1/72 MiG-23ML od R.V. Aircraft

20.9.2011 - 9 834 přečtení

Krabice

Pohled do krabičky další novinky firmy R.V. Aircraft.

MiG-23ML od R.V.Aircraft

Jaroslav Špaček

Stavebnice: MiG-23ML
Výrobce: R.V.Aircraft
Materiál: Plast
Technologie: Short-run
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: 72002

Po prvním MiGu-23MF vrhl český výrobce R.V.Aircraft na trh i další verze tohoto sovětského letounu s měnitelnou geometrií křídla. Jednou z nich je i u nás létající MiG-23ML. Historie typu i verze je tak známá a lehce dohledatelná, že nemá cenu se jí zabývat. Předchozí model MiG-23MF byl na Modelwebu již představen, zaměřím se tedy jen na odlišnosti.

Titul krabice zdobí pěkná akční kresba syrského stroje ukořistěného izraelským letectvem. Oproti předchůdci jsou na bocích krabice bokorysy všech pěti kamuflážních schémat.

Návody, plechová planžeta, oba hlavní rámečky a rámeček s průhlednými díly jsou zcela totožné s předchozí stavebnicí. Navíc jsou v krabici dva malé rámečky. Na prvním z nich jsou pro verzi ML paneláží odlišné přídě trupu. Druhý pak obsahuje dva druhy vstupů vzduchu motoru. Pro MiG-23ML jsou určeny vstupy s vystupujícím panelem, druhé vstupy, na nichž je ještě další vystupující obdélníková krytka, jsou určeny pro verzi MiG-23P. Který vstup vybrat je dostatečně jasně znázorněno ve stavebním návodu. Všechny díly jsou opatřeny jemným negativním rytím a až příliš drobným nýtováním, u něhož mám obavu, že po nástřiku surfacerem zmizí. Rozmístění popisek usnadňují čtyři stránky výkresů, bohužel pouze pro verzi MiG-23MF.

Kamuflážní schémata jsou vytištěna na barevném archu a jsou celkem zajímavá. Na prvním místě je to český stroj s trupovým číslem 4645, který byl ještě za působení v Českých Budějovicích opatřen žraločí tlamou. Dále na aršíku najdeme sovětský stroj z léta 1988 („červená“ 32) a zmíněný ukořistěný letoun syrského pilota majora Abdula Basaama, který s ním v říjnu 1989 dezertoval do Izraele. Pokud vypustíme Davidovy hvězdy, můžeme jej ztvárnit v původní syrské podobě. Poslední dvě zbarvení jsou z Libye. Letoun s číslem 7202 představuje podobu řadových letounů, liší se však velmi světlou zelenou barvou výsostných znaků. Ač se to může zdát jako chyba, opravdu právě tento stroj takto světlé znaky měl… Stroj s číslem 6472 znázorňuje velmi aktuální podobu jednoho z MiGů ukořistěných povstalci na letišti v Benghází.

Na závěr pohledu do krabice mohu model hodnotit spíše pozitivně. Oproti modelu Zvezda/Italeri/Bílek se jedná o krok vpřed. Jak půjde stavba, uvidíme. Každopádně chci výrobci poděkovat za úsilí věnované výběru zajímavých kamufláží. Jen zmíním, že stejný stroj libyjských povstalců byl představen i v červnovém modeláři, zde však má špatné číslo 5472.

Jaroslav Špaček

Redakce ModelWebu děkuje firmě R.V.Aircraft za vzorek k recenzi.

Souhrnná historie letounu je podrobně popsaná spolu s ostatními typy MiGu-23 zde.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, R.V. Aircraft | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.