1:48 Bf-109 E-3 firmy Eduard

27.12.2012 - 6 757 přečtení

image description hlavička

Firma Eduard po Emilovi E-1 ve čtvrtce vydala i jeho brášku E-3 ve stejném měřítku.

Další "Emil" z Obrnic na scéne.

Ľubomír Kerék

Model: BF 109 E-3
Výrobca: Eduard
Material: Plast
Mierka: 1:48
Katalógové číslo: 8262

Stručne z histórie

Následovníkom verzie E-1 bola verzia verzia E-3, ktorá mala v dutom hriadeli motora inštalovaný 20 mm kanón Oerlikon. Táto konfigurácia však bola v dôsledku prehrievania zbrane, jej zníženej životnosti a vibrácií, ktoré vplývali na životnosť motora, dočasne zavrhnutá.

Väčšina Bf 109E-3 bola vyzbrojená dvomi guľometmi MG 17 kalibru 7,92 mm nad motorom a dvomi kanónmi MG FF kalibru 20 mm v krídlach. Prvá jednotka vyzbrojená týmto typom bola JG 88.

Posádka: 1
Dĺžka: 8,64 m
Rozpätie: 9,87 m
Plocha krídel: 16,20 m²
Výška: 2,60 m
Hmotnosť (prázdna): 2 010 kg
Hmotnosť (vzletová): 2 505 kg
Pohonná jednotka: 1 × kvapalinou chladený dvanásťvalec do V Daimler-Benz DB 601A-1 s výkonom 1 100 k
Maximálna rýchlosť: 570 km/h (vo výške 5 000 m)
Dostup: 11 000 m
Dolet: 800 km
Výzbroj: 2× guľomet MG 17 kalibru 7,92 mm nad motorom
2× kanón MG FF kalibru 20 mm v krídlach

 

Návod

Šestnásť stranový návod nás prehľadne povedie stavbou + obsahuje podrobný rozpis piatich kamuflážnych schémat + schému rozmiestnenia popiskov.

Pri jednotlivých krokoch nám radí aj ohľadom použitých farieb - v tomto prípade nám dáva na výber od Gunze a to buď H alebo C.

Je vytlačený farebne na kvalitnej lesklej kriede, je dvojjazyčný akurát pri kamuflážach si treba českú verziu stiahnuť z označenej webovej stránky.

Výlisky

Sú výborne odstreknuté zo svetlozeleného eduardieho plastu, hlavné diely sú opatrené aj jemnými nitovými radami, a aj ked nie som ich priaznivec tak prevedenie Eduardu sa mi páči - je dostatočne jemné a neruší neprirodzene povrch.

Umiestnenie vyhadzovákov je výborne premyslené a nikde stavbu nekomplikuje ich náročné odstraňovanie, vťaženiny som nenašiel a presadenie dielov je skoro neznateľné za čo tlieskam ...

Interier je výborne vybavený a motorový priestor je vysoký nadštandard oproti konkurencii a je možné ho otvoriť, ale tu by som už nasadil brassinovú sadu.

Oceňujem aj možnosť rozpohybovať už priamo zo stavebnice: sloty, krídelka, klapky, smerovku. Jedine čo sa nedá sú výškovky - na čo už pohotovo zareagoval Aires sadou Quickboost.

Kolesá majú oddelené disky čo sa hodí pri farbení a prevedenie diskov je velmi realistické.

Proti riešeniu šachiet tiež nemám výhrady a  verím že po zostavení budú vyzerať realisticky. Pri podvozku treba dať pozor na geometriu čo je pri mezkoch alfa a omega ich správneho postoja.

Číre diely

Odstreknuté sú čisto a dostatočne tenko (ale acetátová tenkosť to nie je), kabína je odstreknutá už rozdelená takže pre tých čo ju chcú otvorit je to uľachčené.

Pri oddelovaní treba postupovat opatrne - prípadne vylomenie sa opravuje moc ťažko.

Kovové diely

Štandartom Profipacku je planžietka leptov, v tomto prípade sú dve. Prvá je farebná a obsahuje prístrojovku, upínacie pásy + rôzne páčky do interieru. Druhá je nefarbená a su na nej pedály, mriežky do chladičov a pár drobností. Využitelnosť oboch je maximálna.

Obtlačky

V tomto prípade sú z dielne Eduardu a su dva aršíky . Prvý väčší obsahuje komplet marking na päť ponúkaných kamufláži . Na menšom sú všetky popisky . Sútlač na oboch vyzerá OK , sú lesklé a dostatočne tenké takže po použití obtiskových vodičiek by z ich usadením nemal byť problém.

Kamuflážne schémy

V stavebnici ich je päť. Všetky su atraktívne a tak jediný problém vidím v tom, ktorý si pre model vybrať. Dve su z Francúska a tri z Nemecka.

Bonusy

Medzi štandart Profipacku patria vykrívacie masky z kabuki pásky na kabínu. Na kolesá ich v tomto prípade netreba kedže disky su oddelené osobitne.

Bonusy ktoré si treba dokúpiť, ale rezačom a tuningáčom ich odporúčam, sú Eduardie brassiny: motor, interier, priestor radiostanice, priestor gulometov nad motorom a kolesá. Všetky model vyšperkujú a toto bude aj moja cesta.

Celkové zhodnotenie

Stavebnica sa mi prevedením páči a z kvality výliskov som nadšený. Na samotnú stavbu sa teším . Myslím že jednoznačne patrí do špičky medzi Tamigawy. Plánujem si spraviť taký stavebný duel s E-3 od Tamiye a obé budú v full verzii čo sa týka doplnkov . Aj keď mám pocit že víťaza poznám už teraz, ale ... to až nabudúce ...

Ľubomír Kerék

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.