1/48 Konverzní sada P-40 Klimov od firmy Brengun

23.9.2012 - 4 822 přečtení

MINOLTA DIGITAL CAMERA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Česká firma Brengun uvedla na trh zajímavou konverzní sadu na čtvrtkový Curtiss P-40E od firmy Hasegawa.

Fiasko na východní frontě

Tomáš "Maty" Matyska

Model: P-40 Klimov (for Hasegawa P-40E kit)
Výrobce: Brengun
Materiál: PUR
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: BRL48033
Doporučený model: P-40E Hasegawa 1/48

Stručná historie

Služba letounů P-40E u sovětských vzdušných sil je vcelku známá skutečnost. Stejně tak je známo, že asi čtyři desítky strojů prošly z důvodu nedostatku původních motorů přestavbou na motor Klimov M-105 sovětské provenience. Kromě odlišných výkonů se viditelně změnil i vzhled letounů. Zmizela charakteristická vrtule s rozměrným kuželem, který byl nahrazen podstatně menším. Tomu následně bylo nutno přizpůsobit přechod na trup, kapotáž motoru byla výrazně upravena, letouny také dostaly nové výfuky a vrtule vhodné pro motory Klimov.

Co sada přináší

Až doposud měli modeláři pramálo šancí postavit si Warhawk osazený Klimovem. Buď existovala možnost vlastnoruční výroby dílů, či adaptace těch ze stavebnice, šťastnější zájemci stihli zakoupit konverzní sadu od firmy Griffon, která vše usnadňovala. A právě u Griffonu má původ dnes testovaná sada. Firma Brengun od Griffonu převzala formy na sadu "Klimov" a pokračuje v jejím odlévání.

Díly jsou odlity čistě, na první pohled bez bublin a vážných kazů, ale minimálně bude nutné prohloubit linky paneláže a krytek, které se místy skoro ztrácí. Povrch má krupičku, bude tedy nutná také pečlivější příprava povrchu. Výfuky mají naznačené otvory, nezaškodil by větší průměr otvoru, ale to by neměl být problém dotvořit. Právě v místě „vývrtů“ výfuků jsem narazil na první vzhledový nedostatek. Celkem u dvou ze čtyř výfukových celků chybí u ústí trubic materiál, což tvoří jakési vykousnutí trubice. Ačkoliv to není nikterak výrazné, oprava bude nutná, pokud chceme mít vše, jak má být. Pozor musíme dát také u listů vrtule. Na pohled vypadají dobře, ale při prosvícení lampou je evidentní, že jsou uvnitř bublinky. U testovaného vzorku jsou takto postiženy dva listy ze tří. Jak píši, na pohled není nic patrné a pokud při leštění neprobrousíme list až na bublinku, nemělo by to vadit.

Součástí sady je strohý návod, ze kterého vyčteme jak zkompletovat konverzní set.

Základ pro konverzi

Ke stavbě kromě sady potřebujeme samozřejmě stavebnici Hasegawa JT86 (P-40E Warhawk), případně stavebnici kat.č.: 09966 (P-40E/K Flying Tigers – Limited Edition). Vzhledem k tomu, že jsem ani jednu z těchto stavebnic doma neměl, ale náhled jsem chtěl zpracovat pořádně a ne jen tak od oka, vyvstala nutná potřeba si tuto stavebnici zakoupit. Tím jsem si tedy před sebou samým omluvil další novou krabičku ve svém přeplněném kitníku. Když musíš, tak prostě musíš. Známe to všichni, co si budeme povídat?

Stavba

Přestavbu na sovětský motor jsem zahájil vyříznutím původních krytů motoru, přesně podle toho, kde začíná odlitek od Brengunu. Potřebnou část trupu jsem odřízl co nejpřesněji podle stávající linky, která byla u skutečných strojů zachována. Když jsem takto upravil obě poloviny trupu, slepil jsem je k sobě sekundovým lepidlem a začal odstraňovat nálitky z rezinů. Po odrřezání a začištění všeho potřebného jsem k hlavnímu konverznímu dílu přilepil čelo tak, aby přední hrana byla v jedné rovině (viz foto A). Pak jsem vše zkusil vložit do připraveného otvoru v trupu.

Šok, který přišel záhy po vložení dílu ani nelze popsat. Celý komplet je kratší cca o 2mm a co víc, na výšku mu schází skoro 1,5mm. Okamžitě jsem se začal kousat do rtu, kde jsem mohl udělat chybu. V první chvíli mne napadlo, že jsem motorový kryt uřízl ve špatné lince, ale po prozkoumání "odpadu" mi došlo, že další linka je až těsně pod výfuky a řezat podle té by bylo echt špatně. Nakonec jsem tedy znovu prohlédl odlitek a uvědomil jsem si, že na jeho spodní hraně jsou rychlošrouby, které jsou i u vyříznutého dílu původní P-40. Stejně tak jsou na odlitku vyvedeny krytky, jak na levé, tak na pravé straně, tak jak je má i P-40 s motorem Allison. Tento detail odhalil, že řez by tedy měl být výškově správně.

V tom mne utvrdilo i studium jediného výkresu výkresu P-40 s M-105, který vlastním. S délkou je to jednodušší. Na zadní části odlitku je jakýsi odskok, který musí přesně zapadnout do výřezu v trupu. Odskok je vlastně zalomená linka paneláže, která je na P-40 a spoj odlitku a trupu by tedy měl fungovat jako jakýsi zámek. Když ale přiložím komplet k vyřízlému trupu P-40, sedí vstup vzduchu nádherně. Tím pádem ale komplet nedorazím až dozadu, kde má být. Kdybych odřízl z předku trupu zmiňované dva milimetry, komplet bych dozadu dostal, ovšem pak už by vstup vzduchu neseděl a muselo by se hodně brousit. Nehledě na to, že by se "čumák" o stejnou hodnotu zkrátil a v této partii je znát každý milimetr.

Začarovaný kruh. Můj názor je tedy ten, že odlitek je rozměrově zcela chybný. Samozřejmě se ledasco dá opravit. Výšku odlitku můžeme nastavit vložením pásků plastu a délku jakbysmet, ale to určitě není to, co modeláři chtějí slyšet. Ve světle tohoto výsledku prakticky nemám vůbec důvod ostatní součásti podrobovat bližšímu zkoumání.

Závěr

Každá podobně jednoduchá konverzní sada by podle mého názoru měla pasovat pokud možno co nejpřesněji, plus mínus nějaká desetina. Ovšem v tomto případě si o desetinách můžeme nechat jen zdát. Těžko hodnotit, kde vznikla chyba. Snažil jsem se komunikovat s výrobcem, dokonce dvěmi různými cestami, ale věcného vyjádření jsem se de facto nedočkal. Nebudu se pouštět do nepodložených spekulací, nebo nedej bože dokonce házení špíny na tvůrce mástrů, už z toho důvodu, že chyba mohla klidně vzniknout u mne, ať už to bylo z jakýchkoliv důvodů. Pokud to tak je a výrobce mi to dá nějakým normálním způsobem najevo, rád si nasypu tunu černobylského popela na hlavu (pozn.- Myšleno v nadsázce, nečeká doufám někdo, že bych to skutečně udělal) a slušně a pokorně se zde na Modelwebu omluvím (pozn.- To bych každopádně splnil). Nyní však musím konstatovat, že sadu s označením BRL 48033 - P-40 Klimov nedoporučuji.

Model Curtissovy nejznámější stíhačky se sovětským motorem bych si určitě rád postavil, ale za cenu složité dodělávky tohoto setu raději ne. Nejvice mne ale mrzí, že jsem rozřezal už tak dost rozkouskovanou stavebnici od Hasegawy. Nedá se svítit, do mojí P-40 se tedy nastěhuje některý z odlitků motoru Allison, kterých je na trhu hned několik.

Tomáš "Maty" Matyska, KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje za vzorek pro recenzi firmě Brengun.

Rubrika Brengun, Letadla - Doplňky, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.