1/32 Pfalz D.XII od Wingnut Wings

14.9.2011 - 7 657 přečtení

wnw-logo

Pohled do krabičky a lícování nasucho Pfalze D.XII, říjnové novinky Wingnut Wings.
Probíhající stavbu můžete sledovat na ModelForu.

Model z jiného světa?
Ne, i když vlastně ano.

Martin Pohl

Výrobce: Wingnut Wings
Název: Pfalz D.XII
Měřítko: 1:32
Katalogové číslo: 32019
Plastových dílů: 150
Obtiskových variant: 5

Úvod

Stále vzrůstající rychlost letounů a s tím související změny v konstrukci letadel postupně měnila taktiku obou válčících stran z klasického „dogfightu“ na náhlé střemhlavé přepady. Jelikož nejrozšířenější stíhací letouny na frontě, Albatrosy D.V a D.Va (jednu dobu tvořily až polovinu stavu všech stíhacích letek), se počaly rozpadat při rychlostech okolo 190 km/h, jichž při střemhlavém letu snadno dosahovaly, němečtí inženýři okopírovali řešení křídel u SPADu S.VII, jenž naopak v tomto ohledu vyloženě exceloval.

Pfalz verze D.XII byl po D.III a D.IIIa jediným, jehož se vyrobilo větší množství. Zatímco v některých ohledech ho i překovánal, co do oblíbenosti se u pilotů, navyklých akrobacii a utahovaným zatáčkám, s podobně vyhlížejícím, dříve frontově nasazeným a hlavně obratnějším Fokkerem D.VII rovnat nemohl.

Ačkoli Pfalze D.XII neobklopovala aureola výjimečnosti, ukázal se být více než zdatným letounem, zvláště při zkušebním osazení výkonným motorem BMW IIIa, jenž byl ovšem dodáván takřka výhradně do Fokkera D.VII, obecně považovaného za nejlepší německou stíhačku své doby.

Pfalz D.XII - technické a jiné parametry

Osádka: 1
Délka: 6,53 m
Výška: 2,70 m
Rozpětí horního křídla: 9,00 m
Maximální rychlost: ~180 km/h
Dostup: 5000 m
Prázdná hmotnost: 722 kg
Max. vzletová hmotnost: 902 kg
Pohonná jednotka: 1x Daimler-Mercedes D.IIIaü, 180 k*
Výzbroj: 2x 7,92 mm LMG 08/15 kulomet „Spandau“
Počet vyrobených kusů: 750-800

* Jelikož koňské síly motorů se mohou lišit v závislosti na mnoha vnitřních i vnějších aspektech, ve Wingnut Wings i v zájmu přehlednosti na všech svých modelech uvádí u třech základních, vizuálně zřetelně odlišných typů Daimler-Mercedesů vždy jen jeden výkon: D.III - 160 k, D.IIIa - 180 k a D.IIIaü - 200 k.

Porovnání se starším modelem Wingnut Wings

Pro zajímavost hned na úvod vypisuji rozdíly ve zpracování poměřitelných prvků oproti Albatrosu D.V, jenž byl na trh uveden v březnu 2010.

Na rozdíl od Albatrosu…:

  • Všechny díly D.XII jsou natolik hladké, že vůbec nepotřebují přebrousit.
  • Dvakrát delší usazovací kolíky mezikřídelních vzpěr (!).
  • Ještě subtilnější dělicí rovina.
  • Kvalitnější vylisování téhož – část vrtulových listů nemá vzadu u kořenů vtoky.
  • Uvnitř trupu se v oblasti kokpitu nenachází žádné stopy po vyhazovačích.
  • Horní postranní kryty motoru krásně překrývají trup - nenavazují na něj.
  • Výrazně lépe zpracovaný kožený lem okolo kokpitu, stejně jako sedačka s podzadníkem.
  • Znázornění kování baldachýnových vzpěr uvnitř trupu.
  • Přepážka za pilotem má v sobě díry pro ovládací lanka výškovky a směrovky.
  • Detailnější provedení chodníčku na levém křídle.
  • Naznačení odklopitelných segmentů přivaděčů nábojů do kulometů.
  • Provedení svarů na sběrači výfukových plynů a mezikřídelních vzpěr.
  • Matky upínající vnitřní vybavení kokpitu k trupu.
  • Znároznění pružinkových svorek s klipsy pro uchycení spodního krytu motoru.
  • Naznačení stupačky i uvnitř trupu.
  • V návodu výrazně častější psané označení dílů.
  • V návodu fotografie i přes celou stranu.
  • Chybí drenážní otvory na trupu.

Obsah balení

Krabice s nádherným, „krepovým“, box artem je příjemně tuhá, pročež po odklopení víka nehrozí žádné nemilé překvapení v podobě zlomených či jinak znehodnocených součástek.

Stavebnice obsahuje 150 dílů ze šedého plastu v pěti rámečcích, 7 leptů, 4 čiré díly a 153 očíslovaných obtisků. Na výběr máme z pěti obtiskových variant.

Návod

Naprostý skvost, takřka umělecké dílo. Podle mě se informativní hodnotou, názorností lepení dílů i grafickým zpracováním jedná o absolutní špičku v oboru. Doslova z něj sálá bezbřehý a nakažlivý entuziasmus autorů pro věc.

Plně barevný návod o 28 stranách na křídovém papíru formátu A4 obsahuje na obálce stručnou historii typu a hlavní technické rysy letounu. Úplně dole se nachází přehled zdrojů, ze kterých bylo čerpáno při tvorbě modelu.

Po otevření nalezneme piktogramy s vysvětlivkami a nezbytnou tabulku barev, v níž jsou zastoupeny Tamiya, Humbrol a Misterkit. Naproti vidíme přehled dílů s barevným vyznačením těch, jež při stavbě nebudou použity.

Samotný postup stavby sestává ze šestnácti přehledných kroků, opravdu bohatě prokládaných relevantními archivními i muzeálními fotografiemi s informativně vydatnými popiskami. Všechny použité fotografie bývají ve větším rozlišení k nahlédnutí na www stránkách výrobce.

Nechybí ani diagram výpletů, ovšem přece jen o něco výmluvnější jsou přiložené fotografie hned na protější straně. Materiál na ně není součástí stavebnice. Jeden docela populární, EZ Line šířky 0,15mm, lze objednat přímo ze stránek výrobce modelu (kód 00001), a to za cenu, která je v konečném účtování nižší než v mně známých obchodech na e-Bayi.

Několik málo překlepů a neškodně mylné označení dvou dílů (kdo by lepil kulomet na ocas) nemá pražádnou šanci ovlivnit vskutku vynikající dojem. Bravo.

Plastové díly

Sem tam se nachází drobný vtok, ovšem rozhodně nic, co by na letadlu z První světové války působilo jako pěst na oko. Přítomné dělicí roviny jsou takřka neznatelné.

Celkový pohled:

  • Rámeček A

První housle hraje trup, který se, shodou okolností stejně jako ve skutečnosti, spojí ze dvou polovin. Správnému lícování pomohou tři usazovací kolíky. Rytí nikde nenavazuje, protože na celém modelu se vůbec žádné klasické rytí nekoná! Stopy po vyhazovačích neregistruji, povrch je všude krásně hladký, detaily ostré.

Na dřevěnou formu poloviny trupu Pfalze D.XII se postupně nanesly vrstvy tenké překližky, prokládané plátnem. Po konečném zaschnutí lepidla se poloskořepina sňala z formy. Vnitřní konstrukce se k ní přilepila a přihřebíčkovala, načež následovala ještě jedna vnější vrstva plátna či vybroušení a vyleštění pro dokonale hladký povrch. Celé řešení vynikalo výraznou tvrdostí při nízké hmotnosti.

Dalšími význačnými díly jsou kryty motoru. Na trup nenavazují, ale správně ho svými okraji překrývají. Jsou nám k dispozici dva druhy.

Za pozornost stojí mimo jiné bezchybné provedení žaluzií chladiče umístěného před motorem, nádherný kožený lem okolo kokpitu, synchronizace kulometů a sběrače výfukových plynů s naznačenými svary.

  • Rámeček B

Rámeček B takřka celý zabírají křídla tenkého profilu, jejichž konstrukce byla inspirována francouzským SPADem S.VII. Naznačeno je přišití plátna na žebra.

Najdeme zde i kování mezikřídelních vzpěr a předvrtané dírky na "krabičkové" uchycení výpletů. U kořene levého křídla je krásně provedený chodníček. Všimněme si tenoučkých „vlnkovaných“ odtokových hran – na hraně vedl vypínací drát, jenž se tlakem plátna časem prohnul dovnitř.

Dále se zde nachází hlavně prvky ocasu - směrovka, stabilizátory a kýlovka.

  • Rámeček D (2x)

Na dvou rámečcích D nalezneme hlavně kola, výškovky, mezikřídelní vzpěry a dvě provedení kulometů.

Opět naznačení svarů, tentokráte na mezikřídelních vzpěrách. Díky částečnému vykrojení příjemně dlouhých kolíků vzpěry nejdou prohodit!

Trubková osa podvozku u Pfalze D.XII bývala „zašpuntovaná“, tudíž plné provedení nevadí. Doprostřed naopak ještě přijde obtisk 44 s logem firmy.

Na straně pneumatiky je název výrobce a rozměry 760x100, značící průměr a šířku pneumatik. Pod otvorem v krytu bude patrné naznačení paprsků kola.

  • Rámeček E

Jedná se o totožný rámeček pro všechna vydaná německá letadla osazená motory Daimler-Mercedes D.III, D.IIIa a D.IIIaü. Kromě motoru tu jsou čtyři různé vrtule, dvoudílný anemometr, držáky světlic do signální pistole, signální pistole a zpětná zrcátka.

Leptané díly

Jedna malá planžeta obsahuje třídílné upínací pásy pilota a pláště kulometů Spandau spolu se zaměřovači. Komu lepty přijdou příliš tvrdé, možná, alespoň co se kulometů týče, přijdou vhod Hints & Tips na stránkách výrobce.

Čiré díly

Čiré díly zahrnují rámeček se třemi standardními větrnými štítky a jedním sklopitelným, jenž se nalézal mezi kulomety. Čočkoidní efekt veškerý žádný. Na dírky pro usazovací kolíčky odhadem doporučuji průměr vrtáčku 0,4mm.

Obtisky

Obtisky vytiskl Cartograf, jsou dokonale syté, bez rastru a mají na sobě lesklý krycí lak. Soutisk všech barev zdá se být bezchybným.

První arch postihuje hlavně obtiskové varianty. Protože se nalézáme téměř na samém konci války, jiný než trámový kříž (Balkenkreuz) bychom hledali marně.

Předprodejní vzorek nemá ochranný lak úplně po celé ploše archů, ale obtisky samotné zdají se být v pořádku. U normálních kusů mám všechny důvody očekávat nekompromisní kvalitu. Díky zmíněné sytosti budou obtisky nejspíše potřebovat utlumit vhodnými patinovacími technikami.

Druhý, mamutí, arch obsahuje Lozenge, a to prvně ušité na míru konkrétnímu modelu! Pokryjeme s ním křídla, křidélka, výškovky a „novou“ kýlovku. Všude se nachází drobné výkroje, a to ať už kvůli krytkám inspekčních a montážních otvorů, mezikřídelním vzpěrám nebo táhlům ovládacích lanek. Lozenge horních ploch má v obloucích nářezy pro snazší aplikaci.

Protože kovové kryty kol byly výsadou Albatrosu, nalezneme Lozenge na míru i pro tento prvek. Z důvodu jeho lehce kónického tvaru je obtisk naříznutý. Zbytek archu do posledního místečka zaplnil generický náhradní materiál, kdyby snad došlo k „nehodě“.

Naprostou drobností je opomenutí výkrojů pro panty některých krytek.

Obtiskové varianty

Obtiskových variant je celkem pět. Pátou z nich je dobové zbarvení jednoho ze čtyř dochovaných exemplářů Pfalze D.XII, 2600/18, nalézajícího se v AWM (Australian War Memorial) v Canbeře.

První varianta jako jediná upotřebí původní svislou ocasní plochu, druhá se liší upravenými bočními kryty motoru, jež byly zvláštností Jasty 49. U třetí je k dispozici alternativní barevné schéma.

Křídla všech nabízených strojů pokrývá Lozenge.





Lícování nasucho

Pohotové lícování nasucho Slávou Vaňousem ukázalo dokonalé přiléhání polovin trupu a celého ocasu. Aerodynamicky složité napojení křídel bude dole nejspíše potřebovat lehké zatmelení vteřinovým lepidlem.

Přední kryt motoru sedí skvěle, stejně jako odnímatelný panel s čelním čalouněním kokpitu (díl A7 viz Rámeček A). Baldachýnové vzpěry plně profitují ze svých dlouhých kolíků.

Stavbu modelu budete moci v brzké době sledovat na ModelForu.

Ukázka hotových modelů

Se souhlasem Wingnut Wings přikládáme ukázku modelů postavených přímo z krabičky. Autorem prvního je Dave Johnson, druhý má na svědomí Richard Alexander. Více fotek ve větším rozlišení je k nalezení na stránkách výrobce.


Závěr

Novozélandský Pfalz D.XII považuji za výjimečně podařenou zmenšeninu, jež při pohledu do krabičky nezdá se mít slabého místa. Kvalitativní posun je evidentní i v rámci produktů Wingnut Wings. Oceňuji proto přístup tvůrců k modelu, neboť ten by se pohodlně prodával, i kdyby byl o dvě třídy horší. Dobrou zprávou je také cena, neboť 65$ je plně v harmonii s ostatními německými stíhačkami.

Nové Lozenge ušité na míru by mohlo srazit časovou náročnost jeho nanášení o dobrých 70%.

Sem tam se na modelu vyskytují mělké vtoky, z nichž ovšem většinu buď spolehlivě zakryje Lozenge, nebo se nacházejí na nepoužitých dílech.

Klady Zápory
Kvalita výlisků (použitý plast, hladkost, detaily, umístění stop po vyhazovačích)
Řešení mezikřídelních vzpěr (nejdou prohodit, mají krásně dlouhé kolíky)
Bezkonkurenčně zpracovaný návod (názornost lepení, archivní fotografie s vydatnými popiskami, celková vytříbenost)
Jednoduchá a "chytrá" sestavitelnost, dokonalé lícování
Obtisky od Cartografu
Lozenge na míru Občas mělké propadliny (na hotovém modelu by vůbec neměly vadit)
Obě verze svislé ocasní plochy Zřejmě chybí drenážní díry na trupu

Doporučená literatura

  • GROSZ, Peter M. Windsock Datafile No. 41 - Pfalz D.XII. Berkhamsted : Albatros Productions, 1993. 37 s. ISBN 0948414510.

Související články na ModelWebu

Představení Wingnut Wings

Martin Pohl
Great War Aviation Junior Enthusiast

Redakce ModelWebu děkuje firmě Wingnut Wings za vzorek poskytnutý pro účely recenze.
Thanks to Wingnut Wings for the review kit.

Probíhající stavbu můžete sledovat na ModelForu.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček, Wingnut Wings | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.