1/48 Toilet bomb – Brengun

4.1.2013 - 5 515 přečtení

Brengun

Nedávno vydala firma Brengun velmi zvláštní a úsměvný doplněk pro stavebnici čtvrtkového Skyraideru. Porcelánová mísa měla pod Skyraiderem zvláštní úkol ...

Letící porcelán

Tomáš Macourek

Set: Toilet bomb for Skyraider
Kat.č.: BRL48040
Měřítko: 1/48
Výrobce: Brengun

Proč?

brl48040-1 Výjimečný druh munice zachránil v listopadu 1965 před svrhnutím do moře (jak se to s běžným odpadem dělávalo, mísa byla totiž vyřazena pro nefunkčnost) jeden z mechaniků letky VA-25 Fist of the Fleet. S kolegy v krátkém čase vyrobili konstrukci uchycení mísy pod křídlo Skyraideru a nabídli tak možnost CDR Clarence J. Stoddardovi oslavit překonání hranice 6 milionů liber odhozených bomb na severovietnamské pozice.

Během několika následujících dní Stoddard odstartoval z paluby USS Midway s letounem A-1H BuNo. 135297 modexu NE572 a se jménem Paper Tiger II na onu speciální misi s mísou pod pravým křídlem. Společně s ním startoval i jeho wingman LCDR Robin Bacon, který měl mimo jiné výzbroje i kameru umístěnou na jednom ze závěsníků. Mísa byla odhozena v oblasti delty řeky Mekong v Jižním Vietnamu (Dixie Station), celá operace byla samozřejmě natočena wingmanem na kameru. Více detailnějších informací lze nalézt v originálním znění na internetu nebo zde v článku Honzy Hermocha.

Obsah setu

V sadě nalezneme planžetku se třemi lepty, PUR odlitek záchodové mísy, dekálový aršík a návod.

Samotná mísa je skvěle odlitá s velmi hladkým povrchem a prostá jakýchkoliv vad. Jsou na ní i detaily typu dírek pro uchycení do podlahy nebo dírky pro uchycení klozetového prkénka. Co na míse chybí je její odtok, který si můžeme zevnitř vrtáčkem naznačit, bohužel z dostupných fotografií není patrné, zda odtok směřoval dolů nebo dozadu za mísu.

Leptané díly jsou velice jemné a je tedy třeba s nimi tak i zacházet při ohýbání a sestavení konstrukce. Obtisky jsou na velmi dobré úrovni a nabízi nejen dekály na mísu samotnou, ale také přímo na stroj, který ji nesl (základní popisky, modex a sériové číslo). Všecha písmena a čísla jsou pěkně ostrá a i ty nejmenší znaky jsou velmi dobře čitelné. Co celkový dojem zkazí jsou čtyři znaky letky VA-25 (dva na A-1H a dva na mísu), které jsou v poměrně špatné kvalitě a myslím, že bude lepší si najít v zásobách znaky jiné.

Návod je na oboustranně potištěném papíru formátu A5 a jednoduše, ale přehledně nám popíše kde, co, kam. Součástí návodu jsou i čtyři černobílé fotografie této speciální munice zavěšené pod Skyraiderem.

Závěr

Dokonale provedený set se vším všudy. Velmi si cením také obtisků, které výrobce přibalil, mínusem ovšem bude zmíněná špatná kvalita znaku VA-25. Celkový výsledek je ale skvělý a nelze jinak než doporučit. Brengun by měl stejnou sady vydat i pro měřítko 1/72.

Pozn.: Některé fotografie byly převzaty z webu výrobce.

Tomáš Macourek

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Brengun za poskytnutí vzorku.

Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.