1/72 Supermarine Spitfire Mk.IXc od AZ Model

27.8.2012 - 8 642 přečtení

01

Tak se mi po několika letech opět dostala do rukou krabice od firmy AZ-Model s novou stavebnicí mého oblíbeného Spitfiru, tentokrát verze Mk IXc. A řeknu vám rovnou, že bude-li někdo tvrdit, že je to stavebnice parádní, tak tomu věřte!

Deváté céčko od AZ

Petr Filip

Model: Supermarine Spitfire Mk.IXc
Výrobce: AZ Model
Měřítko: 1/72
Materiál: obtiskový arch, PUR díly
Katalogové číslo: AZ7390

Úvodem

Krabice na oko naprosto běžná, tak jak jsme u firmy naučení, skrývá první potěšení již při otvírání. Je totiž vybavena vnitřním „šuplíkem“, který ji podstatně zpevňuje, takže myslím nehrozí poškození při dopravě ani u naší pošty, a navíc podstatně ulehčuje manipulaci s rozestavěnou stavebnicí. Tohle ocení asi každý! (Dávám 1*)

Návod

Návod je zpracován na čtyřech stranách formátu A5 a až na obrázek rámečků s číslováním dílů je čitelný. U obrázku s čísly dílů stavebnice chybí spousta obrysových čar, takže čísla dílů spíše hádáme. Pro zběhlého modeláže banální historka okresního formátu, pro začátečníka možná i pohroma. (Dle vyjádření výrobce toto není problém všech krabic, je to odstraňováno)

Samotný návod poměrně slušně předvádí co kam patří, ale bohužel absolutně neřeší volbu variantních dílů. Na jejich použití nás sice upozorní, ale který díl použít ke kterému kamuflážnímu schematu, to v něm nenajdeme (navíc je v něm například i chybný popis výškovek)

Škoda ...

Obzvláště, když v rámečcích najdeme nejen dvě varianty směrového kormidla, ale také starší, i novější provedení výškovky, sání vzduchu motoru s i bez prachového filtru, dva typy kol hlavního podvozku, malé i velké kryty kanonů a díly pro standartní i zkrácené rozpětí křídla. (opět 1*)

Stavebnice je nabízena v několika přebalech, každý obsahuje vždy čtyři kamufláže, a nutno uznat, že výběr vůbec není špatný. Samé zajímavé kousky. (s přehledem za 1)

A teď k tomu nejpodstatnějšímu – k plastu !

V krabici najdeme dva rámečky z šedohnědého plastu, který vzhledem připomíná výlisky známé firmy od E ... Nebo pro pamětníky, také starší stavebníce AZ Model ...

Musím uznat, že jsou velice zdařilé. Změna technologie se opravdu vyplatila, a model bych kvalitou zařadil rozhodně do nadprůměru.

Po usilovném hledání jsem přece jen našel drobnou propadlinku na jednom horním díle křídla

a lehce prosedlé díly směrových kormidel.

V prvním případě nebude oprava problém, neboť je propadlinka umístěna v ploše s neomezeným přístupem, ve druhém myslím nebude na hotovém modelu vidět. (řekl bych 1- ale jen těsně)

Velice kladně hodnotím stvárnění chladičů, které nepostrádají prohloubení do křídla, zajímavě a modelově se zdají řešeny podvozkové šachty, které respektují i ruznou „hloubku“ v místě kola a podvozkové nohy. (zde při lepení pozor na dodržení geometrie, v těchto dílech je zahloubení pro podvozkové nohy ...)

Hezké, a velice uvěřitelné, je i sedadlo pilota,

o něco horší je to s pancéřovými pláty za ním, a s jeho uchycením. Ale to je z části daň za jednoduchost stavby, a z části to vlastně ani nevadí, protože bude li postaven model jak je, tedy s uzavřenou kabinou, nebude z těchto partií téměř nic vidět, a kdo se odhodlá k úravám pro otevření kabiny, jistě zvládne upravit i toto. Celkově je interiér ve stavebnici vyřešen velice pěkně, pravda hlavně pro případ uzavřené kabiny, tedy tak jak výrobce nabízí. Celé bočnice jsou ve slušné kvalitě nalisovány na bocích trupu, takže stačí jen nabarvit. Báječné řešení pro ty, kdo nechtějí trávit večery s lupou a lepty... (dávám 1)

Malým zklamáním je pro mne zaměřovač vylisovaný z neprůhledného plastu, včetně průhledového sklíčka. Pravda, trochu zdatnější modelář zvládne úpravu bez problémů, ale být ten dílek ze "skla" ...

Čiré díly

Tím se volně dostáváme k čirým dílům. Vlastně jen dílu, protože stavebnice obsahuje jen jeden, a sice překryt kabiny, lisovaný z jednoho kusu.  Na první pohled je krásně tenký, vypadá použitelně, slušně čirý, s drobnými blankami, ale bez zásadních kazů. Jediný drobný problém je u nálitku, kde je na mém díle lehce drsný povrch, bude to jistě chtít přeleštit...  (dávám 2)

Co zbývá? Obtisky a odlévaná podlaha kokpitu ...

Obtisky bohužel nepatří k silným stránkám stavebnice ... sice vypadají poměrně tenké, a obsahují i popisky, ale ty jsou na verzi Mk II (Mk I nepoužívala 100okt benzín ...), a navíc na znacích nevyšel nejlépe soutisk ... Zřejmě byla posunuta modrá barva, následkem čehož "paví oka šilhají", a pruhy na kýlovku nemají stejnou šiřku ... také použité odstíny a zvláště červená se mému oku zdají nepříliš věrohodné.

Náprava naštěstí není nejsložitější ... Znaky lze nastříkat, nebo použít z nějaké univerzální sady, a ostatní lze použít ze stavebnice. (dávám 2-)

Poslední co nám tedy zbývá z obsahu krabice je jeden odlévaný díl. Představuje podlahu kokpitu včetně nožního řízení. Je z celé stavebnice "modelově nejslabší", a po porovnání zjistíme, že je to okopírovaný díl použitý ve všech starších stavebnicích spitů této firmy, prodávaných pod různými značkami. (nezbývá než 4)

Nakonec bych ještě ocenil opětovné uvádění použitých barev nejen anglickým názvem, ale také číslem odstíhu Humbrol. Je mi sice jasné, jaká obrovská nevole se v modelářské obci zvedne nad volbou vzorníku Humbrol, ale je třeba si uvědomit jednak že zdaleka ne všichni používají barvy G nebo T, a že na rozdíl od těchto bezesporu kvalitních barev, ze vzorníku Humbrol lze bez větších problémů převádět na velké množství dalších značek modelářských barev. V tomhle ještě pořád nebyl "starý dobrý Humbrol" překonán.

Závěr

Co na závěr? Snad jen doporučit, aby jste dávali pozor na cestu, až si tenhle krásný kousek poběžíte koupit...   I začátečník model jistě dokáže sestavit, běžný modelář si na něm smlsne, a ti nejšikovnější z něho jistě dokáží téměř zázraky ...

A víc nenapíšu, běžím pro další ...  :)

a nebo přece jen ... tu máte ještě pár fotek s plusy a mínusy...

Petr Filip

Rubrika AZ model, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.