1/48 Bf-109E ROYAL CLASS od Eduardu – díl I

25.4.2012 - 6 941 přečtení

01

Nedlouho po vydání novinkového Bf 109E-1 v měřítku 1/48, přináší firma Eduard tento model v provedení Royal Class. A že jde opravdu o něco jedinečného, Vám přiblíží následující recenze.

Království za mezka

Petr "Chmell" Chmelík

Úvod

Po více než třech letech od vydání minulého Royal Classu s tématikou F6F Hellcat z října 2008, přichází tento měsíc model německého stíhacího letounu Bf-109E v měřítku 1/48. Royal Class byl vydán nedlouho po uvedení tohoto modelu ve verzi E-1 na trh. A díky tomu byl obsah stavebnice bedlivě očekáván. A nejen po stránce možnosti postavit jakoukoliv verzi letounu Bf-109E, ale i díky několika bonusům.

Model samotný vychází z již dříve recenzovaného modelu Bf 109E-1, o kterém se můžete dočíst v následujících recenzích: 1/48 Bf 109E-1 aneb nová čtvrtka od Eduardu a 1/48 Bf 109E-1 Eduard, aneb pohodová stavba !!!.

Obsah modelu

Jak již bylo napsáno, model vychází z před nedávnem vydané verze E-1 a je doplněn křídlem pro verze E-3-7. Vlastně stavebnice obsahuje dva kompletní modely, a tak si můžeme postavit jeden model verze E-1 (model obsahuje jedno křídlo pro tuto verzi a i v obtiskovém aršíku najdeme jedno schéma na tuto variantu) a jeden E-3-7 anebo dva modely verze E-3-7.

Dále stavebnice obsahuje pět leptaných aršíků z toho jeden je výhradně určen pro přístrojovou desku, PUR kola pro dva modely, masky taktéž na oba modely, tři obtiskové aršíky z toho jedem opět pro přístrojový panel a stavební návod. Mezi bonusy patří, jak již bylo zmíněno přístrojový panel v měřítku 1/4 pro Bf 109E a originální termohrnek. Termohrnek mi nebyl k recenzi poskytnut a tak o jeho kvalitách se dočtete někdy v budoucnu. A přístrojovému panelu bude věnováno pokračování této recenze.

Rámeček A

Rámeček s označením „A“ obsahuje díly trupu a závěsníky. Vše je vylisováno v prvotřídní kvalitě.

Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Rámeček B

Pod označením „B“ se v rámečku skrývají díly křídla pro verzi E-1. I tyto díly jsou vylisovány bez sebemenších chyb.

Tento rámeček je pouze jeden.

Rámeček C

Nový rámeček s písmenem „C“ obsahuje díly pro křídlo verzí E-3-7. I zde jsou výlisky bezchybné.

Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Rámeček D

Rámeček „D“ obsahuje nejrůznější drobnosti převážně na exteriér modelu. Z dosud nezjištěných důvodů, je u tohoto rámečku označeno v návodu nepoužití hlavní kanonů (díly D17), které dle mého soudu patří do nového křídla verzí E-3-7. I zde je vše vylisováno přesně bez sebemenší vady.

Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Rámeček E

Pod písmenem „E“ nalezneme ve stavebnici rámeček s převážně díly do interiéru a na motor. Opět je vše perfektně zpracováno.
Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Rámeček F

První čiré díly se skrývají v rámečku „F“. Jedná se o starší překryt se zakulacenými rohy. U tohoto rámečku došlo oproti stavebnici E-1 k dost podstatné změně. A to u horní části předního štítku, kdy při určitém lomu světla docházelo k viditelnému rozdělení této plochy na několik segmentů. Podle výrobce bylo více jak 2500 těchto rámečků sešrotováno a nahrazeno novými s odstraněnou vadou. Tento rámeček jsem neměl při recenzi k dispozici a tak mé informace jsou založeny pouze na rozhovoru s panem Šulcem.

Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Rámeček G

Další nový rámeček se ukrývá pod písmenem „G“. V něm nalezneme překryt kabiny pro pozdní verze E-3 a pro letouny verze E-4-7. Díly jsou trochu tlustší, ale jejich čirost není nikterak ohrožena.

Tento rámeček obsahuje model dvojmo.

Leptané díly

Leptaných dílů je opravdu hodně a tak není divu, že zabírají celkem čtyři aršíky. Najdeme v nich snad vše, co by nás mohlo napadnout nahradit. Pro mě je si nejpříjemnějším překvapením leptaný díl na boky hlavní podvozkové šachty. Je to dosti výrazný prvek a bez leptů se v této partii neobejdeme. Dále aršíky nabízejí již standardní díly, jakou jsou přístrojové desky, poutací pásy, klapky chladičů, křidélka pum a spoustu dalších dílů.

Hůře využitelné vidím použití leptů jako naznačení výztuh na vnitřních stranách krytů motoru a zbraní. Ne že by tyto díly nebylo pěkně ztvárněny, ale stěny plastových dílů jsou přeci jen o dosti tlustší než bych si představoval a tak si myslím, že si modeláři spíše počkají, zda některý výrobce nepřijde s kryty odlitými z polyuretanu.

Obtisky

Hlavní obtiskový aršík je dílem italské firmy Cartograf a tato vizitka hovoří o všem. Soutisk je perfektní a nenašel jsem sebemenší chybu. Taktéž aršík s popisky má uveden výrobce Cartograf a musím přiznat, že ty jsou o dosti ostřejší, nežli ty které obsahuje model Bf 109E-1 a jsou dílem firmy Eduard. Ostatně posuďte sami s přiložených fotografií. Porovnání aršíků s popisky:

popisky tištěné firmou Eduard a popisky od firmy Cartograf.

Masky

Obsahují vše potřebné na vymaskování dvou překrytů staršího provedení a dvou novějšího „hranatého“ provedení.

Polyuretanové díly

Model obsahuje kola hlavního podvozku a ostruhové kolo i s nohou. Osobně mi přijdou kola, která jsou vylisována z plastu jen o málo horší kvality nežli ty odlitá z polyuretanu. Třeba u dílu „hvězd“ do středů bych měl obavu, zda je vůbec bez poškození oddělím od nálitku. Bohužel jsem tyto díly k recenzi nedostal a tak posuzuji pouze podle fotografií.

Návod

Stavební návod je opět kapitola samo o sobě. A upřímně musím přiznat, že se zase jedná o nejslabší součást stavebnice. Ale vezmeme to hezky popořádku. Na 28 stranách křídového papíru formátu A4 najdeme na první stránce krátkou historii předlohy, na straně druhé rozmístění dílů, bezpečnostní pokyny a seznam použitých barev. Na stranách 3 - 15 najdeme samotný stavební návod a na závěrečných stránkách najdeme barevné schémata pro dvanáct letounů a poslední strana obsahuje schéma rozmístění popisek.

Ale to by nebyla firma Eduard, kdyby nám do návodu nenadělila několik nejasností. Hned na straně tři máme na výběr z několika možností jak ztvárnit přístrojový panel. Při použití leptaných dílů se nevyskytne problém, ale pokud by chtěl někdo použít obtisk pro zbarvení H, I, J, K a L, bude dlouze dumat, kam má nanést panel s číslem 95. Na straně 4 mne zaujal díl PE115 a PE116, boky uložení sedačky. Když si vezmu jak je tato partie po uzavření trupu vidět, přijdou mi tyto díly naprosto zbytečné. Také na straně 4 mne zaujala možnost použití nožního řízení s perforací a bez perforace. Bohužel návod neuvádí pro jakou variantu se má ten či onen díl použít.

Strana pět ukazuje jak máme sestavit motor a opět zde není naznačeno odstranění dvou výstupků na levé straně. Tyto výstupky jsou aretací přídavné olejové nádrže. Podle mého rychlého bádání by tato nádrž měla být u pouštních strojů a u strojů s motorem DB601N. Ale za je tomu doopravdy tak nemohu s čistým svědomím říci. Pokud někdo víte, do jakých strojů se tato nádrž montovala, tak mi prosím napište.

List 6 přináší první změnu v postupu stavby oproti prvnímu modelu verze E-1. Jedná se o lepení výfuků z vnější strany a poslední dílek vsunout bez lepení. Popravdě jsem tuto variantu doposud nezkusil. Strana 7 je ukázkou zmatení nepřítele. Je zde naznačeno správné lepení podvozkových šachet na horní stranu křídla a to že pro verzi E-1 máme použít jiné křídlo nežli pro ostatní varianty. Ale již nikde se nedozvíme, že do křídla pro verze od provedení E-3 máme vlepit kanóny díl D17.

Také správný otvor pro závěsník budeme v návodu hledat marně. A tak doporučuji, pokud chceme použít jeden ze tří závěsníků, řádně si rozmyslet, který je ten správný otvor. Další čtyři strany jsou bez problémů, ale již na straně 12 a 13 jsem našel několik nejasností, které jsou spojeny nejspíše s chybou v popisu. Jedná o použití správné verze odklápěcího překrytu k dané verzi. A věřte, že díl F3 patří pro zbarvení A, B, C, D, E a díl G2 pro F, G, H, I, J, K, L.

Zbylé strany jsou dle mého soudu již bez problémů jen na straně 15 je zbytečné odřezávat přední část motoru.

Kamuflážní schémata

Nejsem odborníkem na německé zbarvení ani má knihovna neobsahuje dostatek podkladů, abych mohl každou s kamufláží řádně prověřit a tak Vám alespoň nabízím přehled schémat. A u některých přikládám i pár fotografií předlohy, které jsem nalezl na internetu.

  1. Bf 109 E-1, 6./JG 26, summer 1939

  2. Bf 109 E-3,W.Nr. 5057, flown by Oblt. Josef Priller, CO of 6./JG 51, France, late 1940

  3. Bf 109 E-3, flown by Hptm. Dr. Erich Mix,Stab I./JG 53, Wiesbaden-Erbenheim, November, 1939

  4. Bf 109 E-3, W.Nr. 2486, flown by Lt. Ioan Di Cesare, Escadrila 57, Grupul 7 Vanatoare,
    Karpovka – Stalingrad airfield, Soviet Union, November, 1942

  5. Bf 109 E-3, flown by Hptm. Werner Mölders, CO of III./JG 53, May, 1940

  6. Bf 109 E-4, W.Nr. 1480, flown by Oblt. Franz von Werra, Wierre-au-Bois, France, September 2, 1940

  7. Bf 109 E-4,W.Nr. 5819, Obstlt. Adolf Galland, CO of JG 26, Audembert, France, December, 1940

  8. Bf 109 E-4/B,W.Nr. 3605, flown by Ofw. Reinhold Schmetzer, 8. /JG 77, Soviet Union, July 20, 1941

  9. Bf 109 E-7, III./ZG 1,Belgorod and Kuteinikovo airfield, Soviet Union, May toAugust, 1942

  10. Bf 109 E-7, III./JG 77, Belgrad – Semlin airfield,Yugoslavia, May, 1941

  11. Bf 109 E-7 Trop, 2./JG 27, Ain-el-Gazala airfield, Libya 1941

  12. Bf 109 E-7 Trop, 2./JG 27, Ail-el-Gazala airfield, Libya 1941

Závěr

Firma Eduard opět odvedla perfektní práci. Snad jen ten návod by si opět zasloužil při přípravě větší pozornost.
V druhé části Vás seznámím s hlavním bonusem této stavebnice a to konkrétně s přístrojovým panelem v měřítku 1/4.

Petr 'Chmell' Chmelík, KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za zkušební výlisky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.