1/72 Doflug 3802 od firmy RS models

2.7.2011 - 5 873 přečtení

doflug-1

Redakce ModelWebu dostala k náhledu novou stavebnici od firmy RS model. Zde se můžete podívat, jak se s Doflugem v Rýmařově poprali.

Švýcarský stíhač z druhé světové války

Lukáš Svoboda

Stavebnice: Doflug 3802
Výrobce: RS models
Materiál: Plast
Technologie: Short-run
Měřítko: 1:72
Katalogové číslo: 92088

I když jde o novou stavebnici na modelářském trhu, můžete se již teď podívat na postavený model od Filipa Tomčiho zde na Modelforu.

Historie a technické parametry

O historii Doflugu, stíhače, který vychází z konceptu MS-406, si můžete něco přečíst v pěkném příspěvku zabývajícím se veškerými vývojovými řadami zde.

Technické parametry:

Typ: D-3802A
Země: Švýcarsko
Účel: Stíhač
Rok: 1946
Osádka: 1
Motor: 1 x  Saurer YS-2 1250 koňských sil
Rozpětí: 10.02m
Délka: 9.31m
Výška: 3.34m
Plocha křídla: 17.50m2
Váha prázdného stroje: 2495kg
Maximální váha: 3904kg
Rychlost: 629km/h
Dolet: 650km
Výzbroj: 3x20mm kanón

Návod

V návodu nalezneme stručnou historii letounu v angličtině a 15 přehledných kroků, které nás provedou celou stavbou. Návod řeší i rozdíly mezi prototypem a sériovými stroji, pouze v případě koncových oblouků křídel je zakreslena možnost volby, ale bohužel už nám nenapoví, který oblouk ke kterému stroji použít. Jelikož měl prototyp větší rozpětí křídel, použijeme pro něj díly 13 a 12.

Výlisky

V krabičce s bočním otevíráním nalezneme dva rámečky s 46 plastovými díly a jedním dílem čirým. Ten je dost tlustý a bude vhodné jej nahradit novým vytaženým z acetátové fólie. Překryt je zabalen samostatně, takže nedojde k jeho poškrábání. Hlavní díly jsou odstříknuty kvalitně. Rytí je jemné a ostré, pouze místy jej bude třeba lehce protáhnout, protože se ztrácí nebo je v něm kaz. V otvoru pro vyhazování nábojů je také kaz, který je způsoben vytržením formy a bude nutno jej opravit vyfrézováním. Díly bohužel obsahují otřepy, takže nám přibude práce s odstraňováním. Detaily jsou v různé kvalitě. Některé bude třeba poupravit či nahradit doplňky, jiné můžeme bez obav použít. Za dobře provedenou považuji například sedačku pilota, která obsahuje i poutací pásy. Jako méně zdařilé pak kola hlavního podvozku či výfuky. Upravit si také žádají odtokové hrany křídla, které jsou na měřítko 1/72 velmi silné.

Sestavení nasucho

Přesto, že se jedná o short-run, díly lícují celkem dobře. Poloviny trupu k sobě sednou naprosto bez problémů. To samé lze konstatovat i polovinách křídel, kdy po odstranění velkých stop od vyhazováků, které brání správnému slícování, nebude třeba žádného tmelu. Rozhodně bude ale třeba tmelení v přechodu trup křídlo, kde i přes sebelepší lícování vznikne mezera. U mého vzorku byl špatně odstříknutý kořen kanónu, ale nejde o nic, co by nevyřešila trocha miliputu. Navíc, pokud se rozhodnete stavět prototyp, tak stejně příjdou tyto partie odstranit.

Dekály

28 dekálů nalezneme na malém aršíku o rozměrech 2x13,5 cm. Obsahuje jak výsostné znaky, tak sériová čísla, ale i základní popisky. Dekály jsou vytištěny kvalitně, jen s nepatrným posunem soutisku. To je bohužel nejvíce vidět na drobných dekálech, zejména na popisce č. 6.

Kamufláže

Stavebnice nám nabízí výběr ze tří kamufláží, kdy všechny jsou Švýcarské. První je šedo-šedý 1.prototyp J-401 z roku 1944 s bílými kryty motoru, žlutým vrtulovým kuželem a červeno-bílými pruhy na křídlech a trupu. Druhý stroj je J-403 z letiště Dübendorf ležícího severovýchodně od Zurichu ve Švýcarsku. Celý stroj nese šedé zbarvení na všech plochách doplněné o fleky šedozelené barvy na vrchních a bočních plochách. Jako poslední je letoun J-414 od UeG St.17 z roku 1950. Stroj je opět celý nabarvenou šedou barvou a na horních a bočních plochách nese fleky šedozelené barvy. Tento Doflug měl doplňky v podobě modrého pruhu před kabinou a červono-bílých pruhů na křídlech. Všechny stroje měly červeně  zbarvenou směrovku. Třípohledový náhled kamufláží nám ukazuje rozmístění barevných polí a umístění dekálů. Bohužel už ale nevíme, jaké přesně barvy máme použít, protože pouze udává, že máme použít šedé barvy, ale už nespecifikuje jejich přesný odstín. Ten si budeme muset dohledat sami.

Shoda se vzorem

Jelikož jsem k tomuto stroji nenašel moc podkladů, porovnával jsem nasucho složený model s dobovými fotografiemi. Podle nich mohu říct, že se bude výsledný model velmi podobat své předloze. Nicméně, zde se můžete sami podívat na foto skutečného stroje.

Klady

  • Jemné rytí
  • Zajímavý typ letadla v atraktivním zbarvení
  • Kvalita některých detailů (sedačka, palubní deska)

Zápory

  • Otřepy
  • Slité detaily na některých dílech (kola hlavní podvozku)
  • Přechod trup křídlo nesedí úplně dokonale

Závěr

Model této švýcarské stíhačky rozhodně oživí nejednu vitrínku. K práci bude zajisté zapotřebí trošku více trpělivosti, protože jde o model vyráběný technologií short-run, ale pochybuji, že tento typ vyrobí nějaký mainstreamový výrobce. Přes pár drobností, které zajisté odstraní každý modelář, získáme dobře vypadající model a stavbu si zajisté užijeme. Celkově stavebnici chválím.

Lukáš Svoboda

Redakce ModelWebu děkuje firmě RS models za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, RS models | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.