1/72 – F-35 Lightning od Academy

13.1.2015 - 7 562 přečtení

Academy

Na F-35 od korejské firmy Academy jsem se moc těšil. Jejich novější modely mají velmi zajímavou cenu a poměrně vysokou kvalitu.

F-35 Lightning II

Roman "Travis" Henych

Název: USAF F-35 A Lightning II
Výrobce: Academy Hobby Model Kits
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 12507

Model

Stav s F-35 Lightning II se pomalu začíná blížit druhoválečným kouskům. Firma, která nemá ten svůj model, jako by dnes nebyla. Lightninga jsem poprvé recenzoval před rokem a čtvrt (později i Eduardí lepty k Italeri, Academy a Hasegawa). Jednalo se o tehdejší novinku v podání konkurenční Italeri a tak jsem dnes velmi zvědav, jak se tyto modely navzájem popasují.

Je s podivem, že model Academy je na trhu již více než půl roku, ale v ČR je takřka nesehnatelný. Z části za to mohou údajně problematické dodávky Academy do ČR, z části možná ne zas až tak silný zájem modelářů o nejnovější „superdravce“, jako je F22 Raptor nebo F-35 Lightning II. Já jsem svůj kousek získal díky klukům z Bílek Hobby z Koněvovky na Praze 3, za což jim tímto děkuji. Konkrétně pan Bílek byl v podstatě jediný, kdo mi byl model schopen sehnat. Mimochodem, když už jsem zmínil Raptora, tento typ má již Academy za sebou, sám ho mám doma a s kvalitou jsem velmi spokojen. Z toho to pramenila i má natěšenost na Lightinga.
bpx00

Stavebnice

Stavebnice se nachází v tuhé papírové krabici s víkem a velmi pěknou fotkou Lightninga. Po otevření na nás vypadnou licí rámečky v počtu 7 kusů a jednoho sólo dílu navíc.

Co vnímám velmi pozitivně je technologie „Multi color parts“, která není nic jiného, než že díly pumovnic a podvozkových šachet, podvozkových nohou, vnitřky nasáváků a pilot jsou z bílého plastu, pneumatiky, tryska sedačka, vana kokpitu jsou z černého plastu, další rámečky ze světle šedého plastu obsahují zbraňové pylony a zbraně v podobě řízených střel a pum, z tmavě šedého plastu pak jsou díly trupu a zbytek. Modeláři to minimálně u bílých dílů ušetří jeden mezikrok: stříkání černé barvy nebo surfaceru jako podkladu a může tak rovnou stříknout bílou na bílý plast a nic dalšího neřešit.

Podobnou technologii různobarevných rámečků použil například Trumpeter u čínského bombardéru J-20 Mighty Dragon. Když to poženu do extrému, tak k 100% dokonalosti Lightninga chybí ještě alternativní rámeček z kouřově průhledného plastu v podobě překrytu kokpitu. Ne, nesmějte se. F-22 Raptor od Academy tyto díly ve stavebnici měl.

Všechny díly jsou odstříknuty čistě, ostře a bez kazů či otřepů. Rytí modelu je vynikající, přiměřeně ostré i hluboké. Plasticita trupu je naprosto úžasná, ztrácející se části tak, jak jsem je kritizoval u Italeri, tu nenajdete. Krupička na povrchu se nekoná. Na dvířkách podvozku a zbraňových šachet jsem naleznul stopy po vyhazovácích z formy. Většina z nich je pozitivních, nebo velmi mělkých negativních, takže jejich odstranění bude pohodové. Čtyři z nich (na dvířkách pumovnice) jsou však docela hluboké a všechny mají konstantní hloubku - až jsem měl chvílemi pocit, že to nejsou vyhazováky, ale reliéf povrchu. Pokud se vám je nechce odstraňovat, klidně tvrďte, že tam mají být. Zkreslení čirých dílů je naprosto minimální.





Návod

Návod tvoří klasická černobílá skládačka s rozkresleným stavebním postupem a náčrty kamufláží. Průměrně zdatný modelář se v něm neztratí. Návod jako celek neoslní, ale také neurazí.

Obtisky

Obtisky jsou Made In Korea, předpokládám, že si je tiskne Academka sama. Jejich obtisky bývají prkenné a rozhodně bych při jejich aplikaci sáhl po silnějších obtiskových vodičkách. Na obtiscích se nachází kompletní značení všech kamufláží, provozní popisky letadla i výzbroje a docela slušné obtisky palubek. Jako bonus se nacházejí i dvě číselné řady s USAF fontem pro možnost stavby jiného čísla stroje.

Kamufláže

Stavebnice obsahuje tři kamuflážní schémata. Bez výjimky se jedná o americké stroje, a to AF-06, 07-0744, z 461st Flight Test Squadron, 412th Test Wing, z letecké základny Edwards. Druhý stroj je AF-14, 09-5001, 58th Fighter Squadron, 33rd Fighter Wing z letecké základny Eglin. Poslední strij je AF-21, 10-5009 z 422nd Test and Evaluation Squadron, 53rd Wing, z letecké základny Nellis. Všechny stroje jsou v šedo-šedé kamufláži – velké plochy v tmavě šedé, reliéfní části pak ve světle šedé. Na první pohled se jedná o jednoduchou kamufláž, ale opak je pravdou.

Pozitiva a negativa

O prvním velkém pozitivu - vícebarevných rámečcích - jsem se již zmiňoval. Z čeho jsem doslova nadšen je to, že díly pumovnic a podvozkových šachet se vlepují samostatně do trupu. Pokud si budete chtít zadrátkařit či doplnit další detaily, nebo si vyhrát s patinou, jsou díly parádně přístupné. Dále také odpadne složité maskování: zhotovený a napatinovaný díl stačí přelepit širokou kabuki páskou, vlepit do trupu a po finiši celého letadla pouze odtrhnout pásku.

Jako další pozitivum vnímám, že obsahem stavebnice jsou i externí pylony a zbraně. V současné době se zbraně pod křídly na Lightningovi teprve testují, ale model je již má, takže na rozdíl od Italeri a Hasegawy (zmíním se dále) odpadá nutnost domácí výroby pylonů nebo složité shánění či dokupování externí výzbroje za další peníze navíc.
Trochu schizofrenní je pro mne otázka motoru. Stavebnice jej neobsahuje – proč taky? – což já osobně vítám. Vadí mi ale, že se v modelu nenachází alespoň díl s prvním stupněm turbíny (lopatky). Nevím, nakolik bude do trupu přes nasáváky vidět, ale já osobně bych tam lopatky motoru chtěl mít.

V tomto světle si myslím, že stavba modelu bude pohoda. Oč ale bude stavění jednodušší, o to složitější bude kamufláž, čímž jsem se dostal k jedinému významnému negativu stavebnice. Čistě jednobarevnou kamufláž F-35 nemají. Výjimku tvoří jediný muzeální kus v Anglii, ale nevím, nakolik jde o maketu a zda vůbec odpovídá seriovým strojům Při stavbě se tedy musíme připravit na vysokou školu maskování, protože zhotovit věrnou podobu letadla bez šablon (které pokud vím, tak nikdo nevyrábí), bude výzva hodna pravého modeláře. Jinou možností, jak se vyhnou maskování, je zhotovení what-ifu.

Když už jsem u těch negativ, tak takové moje malé soukromé mínus je, že model neobsahuje kamufláž RAF. Tu bych opravdu moc a moc chtěl.

Srovnání s Italeri

Srovnání modelů není obtížné. Oba mají takřka shodnou filozofii výlisků, ale kvalitou provedení veškerých detailů, ostrostí, příslušenstvím i obtisky Academy Italerku za takřka shodné peníze převyšuje minimálně o jednu třídu. Podívejte se zpětně na recenzi Italeri a udělejte si obrázek sami.

Srovnání s Hasegawa

Výše v textu jsem zmínil ještě model Lightninga od Hasegawy. Ty jsou na trhu hned dva: prototyp a seriový stroj. Původně jsem toto srovnání dělat nechtěl. Model jsem in natura neviděl, studoval jsem jen rozfocené výlisky na webu a návod ke stavebnici, ale pojetí jejich Lightninga je oproti Italeri a Academy úplně rozdílné, takže si myslím, že od věci není. K nechuti srovnání mne vede ještě jeden hlavní důvod: přiznám, že Hasegawu nemám příliš rád. V oblasti, kterou dělám – tj. měřítko 1/72 v éře Vietnamská válka a dále – nejde zrovna o bůhvíjaké modely. Nechápu proč, ale Hasegawa má - zvláště v ČR - auru něčeho TOP, což už ale podle mne dávno neplatí. Modely ve srovnatelné kvalitě vyrábí dnes každý druhý výrobce.

Stavebnicí nějakého významného typu, který vlastní pouze Hasegawa, také příliš není. Nemám rád jejich tvrdý a křehký plast, nemám rád jemné vlasové rytí, které je kapitolou samo pro sebe: pokud model kompletně neproryjete, tak i stříkání v tenoučké vrstvě rytí zalije. Nemám rád absence jakékoliv výzbroje ve stavebnicích. Nemám rád filozofii limitek v podobě nepříliš kvalitních obtisků s rastrem. A hlavně: nemám rád dvoj až třínásobné ceny oproti srovnatelným modelům jiných firem (teď si trochu připadám jako šmoula Mrzout). Pokud je Hasegawa vaše modla, tak tento odstavec dále nečtěte, nebo si z mého srovnání vezměte jen to, co chcete, ale i přes moji nechuť k Hasegawě se budu snažit být velmi objektivní. Předně nebudu hodnotit stavbu, kvalitu dílů, rytí atd. To, že kit neobsahuje podkřídelní závěsníky mne nepřekvapuje, to ostaně Italeri také ne. To, že neobsahuje žádné zbraně je dlouhodobá politika Hasegawy a i když mne to vadí, tak to zapadá do jejich celkového obrazu. Co mne ale v dnešní době docela šokovalo je to, že oproti Italeri ani Academy model neobsahuje žádné zbraňové šachty.

Ano, čtete naprosto správně. Nic. Nula. Nejsou. Jediná možnost oživení modelu je pak pouze možnost otevřeného kokpitu a vysunutého podvozku. Model si také můžete postavit v letové poloze na stojánku. Á, ano, zapomněl jsem. Hasegawa má navíc stojánek (myšleno trochu ironicky). Jediné, co trochu ospravedlňuje existenci modelu je to, že nemusíte složitě vymaskovávat kamufláž, protože světle šedé reliéfní plochy jsou ve stavebnici jako obtisky. Je třeba jen doufat, že se výrobce alespoň trochu trefil do tvaru plastických částí modelu. Takže ano, jisté pozitivum model má, ale nevím, jestli to odůvodňuje jeho cenu, která je u nás o minimálně cca 60 % vyšší, než Italeri a Academy (obě firmy mají cenu okolo 450,- až 500,- Kč, Hasegawa pak cca 750,- a více Kč). V přílohách se mrkněte na návod Hasegawy - pochází z HOBBY SEARCH.

Suma sumárum

Jestliže jsem byl za Italeráckého Lightninga vděčný, tak z Academy jsem v sedmém nebi. Jsem zvědav, jak se s typem popasují další firmy v budoucnosti, ale vím jistě, že Academy jim všem bude zdatně konkurovat.

Roman „Travis“ Henych



Autor recenze děkuje firmě Bílek Hobby za sehnání modelu a sám sobě, že jsem si jej koupil.

Rubrika Academy, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 4 komentářů

Komentáře

4 odpovědí k článku “1/72 – F-35 Lightning od Academy”

  1. Tomáš Macourek napsal:

    Ty chceš stavět What ify? RAF má objednané F-35B...

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    Nee, what if stavět nehodlám :) To, že by v tom muzeu v UK mohlo být i Béčko mne v ten okamžik nenapadlo, i když je to asi logické.

  3. fido napsal:

    Tak co tam chybí? Lopatky kompresoru nebo turbíny?

  4. SpeedyJ napsal:

    Nechápu ten hate vůčí Hasegawě, s jediným s čím tak jakžtakž souhlasím je cena, např. to co gawa dělá z US Navy, je super a spoustu typů nikdo jiný nedělá... nebo řada F-111ek a F-14ky jsou furt top.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.