamufláž správně.
    Tento stroj jako jediný má prokazatelně průhledný otvor pro kameru v levé polovině trupu.

Závěr

Stejně jako u modelů PZL P.6 (1/48, Arma Hobby) a PZL P.7/I prototype (1/48, Arma Hobby) je tento model proveden špičkově. A ze zkušeností z obou předchozích modelů věřím, že bude vše perfektně pasovat.

K tomu pasování mám ještě jeden postřeh. Na dílu křídla je v horní části polodrážka do které má sednout jak zadní část trupu tak kryt nádrže. Přední část se pak nasouvá na osazení a přední kryt chladiče je také usazován na osazení. Díky těmto všem bodům snad nedojde k problémům s pasováním dílů a geometrií.

Petr 'Chmell' Chmelík,
KPM Plzeň

Redakce Modelwebu děkuje firmě Arma Hobby / Attack Squadron za poskytnutý vzorek.

Rubrika Arma Hobby, Attack Squadron, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 Spitfire PR Mk.XI od Attack Squadron”

  1. Tom napsal:

    Dva obrázky N74138 bez čísla 4 jsou v publikaci W. Matusiak - Merlin PR Spitfires, Classic Warbirds No. 10, Ventura Publications, 2007, jen v popisu kamufláže by mělo být PL983, s číslem 4 třeba zde http://forum.keypublishing.com/showthread.php?83374-Air-racing-Spitfire-1948, stroj, bohužel, fatálně havaroval r. 2001.

    Spit PL781 třeba zde http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234969627-spitfire-memorial/.

  2. Tom napsal:

    P.S. V jednom z odkazů je na čumák postavená jedenáctka PL951 s okénkem kamery a ještě jeden obrázek N74138 ze závodů http://farm8.staticflickr.com/7339/10746455956_7733156acc_o.jpg taktéž s okénkem kamery. Průzkumné spity jsou krásné stroje, sice jsou, zejména první verze, výrobci modelů trošku zanedbávané (samozřejmě konverzní sety a obtiskové archy existují), ale je zde rozhodně co dohánět, už jen pro "exotické" kamufláže s kombinací různých typů výsostných znaků. :)

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.