1/48 Fiat Br.20M “CAI in Battle of Britain”, Special Hobby

3.6.2011 - 665 přečtení

fiatbr20

Pohled do krabičky se stavebnicí modelu.

Italský dvoumotorový střední bombardér

Mirek ´Glock´ Říha


Model: Fiat Br.20M „CAI in Battle of Britain“
Výrobce: Special Hobby
Materiál: Plast, resinové doplňky, lepty
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: 48105

Special Hobby SH 48105 – Fiat Br.20M „CAI in Battle of Britain“ - za takto složitým jménem je „schována“ jedna z podzimních novinek firmy Special Hobby a to stavebnice italského dvoumotorového středního bombardéru Fiat Br.20M. Stavebnice byla vydána v době 70 výročí nasazení skutečných Fiatů ve slavné „Battle of Britain“. Ano i na této frontě bojovali slovy jednoho kolegy modeláře (ahoj Marku) udatní italští vojáci. Italský  Duce v rámci spojenectví vyslal CAI (Corpo Aero Italiano), na pomoc Luftwaffe . CAI se skládalo ze dvou bombardovacích křídel - Stormo (právě s Br.20) a  jednoho křídla stíhačů (dohromady přes 200 letadel). Bohužel účinkovaní Italů na tomto bojišti neskončilo nijak slavně a po cca 3 měsících došlo ke stažení CAI zpět do Itálie.

Teď se podíváme na vlastní stavebnici:
Special Hobby již před časem vydalo v měřítku 1/48  časnou verzi Br.20  (viz článek ). Nyní došlo i k vydání verze M (M znamená modifikovaný).

Stavebnice je uložena v krabici z tvrdšího kartonu s víkem, na němž je zobrazena dvojice Fiatů nad Anglií. Kvalita plastů, čirých dílů a resinů je srovnatelná se stavebnicí ranné verze Br.20. Je patrné, že u SH již opravili formu na hlavní díl trupu, ve stavebnici SH48068 bylo viditelné na jedné polovině poškození formy. U „M-ka“ došlo k prodloužení trupu, změně přední střelecké věže (posléze i hřbetní). Výrobce již od počátku plánoval výrobu obou verzí a proto přední a zadní část trupu koncipoval jako samostatné díly. To umožňuje výrobci zjednodušit výrobu různých variant stavebnice. Na druhou stranu to klade zvýšené nároky na přesnost stavby, kdy každá nepřesnost stavebnice bude více viditelná (trup se u Fiata skládá z 8 dílů). Tato stavebnice je narozdíl od 48068 „extended“ verze. Obsahuje díly na stavbu jakékoliv verze Fiat Br.20, kromě verze BIS, což byl v podstatě úplně nový letoun.

Popíši jen nově přidané díly. Veškerá změna oproti první vydané stavebnici je v přidání resinových dílů (obr. 1) pro novou přední věž, nové čiré díly (obr. 2) přední části trupu včetně zasklení střelecké věže a zadní prodloužená část trupu (obr. 3). Ve stavebnici je i díl pro novou střeleckou věž Lancia Delta E, ale tou M-ka působící nad Británií nebyla vybavena.

Obtisky (obr. 4) vytiskl AVIPrint, mají dobrý soutisk i barvy.

Zbarvení:
Stavebnice nabízí pět variant zbarvení. Všechny jsou od CAI a představují Fiaty Br.20M jak v denním, tak nočním kamuflážním zbarvení. V návodu jsou uvedeny italské názvy barev a jejich ekvivalenty pro Gunze. Pro názornost připojuji jednu fotku (obr. 5) z mého archivu, na které je Br.20M od 242 Sq.

Varianta A představuje letoun MM 22630 (sériové číslo) taktické označení 5-10 náležící do 5 Squadriglie (13 Stormo). Fiat je ve standardní denní kamufláži (spodní plochy světle modrošedé, vrchní světle pískové s flíčky hnědé a zelené barvy). Ve střední části trupu je umístěn velký žlutí identifikační pruh, který má na levém boku „vykousnutí“ pro znak jednotky – čarodějnici na koštěti (La Maladetta).

Varianta B umožňuje postavit Fiata MM 210907 od 242 Squadriglie (43 Stormo) s taktickým označením 242-5. Letoun je zde představen v „noční kamufláži“ jež spočívala v přestříkání spodních ploch černou barvou (pravděpodobně RLM22), stejně tak byl zastříkán bílý kříž výsostného označení na SOP, což kontrastuje jen s jemným přestříkáním mnohem větších výsostných znaků na spodku křídel (měly bílé pozadí). Tyto znaky byl ve stejném provedení na vrchních plochách křídel a nebyly nijak upravovány!!!

Varianta C opět ukazuje plné denní schéma a to u letounu 3 Squadriglie (13 Stormo) taktické označení 3-9 (v návodu je uvedeno 5-10 a MM 22630, ale to je zřejmě díky přehlédnutí autora textové části). Správně by mělo být MM 22254 (jak to je i v obtiscích). I tento letoum má žlutý identifikační pruh částečně nedomalovaný, tak aby byla vidět postavička s bombou (La Torbida), znak 3 Squadriglie.

Varianty D a E ukazují letouny v „nočním schématu“ U nich byly černou barvou přestříkány i boky letounu (v různém rozsahu), SOP a úplně i znaky na spodku křídla. Z těchto důvodů není možné určit jednotku či MM. Je také možné, že i tyto letouny nesly zbytky žlutého identifikačního pruhu, jak se mi jeví z fotky ve zdroji 2.

Co říci závěrem?
Fiat Br.20M od SH není stavebnice pro začátečníky. Za zvýšené úsilí však nabízí atraktivní kamufláže včetně těch nočních. Pro příznivce italského letectva je to horký favorit na pěkný a velký model ve sbírce. Pro ostatní na letoun v zajímavé kamufláži. Pokud by nabízená zbarvení někoho nenadchla, nemusí zoufat. Jistě se setkáme s dalším přebalem této stavebnice, jak naznačuje přítomnost střelecké věže pro BR.20M koncových sérií.

Zdroje a podklady:
Pro stavbu mohu doporučit tyto podklady (zde lze najít fotografie nebo bokorysy všech kamuflážních variant ze stavebnice)

  1. časopis REVI, čísla 79 a 80
  2. sešit číslo 26 edice Ali D’Italia – Fiat Br.20M
  3. téma na Modelfóru, stránky 1,4,5,6,8

Redakce Modelwebu děkuje za poskytnutý vzorek firmě MPM Production

Mirek „Glock“ Říha

Rubrika Novinky | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 1/48 Fiat Br.20M “CAI in Battle of Britain”, Special Hobby

Komentáře

Komentáře jsou zakázány.