1/32 Albatros D.V Seatbelts – HGW a RB prod.

12.6.2011 - 6 531 přečtení

hgw-vs-rb

Srovnávací recenze textilních pásů HGW a RB Productions pro Albatros D.V v měříku 1:32 (primárně tedy model Wingnut Wings).

Ready, steady ... go!

Martin Pohl

Název: Albatros Seatbelts
Výrobce: HGW
Kat.číslo: 32006
Měřítko: 1/32

Popis produktu:

Jeden set obsahuje textilní tkaninu, z níž vyřízneme (či vystřihneme) předkreslené segmenty pásů a dále planžetku leptů s jejich spojovacími a úchytnými prvky.

Vše je bezpečně umístěno na kartonové destičce, pročež nepřekvapí, že můj testovací vzorek dorazil v naprostém pořádku.

Materiálu zde najdeme na 2 a půl kompletních sad pásů stavěných dle návodu - to v případě nulových ztrát, což nemusí být jen zbožné přání. Na výběr je ze dvou barevných provedení.

Bližší ohledání:

Začněme přiloženým návodem, který může působit poněkud zmatečně, neboť jako by uváděl skutečnosti platné pro pásy HGW z dob minulých. Například zmínka o sejmutí potištěné fólie z podkladového papíru - u recenzovaného vzorku není moc co z čeho snímat, a tak nepřekvapí, že pokus provést výše zmíněnou doporučenou operaci resultuje pásy rozdrbanými a rozpitými v slzách zmaru.
Anglický text slyne mnoha překlepy, ovšem (na rozdíl od české verze) radí textilní elementy před jejich lepením zmuchlat do kuličky, kterážto aktivita se projeví blahodárnými účinky na celkový vzhled.  Žmouláním totiž ztratí část své původní topornosti a vypadají přirozeněji.
Diagram považuji za velmi přehledný, jedinou neznámou je přesné uchycení očka s kolíkem (lept č. 5 viz níže) k pravému ramennímu popruhu. Proto jsem ho prozatím raději vynechal.

S textilem se pracuje mnohem pohodlněji než dříve. Už se nejedná o jakousi lehce přetrhnutelnou a deformovatelnou papírovou gumu, ale o výrazně kvalitnější a pevnější "tkaninu".
Krátce po prvních řezech se, stejně jako dříve, ztratí přehled o tom, jakého čísla je ten který naznačený pás. Tato skutečnost se neukázala být nikterak závažnou, protože č. 1 a č. 4 jsou zaměnitelné, č. 2 má na sobě prošití kvůli č. 3 a č. 3 je výrazně kratší než zbytek.

Lepty dodal Eduard. Kvalitou zpracování nepřekvapí.
Hlavní faktická výtka směřuje k č. 1, které oproti původním vnímám jako výrazný downgrade - jsou hrubší, chybí jim naznačení úchytných nýtů, očko s kolíkem se musí dolepit (není čím) a nejsou perforované, jen s polovičatými důlky. Zbytek se od stavebnicových leptů příliš neliší - tedy akcent na kopírování WNW namísto důrazu na shodu se vzorem.

Závěr:

Pásy na Albatros D.V firmy HGW patří co do obtížnosti sestavení k jejich nejsnazším, avšak oproti skutečnosti jsou poměrně zjednodušené, jako kdyby měly za cíl "jen" trumfnout ty původní od Wingnut Wings, což se jim vcelku povedlo. Jsou tedy ideálním doplňkem pro modeláře, který se příliš nepídí po nedostatcích či nemá ambice model po složení nahodit a létat s ním nad luhy a háji.

------------------------------

Název: Albatros Seatbelts + 1/32 PE Set
Výrobce: HGW
Kat.číslo: 32007
Měřítko: 1/32

Popis produktu:

Zdánlivě se jedná o set 32006 doplněný poměrně rozsáhlými a nadějně vyhlížejícími lepty k zevnímu užití, konkrétně na trup. Zdání klame, a proto se nejprve na moment zastavme u pásů.

Bližší ohledání:

Rozdílů oproti těm z 32006 je totiž hned několik. Srdce zaplesá nad nově dvoušprušlovými přezkami (bohužel ale nejsou "rozdílem, který znamená rozdíl") a zaujme i obecně kvalitnější dílenské zpracování leptů (32007 je mladší), třebaže ne vždy je to ku prospěchu - například úchyty postranních pásů oproti 32006 ztratily na bytelnosti, tudíž již při začišťování může docházet k jejich rozverné atomizaci. Další odlišností je absence jakéhokoli textového návodu, která, v kombinaci s o dost menším diagramem a novými přezkami "dvoušprušlovkami", může mít za následek nejeden bezradný výraz ve tváři.

Nyní již k novým leptům. Obecně se mi vůbec nezdá zveličené naznačení šroubů a dokonce zapuštěných hřebíků (viz 13). Největším přínosem mohly být kruhové krytky inspekčních otvorů (6), ovšem prvotní nadšení přidusí fakt, že jsou znázorněny jen v jedné velikosti (místo tří) a žádná uprostřed není perforovaná (jedna by být měla). Ještě více ale zamrzí skutečnost, že nejdou otevřít - ani jeden lept nemá drážku, která by to umožňovala. Koláče (12) považuji za převzatý výmysl od Wingnut Wings. To už je skoro na Neurol. Slabou náplastí budiž pěkně ztvárněné zámky s klíči (7).

Obruba stupátka na levé straně trupu (8) tvarově odpovídá.

Průchodky ovládacích lanek výškovky (13) jsou výrazně delší, tudíž bez úprav k nepotřebě. Na druhou stranu jich je hned 12, takže máme vůbec právo si stěžovat? Pozor na návod - model má naznačenu jen spodní dvojici průchodek a HGW tu horní také ignoruje.

Kování tubulárního držáku zadní nábojové schránky (9) je, podobně jako na modelu, moc úzké a bez proděravění.

Čtvercové perforované zevní úchyty zbylého vybavení (lafeta, nádrž, pásy atd.) (10) jsou uprostřed příliš vybrané. Pozor, osamocené kování dole před kokpitem přidržuje kladku řízení a nacházelo se u verze D.Va. Kování vzpěr má na první pohled jiný, ukousnutý tvar.

Plné hranaté kování (11) jest další okopírovanou chybou. Na skutečném stroji se totiž nikde nevyskytuje. Zároveň ale umožňuje vyvrtat díry svoje a prohlásit je za č.10. Škoda tedy, že jsou jen čtyři.

Když se v HGW pokusili znázornit tyto prvky, mohli (či spíše měli) vzít při jednom i kování podvozkových vzpěr a případně větrací otvory od motoru. A já bych si pak Neuroly mohl vzít třeba i dva.

Závěr:

Nebýt myriády drobných chyb, mohlo se jednat o chvályhodný počin. Zato v současném stavu je, tedy kromě samotných pásů, skoro nepoužitelný.
Set je vhodný pro toho, kdo bezhlavě ujíždí na aftermarketu a nehledí na faktickou využitelnost koupeného doplňku.

------------------------------

Název: 1/32 WWI German Seatbelts
Výrobce: RB Productions
Kat.číslo: RB-P32018
Měřítko: 1/32

Popis produktu:

Celé balení působí nenápadně až minimalisticky. Uvnitř se ukrývá něco na způsob kartónu, z něhož se sejmou předvyříznuté segmenty popruhů. Nezbytné "plato" leptů dále doplňuje návod. Materiálu je tu na jedny pásy. Nadto dostaneme jeden spojovník (C) a alternativní leptanou koncovku.

Bližší ohledání:

Návod je provedený skvěle - kromě toho, že obsahuje slušné množství užitečných informací, ukrývá v sobě přehledné schéma sestavených pásů. Akorát jsem ignoroval radu nepoužívat vteřinové lepidlo. To jsem si mohl dovolit, neboť s papírem přišlo do styku jen u čtyř koncovek (lept č. 2) a spojovníku. Úchyty a přezky se obejdou bez lepení a jako bonus jsou pak pásy plně funkční - ultimátní to ctnost tohoto výrobku.

Z textilu, resp. papíru, jsem měl zpočátku dost rozpačitý pocit. Jediným plusem se zdál být fakt, že z obou stran vypadá stejně, což je pro "funkční" provlékání přezkami tak trošku nezbytnost. Pro vyzkoušení odolnosti byl zmačkán do kuličky a notnou chvíli mnut v ruce. Přežil bez trvalých následků, ovšem vědomě jde přetrhnout až nepříjemně snadno - obzvláště pak, je-li vlhký. Snadnějšímu průlezu přezkou pomůže stlačení konce papíru plochou pinzetou.

Lepty určitě nejsou tak delikátní, jako u HGW, zato ale nehrozí jejich zničení. Přestože jsem použil smirkový papír hrubosti 400, odbrušování zbytků rámečku nebylo úplně jednoduchou záležitostí - na jedné straně díky přesazení vždy něco zbude.
Díly č. 2 (= HGW č.1) jsou částečně ztenčeny pro snadnější lepení. Navíc mají znázorněny nýty a jsou i perforované. Dolní úchyty (5) mi přijdou hodně veliké, ale je dobré, že kroužky mají téměř plné, neboť zaručují širokou použitelnost. Přezky (1) mají dvě šprušle, úchyty ramenních popruhů (4) jsou trojúhelníkového tvaru, jenž předpokládá výrobu vlastního očka v konstrukci letadla.

Jeden ze vzorků RB byl vadný - nebyl problém vyměnit.

Závěr:

Kdo se prokouše přes pracné broušení leptů, bude odměněn vcelku pohodovou kompletací funkčních pásů. Výhodou je možnost pozdější úpravy délky podle konkrétních potřeb. Z čistě estetického hlediska bych dal ale přednost HGW 32006.

Martin Pohl

Redakce ModelWebu děkuje firmám HGW a RB Productions za vzorky pro účely recenze.

Praktické použití recenzovaných pásů bude možno spatřit na ModelForu v sekci letadel z Velké války.

Produkty HGW lze v ČR koupit na http://battlefield.eshop-zdarma.cz/ a RB Productions na www.modelbox.cz.

Rubrika HGW, Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.