1/72 F-35A Lightning II

26.11.2013 - 7 112 přečtení

logo

Italeri před vánocemi útočí na naše peněženky a uvádí na trh úplně nový model F-35A Lighting II.

Chudší Raptor

Roman "Travis" Henych

Název: F-35 A Lightning II
Výrobce: Italeri
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 1331

Historie

F-35 Lightning II je výsledný produkt programu JSF – Joint Strike Fighter vyhlášeného ministerstvem vnitra USA. Vítěz vzešel z konečných 2 strojů: Boeingova velmi nekonvenčně řešeného X-32 (což se mu zřejmě stalo osudným podobně jako prohra YF-23 Black Widow II s YF-22) a Lockheedův X-35. Program měl najít náhradu dosluhujících letadel zemí jako USA, Velké Británie, Kanady, Holandska, Itálie a mnoha dalších spojenců.

Myšlenka celého programu tkví v tom, že letoun bude víceúčelový a sériovost a výroba mnoha stovek kusů srazí jeho cenu na minimum při zachování všech požadovaných vlastností, provedení stealth a různých potřeb různých misí a nasazení v různých podmínkách. Jistým způsobem má jít o relativně normální a finančně dostupnou alternativu high-endového F-22 Raptor. Lightning nakonec vznikne ve třech verzích:

  • F-35A Lightning II: tato verze má konvenční vzlet a přistání (CTOL) a primárně nahradí F-16 Fighting Falcon a A-10 Thunderbolt II (otázka ale zní, jde nahradit Warthoga?). Jako jediná má vnitřní organickou hlavňovou výzbroj v podobě 25mm kanónu GAU-22/A
  • F-35B Lighting II: Tato verze má krátký vzlet a kolmé přistání (STOVL) – to jí zabezpečuje vektorovatelná tryska a ventilátor v trupu za kabinou. Má nahradit Harriery, F/A-18A-D Hornet a není bez zajímavosti, že USMC zvažuje a zkoumá možnost nahrazení Prowlerů.
  • F-35C Lighting II:Jedná se o zvětšenou verzi pro velké letadlové lodě, opět pouze s jedním motorem. Má sklopné vnější části křídel a ve službě má nahradit F/A-18A-D Hornet a doplnit F/A18-E a F SuperHornet. Jediným uživatelem má být námořnictvo Spojených států.

Zájemce o další data odkážu na Wikipedii.

A ještě perlička týkající se jména. Lightning II. byl původně označovaný prototyp YF-22, ze kterého později vzešel seriový F-22 Raptor.

Model

Stavebnice nabízí F-35 Lighting II ve verzi A. Pokud je mi známo, je to v měřítku 1/72 zatím jediný model této verze na trhu. Lightninga nabízí ještě Fujimi, ale jen ve verzi B – letounu s kolmým startem. Sama Italeri měla ve svém výrobním portfoliu i prototyp X-35B (stejně jako jeho neúspěšného konkurenta X-32) a stejné výlisky přebaloval i německý Revell.

Krabička

Model je zabalen v tuhé krabičce s víkem standardní velikosti 34 x 24,5 x 5 cm. Její vršek zdobí moc pěkná akční kresba dvou Lightningů v okamžiku vypuštění pumy JDAM a řízené střely AIM-120. Pokud platí okřídlené rčení o tom, že obal prodává, tady se beze zbytku naplňuje. Logo na krabičce též hrdě hlásá, že model je vyroben v licenci výrobce skutečného stroje: firmy Lockheed Martin, lze tedy očekávat velmi slušnou shodu modelu se svým velkým vzorem.

Obsah

Po otevření krabičky konečně můžeme shlédnout její obsah. V igelitovém pytlíku najdeme dva velké rámečky z šedého plastu, jeden rámeček s průhlednými díly. Mimo sáček se pak nachází návod a obtiskový aršík.

Návod

Dvanáctistránkový návod dostatečně jasně provede jednotlivými kroky stavby. Italeri opouští své tradiční rozkreslené návody. Místo toho používá rozfocené díly. Fotky jsou samozřejmě černobílé, avšak neztrácejí se na nich žádné detaily. Návod je dostatečně názorný, jasný a přehledný. Jako „vycpávku“ návodu pak považuji stranu 10 a 12. Na straně 10 je vyfocen sestavený model (nenabarvený, pouze jako model v surovém plastiku) a stranu 12 tvoří ze 2/3 logo Italeri a z 1/3 reklamační lístek.
.

Díly

Hlavní gró stavebnice tvoří spodní a vrchní části trupu společně s křídly + motor v rámečku A, ostatní díly v druhém velkém rámečku B. Rámeček C obsahuje 3 díly z průhledného plastu. Díly jsou odstříknuty jasně, ostře, drobné otřepy jsem našel pouze na jediném místě modelu. Nasucho setavené díly trupu k sobě padnou jako pověstná zadní část těla na nočník.

Za zmínku stojí to, že model má oddělené klapky hlavních křídel a směrovek, takže pokud jste „hračičkové“ a chcete si je rozhýbat, nemusíte do modelu řezat. Ani vychýlení výškovek nebude problém. Model též nabízí možnost otevřených pumovnic. Ty jsou společně s šachtami podvozku, velmi slušně detailní, i když prostor pro nějaké drátkování se tu jistě najde.

A když už jsme u zbraní. Stavebnice nabízí do šachet umístit dvě pumy GBU-31 JDAM a dvě protiletecké řízené střely AIM-120 AMRAAM. Co naopak nenabízí jsou zbraňové pylony, které je možno podvěsit pod křídla (má se používat u „méně žhavých“ konfliktů, neboť letoun tak přijde o stealth charakteristiku). Tento fakt ale není z mé strany myšlen jako výtka.

Pro mne rozporuplnou částí stavebnice je motor. Ten v podstatě slepíte celý a pak jej zabudujete do trupu, takže z něj nic nebude vidět. Jinými slovy, na vhodné znázornění by jistě stačila jen tryska a forsážní prstenec. Pokud byste si ale chtěli udělat motor na vozíku vedle modelu (takovéto provedení má v oblibě Fujimi – viz například dvaasedmdesátkový F-14 Tomcat nebo F-22 Raptor), tak vám zase bude chybět jedna výstupní tryska. Tedy pokud byste nechtěli zrovna tvořit kit s „vykuchaným“ modelem a pohledem do konstrukce trupu.

Silně nepovedená je sedačka Martin Baker Mk.16

Povrchové detaily a chyby

F-35 spadá do kategorie stealth. Viditelné nýtování na povrchu stroje není, na modelu jej také nehledejte. Co se týká rytí, tak ani toho tu příliš nenajdete. Jedinou rytou část tvoří spára pohyblivé náběžné hrany křídel a oddělení jednoho krytu trysky motoru. Takže jde-li v tomto smyslu hovořit o rytí, tak to málo je pěkně jasné a ostré. Pokud jste ale z předcházejících slov nabyli dojmu, že Lightning je ošizený model, tak tomu tak není. Valnou část modelu tvoří plastické detaily mírně zahloubené nebo mírně vystupující nad povrch. Ty jsou opravdu výborné. Pokud bychom se jali přepočítávat jejich tloušťku v měřítku do skutečného stroje, asi bychom se dostali do nereálných čísel, ale v rámci měřítka 1/72 se Italeri povedlo velmi vhodně a přiměřeně naznačit plasticitu stroje a nepoužít k tomu rytí, které by, myslím, moc dobře v tomto případě nepůsobilo. Vzhledem k barevnosti stroje však bude tento způsob znázornění detailů náročnější na vymaskování při stříkání/barvení. Ostatně, víc, než tisíc slov ale napoví přiložené fotky, ze kterých si uděláte jasnější představu, o co jde.

Nicméně není všechno zlato, co se třpytí. Na modelu nalezneme i pár chybek. Díky výše zmíněné plasticitě modelu se na dvou místech tyto části z trupu ztrácejí. Nejhorší je to v oblasti čumáku letadla. Křídla ve spodní části mají oproti zbytku povrchu modelu silnější krupičku. Do kategorie velmi mírných vad pak spadají malé propadlinky v oblasti nasáváků a na konci křídel a pár stop po vyhazovačích v podvozkových šachtách. Je zajímavé, že ty nejsou na obvyklých drobných dílech, jako jsou podvozkové nohy, kolečka atd. Pro představu jsem udělal pár fotek.

Obtisky

Přiložené obtisky jsou italské provenience. Pokud jste čekali tisk u CARTOGRAFu, čekali jste marně. PRINTED BY ZANCHETTI BUCCINASCO – MI – ITALY je správná odpověď. Obtiskový aršík nabízí provozní popisky, výsostné znaky, popisky pum a ŘS. Vše je jasné, ostré a čitelné. Pouze v jediném případě jsem nalezl renonc: černý text přelezl přes bílý podklad - a to u provozní cedulky pumy GBU-31. Jako bonus nabízí obtiskový arch i výsostné znaky letectev Velké Británie, Itálie, Belgie a Holandska – tj. letectev, kde má Lightning mimo dalších, sloužit, nicméně v návodu o těchto kamuflážích není ani zmínka – což je vzhledem času, kdy je stavebnice vydávána, pochopitelné. Než opustím část obtisků, nedá mi to a musím se zmínit o ještě jedné jejich části. Aršík nabízí i obtisky poutacích pásů sedačky, palubní desky a bočních pultů. Tyto čtyři kousky jsou ale vrchol hnusu a vůbec nechápu, jak je toto v dnešní době možné. Pásy připomínají při velké fantazii nepovedenou mašličku na dárku od pětiletého dítěte. Stejné dítě zřejmě kreslilo i palubku a pulty: bílé tečky na černém podkladu. Za tyto čtyři obtisky by se měla firma Italeri stydět.

Kamufláže

Model nabízí tři kamufláže U.S. Air Force. První je kamo stroje 10-50049 422nd Test and Evaluation sq. z Nellisu v Nevadě z roku 2012, další je stroj 08-0747 33rd FW Eglin AFB z Floridy z roku 2013 a třetí je 07-076 57th FS tamtéž. Jeden barevný bokorys je na krabici. Návod nabízí jejich barevné zbarvení ve Federal Standardu a v akrylových Model Masterech. Návod nabízí kamufláže v černobílém provedení (respektive odstíny šedi). V tomto případě to není na škodu, ale přece jenom vložený barevný list s kamuflážemi tak, jako to dělá třeba Trumpeter mně vyhovuje o mnoho více. Ale třeba se někdy také dočkáme.

Doplňky

V době, kdy píšu tuto recenzi na model příliš doplňků není, ale něco přeci. Firma Armory nabízí (zřejmě resinová) kolečka pro všechny verze. Dá se ale předpokládat, že v brzké době nějaké doplňky vzniknou. Já osobně se stavbou počkám do chvíle, kdy se objeví nějaká solidní sedačka a tajně doufám v nějaké barevné plechy od Edíků (pane Šulci, pěkně koukám, prstíčkem hrabu, psí oči dělám, klidně budu i panáčkovat…).

Suma sumárum

Za pořádný model Lightinga jsem vděčný. Provedení stavebnice je pěkné a jsem rád, že ho vydala zrovna Italeri - model je tím pádem za velmi rozumnou cenu. V případě Hasegawy bych jeho případnou cenu odhadnul minimálně na 1,5 až 2 násobek. Sám se stavbou počkám až na doplňky, ale pokud se do něj pustíte hned, určitě vám ve sbírce ostudu neudělá.

Foto: Autor, Italeri

Roman „Travis“ Henych

Rubrika Italeri, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.