1/72 CAMS 37E od Azuru

21.11.2011 - 6 467 přečtení

krabka

Firma Azur, která se specializuje na modely francouzských letadel tentokrát představuje cvičnou verzi námořního hydroplánu CAMS 37E. Takže nakouknem do krabičky, co se v ní ukrývá.

 

Francouzská létající kánoj

Zdeněk 'ujík' Uj

Model: CAMS 37 E
Výrobce: Azur
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: A 086

Stručná historie letounu

CAMS 37 byl prvním návrhem nového šéfkonstruktéra Maurice Hurela pro firmu CAMS. Zcela konvenční obojživelný dvouplošník s tlačným motorem byl původně určen k námořnímu průzkumu. Jeho prototyp byl postaven v roce 1926 Kromě francouzské Aeronavale objednalo průzkumnou verzi i námořnictvo Portugalska. Průzkumné stroje byly vyráběné v obojživelné variantě CAMS 37A a čistě vodní variantě CAMS 37/2. Kromě průzkumné varianty byly postavené mnohé další, většinou jen v jednou, či několika kusech. Výjimkou jsou varianty CAMS 37E, postavená ve 110 kusech pro výcvik námořních pilotů a spojovací verze CAMS 37Lia se zakrytou kabinou (36 kusů). CAMSy nakonec sloužily k námořnímu hlídkování, přičemž se používaly i stroje CAMS 37E, až do obsazení Francie v roce 1940. I poté pokračovaly ve službách Vichy až do roku 1942.

Obsah krabičky

Pro Azur typicky světle modrou krabičku s bočním otvíráním zdobí velmi hezká kresba cvičné CAMS.  Zadní strana je využita pro barevná schémata zbarvení. Uvnitř je igelitový sáček ukrývající čtyři rámečky z měkčího šedého plastu, uzavíratelný sáček s PUR odlitky, vakuově tvářené větrné štítky, malou planžetku leptů, samostatně zabalené obtisky a návod.

Plastové díly

Z celkových čtyř rámečků jsou dva použity z předchozího modelu CAMS 37A. Podle návodu z nich nepoužijeme poloviny trupu, část vzpěr a hřbet trupu. Přidané jsou dva nové rámečky, z nichž jeden obsahuje nový trup cvičné verze a díly do interiéru. V druhém rámečku jsou nové vzpěry a díly pro sestavení manipulačního vozíku. Jednotlivé díly vypadají velmi dobře, mimo několika otřepů jsem na nich i přes veškerou snahu nenašel žádný kaz.

Díly do interiéru jsou krásně ostré, včetně jednotlivých přístrojů a řídících pák (tady spíše kruhových beranů, holt námořní letadlo). Také se mi líbí znázornění plátna a žeber na křídlech. Jestli počet žeber odpovídá skutečnosti jsem nezjišťoval. Odtokové hrany křídel jsou přiměřeně tenké. Rytí ovládacích ploch si zaslouží prohloubit, to samé i ostatní paneláž, které na tomto modelu není mnoho.

Problémem bude usazení vzpěr a to jak na křídlo, tak na trupu, protože v křídlech i trupu je jen slabě zahloubeno místo umístění a na vzpěrách není žádný usazovací čep. Tady to bude zřejmě chtít vylepšit vzpěry o čepy z injekčních jehel, což bude poměrně pracné.

Resiny

Sáček s resiny obsahuje díly pro motor, tzn. chladič, válce, výfuky, plus nějaké další drobnosti. Kvalita je slušná, i když třeba táhla ventilů na válcích jsou křivá, bublinky jsem neobjevil. Díly jsou na nálitcích umístěné tak, že půjdou bez obtíží odříznout či odbrousit.

Lepty

Malý leptík z poniklovaného plechu obsahuje loukotě (nebo výplety?) na kola manipulačního vozíku.

Čiré díly

Větrné štítky jsou vytažené z acetátu, mají pěkné rámování a průhlednost. Pokud první pokus pokazíme, máme šanci ještě jednou.

Obtisky

Obtisky vytištěné u Aviprintu jsou lesklé, s přesným soutiskem. Trikolory na výškovky a směrovku jsou o něco větší než plastové díly, takže je bude potřeba po nanesení lehce obstřihnout. Mé dosavadní zkušenosti s obtisky od Aviprintu jsou výborné, takže předpokládám, že práce s nimi bude v pohodě i tentokrát.

Varianty zbarvení

Z krabičky jdou postavit tři letouny v poměrně pestrém zbarvení.

  • Kamufláž A
    CAMS 37E, No.100/BZ16 section d´Entrainement (cvičný oddíl)Karouba, Bizerte, francouzské Tunisko, 1937-1940
    Letoun je zbarvený na všech plochách světle šedo-modrou, spodní část člunového trupu tmavě šedou. Výškovky jsou z obou stran ozdobeny francouzskou trikolorou, bílé označení na přídi trupu spolu s emblémem.
  • Kamufláž B
    CAMS 37E, No.?/2S2.3, Escadrille 2S2, základna Saint-Trojan-les-Bains na ostrově Oleron, Biskajský záliv, 1940
    Letoun je zbarvený naprosto shodně jako předchozí, ale na výškovkách není trikolora a bílé označení je na zadní části trupu.
  • Kamufláž C
    CAMS 37E, No.43/SR62, sloužící v námořním letectvu Vichy, základna Saint Raphaël, Francie, 1941-1942
    Nejpestřeji zbarvený letoun z nabízených kamufláží. Celý letoun je opět zbarvený světle šedo-modrou barvou, spodek trupu tmavě šedou. Bílé označení je na přídi trupu, na křídlech trikolory a ocasní plochy červeno-žlutě pruhovány.

Malá barevná schémata zbarvení jsou na zadní části krabičky, v návodu jsou včetně označení barev odstínech barev GSI. Barevná schéma ve větším rozlišení je také možno stáhnout ze stránek www.cmkkits.com, na což upozorňuje návod.

Návod

Stavební návod je velmi přehledný, na první straně je zmíněna historie letou v češtině a angličtině, následuje očíslování jednotlivých díl, stavební návod a kamufláže. Zbarvení jednotlivých dílů je uvedeno odstíny barev GSI. V návodu je nakreslen i čelní a boční pohled, což bude velmi důležité pro dodržení geometrie a pro kompletaci horního křídla, motoru a křídelních plováků na vzpěrách. Asi by nebylo od věci, kdyby byl v návodu i nákres umístění výpletů.

Závěr

Takže suma sumárum velmi slušný model, pěkné výlisky bez kazů, slušné odlitky, pěkné obtisky. Škoda, že podobně kvalitní výlisky neprodukují i jiní domácí výrobci shortrunů. Model rozhodně není pro začátečníky z důvodu lesu vzpěr, ale ten, kdo má zkušenost s dvouplošníky zřejmě nebude mít problém. Sestavitelnost na sucho jsem tentokrát nedělal, takže doufám, že jednotlivé díly nebudou hezké jen v rámečcích. Ale jak půjde model do sebe ukáže až stavba.

Zdeněk 'ujík' Uj

Stručná historie letounu použita z návodu k modelu.

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za vzorek pro recenzi.

Rubrika Azur, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.