1/72 Kugisho D4Y3 “JUDY” SUISEI 33 – AZ Model

28.5.2013 - 7 395 přečtení

box

Japonské letectvo druhé světové války bylo zajímavé a mnohé své konstrukce stavělo na importovaných základech. Judy je jedním z takových případů.

Podívejme se, jak se Judy povedla u AZ ...

Letěla kometa ...

Roman "Randalf" Kresta

Model: Kugisho D4Y "JUDY"
Výrobce: AZ Model
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 7397 (7394.7395.7396)

Judy

Jokosuka D4Y Suisei (Kometa, Judy v kódovém značení USA) byl palubní střemhlavý bombardér. Jeho vývoj začal pokusy s německým He-118 (konkurent Ju-87), který se však při náročných testech rozpadl * a plánována licenční výroba byla zamítnuta.

Ke konci roku 1940 vzlétl prototyp variace na téma vlastní japonské konstrukce, aby se následně od roku 1942 rozběhla sériová výroba a stroje byly nasazeny bojově. Slabinou původního provedení byl nespolehlivý řadový motor, který byl ve verzích D4Y3 a 4 nahrazen spolehlivějším hvězdicovým o větším výkonu. Celkem bylo vyrobeno něco málo přes 2000 kusů různých verzí a to včetně sebevražedných.

Poslední bojovou akcí typu D4Y byla 5. srpna 1945 neúspěšná sebevražedná mise 11 strojů na Okinawu.

Stavebnice

V pevné krabičce s bočním otevíráním nalezneme dva rámečky (vlastně jeden rozdělený) z béžového plastu, jeden z průhledného, malý lept a film pro přístrojovou desku a pochopitelně návod s obtisky. Již na první pohled je vidět další pokrok ve zvyšování kvality výlisků u AZ, takže to nebude jen propaganda.

Výlisky jsou řešeny jako univerzální, takže z nich lze postavit jak verze s řadovým motorem D4Y1 a 2, tak i verze s hvězdicovým motorem D4Y3 a 4. Přístrojová deska je řešena leptem a filmem s budíky, na malém leptu jsou i upínací pásy.

Jednotlivé díly jsou vylisovány přesně, bez otřepů a přesazení. Dost dobře působí i docela jemně narytá paneláž a příjemné překvapení nás čeká u detailů.

Na velice solidní úrovni je například provedení interiéru, kde nalezneme mnoho detailů, stejně tak podvozkové nohy nebo šachty. Pro ty, kdo staví krabičky, zcela postačující a myslím si, že bude vyhovovat i těm náročnějším kolegům.

Jen překryt kabiny bude v případě jeho otevření viditelně poněkud silnější. S ohledem na univerzálnost výlisků máme i zde několik čelních štítků, takže pozorně při lepení, sledujte návod a použijte ten správný pro svou verzi.

Vrcholem je asi čelo hvězdicového motoru, kterému bude k (modelové) dokonalosti stačit jen dobře nabarvit a patřičně ušpinit. Náročnější kolegové motor pochopitelně vyrobí nový a otevřou kryty.

Kamufláže

Na recenzi jsme dostali přebal verze s hvězdicovým motorem D4Y3, který obsahuje asi nejzajímavější kamufláže včetně poválečné z testování v USA.

V dalších přebalech jsou k dipozici verze s řadovým motorem a různým provedením výzbroje s většinovými "zelenými" kabátky.

Obtisky jsou vytištěny bez viditelného přesazení, detaily a popisky jsou čitelné. Celkově však obtisky vykazují nepříjemné kocoury v červených japonských znacích a chyby v tisku u amerických znaků.

Návod ke stavbě je pravděpodobně poslední z černobílé éry návodů, což však nemá vliv na jeho srozumitelnost, je včetně barevného popisu interiéru a rozmístění popisků na jednotlivých verzích.

Hodnocení

Model vypadá dost dobře, paneláž je ostrá a přijatelně tenká/hrubá a naznačení plátna na ovládacích plochách vypadá realisticky. Model je dle referencí kolegů, co již do Judy zařízli, snadno postavitelný s minimem tmelení. Když k tomu přičteme vybavený interiér a detaily na hvězdicovém motoru, vychází nám z této Judy hodně zajímavý model.

Překryt kabiny by si zasloužil určitě masky (kdo je udělá?), neb maskovat japonské skleníky ručně, to je práce na celý večer.

Pro náročnější kolegy, kterým detaily ze stavebnice nedostačují, je k dispozici velký detailní lept od Marabu, který pak posouvá model ještě výše.

Výrobce by se měl asi zamyslet, zda nezměnit dodavatele obtisků, protože to je opět nejslabší místo stavebnice a zbytečně to model jako celek shazuje.

Celkově Judy od AZ model nelze hodnotit jinak než pozitivně a až na obtisky možno konstatovat, že se jedná hodně povedený model, který by mohl zajímat i modeláře, kteří nejsou primárně zaměřeni na japonské letectvo.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě AZ model za vzorky k recenzi.

______________________________
* situace asi dost běžná, poněkud mi to připomíná akci z dob nedávných - zmršený prototyp T810 z Pragy ...

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 3 komentářů

Komentáře

3 odpovědí k článku “1/72 Kugisho D4Y3 “JUDY” SUISEI 33 – AZ Model”

  1. Ondřej Škarka napsal:

    To není zlé! :) Paráda...

  2. Patrik 'Pojistovak' Pecha napsal:

    Masky dělá eda, za 160kč, zrovna je tady mám na testy.

  3. Roman "Randalf" Kresta napsal:

    Dík za upozornění, blbě jsem hledal :(

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.