1/48 F-86K Sabre Dog “Armée De l’Air & Bundesluftwaffe” – Special Hobby

4.1.2015 - 4 318 přečtení

021999_05_094634

Firma MPM Production vydala rovnou dvě stavebnice F-86K Sabre Dog v měřítku 1/48...

Honící pes pro West

Petr 'DeSnek' Pastera

Název: F-86K Sabre Dog
Měřítko: 1/48
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SH 48 126 32007

Předloha

German_F-86K_JG_74_on_runway_1965

F-86K Sabre Dog byl v podstatě zjednodušenou variantou stroje F-86D, která vznikla pro uplatnění v letectvech evropských spojenců USA v rámci NATO. Hlavní úpravu představovalo odstranění tehdy Američany přísně utajovaného systému řízení palby E-4 a jeho nahrazení jednodušším MG-4. Práce na F-86K zahájil North American v druhé polovině roku 1952, v lednu 1953 pak projevila zájem o výrobu letounů Itálie. Smlouva o licenční výrobě byla s italským Fiatem podepsána v květnu téhož roku.

Aby se urychlily dodávky letounů spojencům pod taktovkou programu MDAP, bylo 120 letounů vyrobeno společností North American. První Sabre smontovaný v Itálii ke svému premiérovém letu odstartoval v květnu 1955. Letouny byly italským výrobcem montovány ze součástí dodaných z USA. F-86K byly v rámci tří kontraktů (jednalo s o letouny sérií NA-221, NA-232 a NA-242) vyráběny Fiatem až do roku 1958.

Poznámka: Historie F-86K Sabre Dog byla převzata z forum.valka.cz.

Obsah stavebnice

021999_05_094634

Firma MPM Production v sérii Special Hobby vydává rovnou dva přebaly F-86K Sabre Dog. První je vydáván jako F-86K Sabre Dog "Dutch, Italian & Norwegian", tedy v Holandských, Italských a Norských službách. Stavebnice SH48123 obsahuje čtyři rámečky šedého plastu a jeden rámeček vstřikovaných čirých dílů. Obtisky pak nabízí tři stroje v barvě kovu, italský a holandský stroj mají znaky jednotky na SOP. Nejpestřejší norský stroj má nejen znak jednotky, ale je ozdoben zubatou tlamou a karikaturou psa Lajky. Popisky jsou velmi bohaté, různé pro všechny tři stroje.

Ale dnes se budu zajímat o druhý přebal F-86K Sabre Dog "Armée De l'Air & Bundesluftwaffe", o stavebnici SH48126.

Americký stíhací letoun pro každé počasí F-86K Sabre Dog se dostal v Evropě rozdělené "vysokou modrou zdí" mezi státy NATO a Varšavské smlouvy mimo jiné do výzbroje "Armée de l‘ Air" a nově budované Bundesluftwaffe.

Model obsahuje shodné čtyři rámečky plastových dílů a vstřikované čiré jako stavebnice SH48123. Obtisky nabízí čtyři stroje. Tři z nich jsou v barvě kovu, oba francouzské stroje jsou navíc ozdobeny červeno-bílo-červenými pruhy na trupu. Poslední německý stroj je kamuflovaný a nese na levé straně trupu pod štítkem jméno M. Lenz.

Dále obě stavebnice obsahují pět resinových odlitků trysky, "horkého křesla", a zaměřovače a také nebarvený lept s kouskem filmu.

Přesnější a podrobnější informace o službě F-86K Sabre Dog v Německé Bundesluftwaffe můžete najít na scribd.com.

Výlisky

Krabice s praktickým horním otvíráním obsahuje celkem 4, vlastně 5 rámečků. Tři rámečky z SH klasické šedé hmoty a jeden rámeček průhledných dílů. Nepřepočítal jsem se, rámeček B je z prostorových důvodů rozdělen na dvě části.

Kvalita výlisků je slušná, ale právě na rámečku B jde poznat, že patrně není z kovových forem (toto je prosím má domněnka !!!). Povrch rámečku B je na rozdíl od zbytku celý pokryt jemnou krupicí, která zmizí po přebroušení povrchu jemným brusným papírem pod vodou. Osobně jsem použil hrubost 2000 (že by byl problém se separátorem ???). Po přebroušení je povrch hladký, jak má být.

Rytí je poměrně mělké a rozhodně doporučuji jeho protažení.

Rámeček A - Trup

Rámeček A obsahuje poloviny trupu a výškovky a také charakteristický "Sabre Dog" díl "čumáku". Na kvalitě povrchu jde vidět, že rámeček A je z kovových forem. I když horní strana výškovek má poněkud drsnější povrch. Zde patrně stále přetrvává problém s volbou vhodného separátoru (???). Předpokládám, že přebroušení jemným brusným papírem hrubosti 2000 pod vodou problém opět vyřeší. Co je ale méně potěšující, že zde nalezneme otřepy a poměrně výrazné stopy po dělících rovinách formy.

Rámeček B - Křídla

Výlisky křídel jsou vylisovány bez otřepů, jenom krupice kazí dojem.

Rámeček C - Drobné díly

Drobné díly jsou vylisovány opět čistě a bez znatelné dělící roviny. Našel jsem pouze jeden otřep na dílu C41.

Rámeček D - Průhledné díly

Průhledné díly jsou vylisovány čistě. Překryt vykazuje mírný lupovitý efekt.

Rámeček E - Rakety a nádrže

Na rámečku E naleznete díly pro dvojici raket AIM-9 Sidewinder pro dvojici francouzských kamufláží a díly pro dvojici podkřídelních přídavných nádrží.

To co mne mrzí, je skutečnost, že návod upozorňuje na nutnost zkrácení křidélek přídavných nádrží o jeden milimetr. Druhá nepříjemnost je ve skutečnosti, že přesné umístnění nádrží je dáno pouze kótováním v návodu a ne případným naznačením na vyvrtání usazovacích otvorů přímo na vnitřní straně dolní poloviny křídla.

Resiny

Resinových dílů je celkem pět. Resinové díly ztvárňují trysku ze tří dílů, zaměřovač, který stačí nabarvit a doplnit o průhledové štítky z přiloženého filmu a pak vystřelovací sedadlo Všech pět dílů je odlito velice čistě a bez bublin. Sestavení trysky by při pečlivém oddělení nálitků neměl představovat problém.

Lepty

Malý leptaný aršík je součástí stavebnice a řeší pásy na sedačku, hrdla přídavných nádrží, usměrňovače proudění a další drobné díly.

Aršík filmu

Malý aršík filmu je také součástí stavebnice a pomocí něj znázorníme skleněné průhledové štítky zaměřovače a také dva přístrojové "budíky" do leptů.

Návod

Návod je pro mne milým překvapením. Barevný, tištěný na křídovém papíře. Seznam barev ve škále Gunze Hobby color a Mr.Color, naznačení barevnosti dílů, znázornění podsestav, a jednadvacet kroků vás provede stavbou.

Nevím, co si více v tomto bodě přát.

Dekály

Dekály jsou vytištěny u české firmy Aviprint. Zde musím vyzdvihnout absolutně přesný soutisk barev a to i na francouzských trikolorách.

Jediná moje a to zásadní výhrada je k použité "modré" barvě právě na francouzských trikolorách. Nejsem malíř a možná nerozumím a neumím pojmenovat barevné odstíny, ale tmavě šedá nikdy nebude modrá. Naštěstí nebudu stavět Francouze, ale Germána.

Kamufláže

  1. North American/Fiat F-86K Sabre, 55-4822, 13.QG, 13e ECTT, základna Hahn, SRN, 1960
  2. North American/Fiat F-86K Sabre, 55-4860, 13.QG, 13e ECTT, 1/13 Artois, základna Colmar, Francie, 1960
  3. North American/Fiat F-86K Sabre, 56-4124/JE-120, 3./WaSLw, základna Oldenburg, SRN, 1960.
  4. North American/Fiat F-86K Sabre, 56-4131/JD-238 "M. Lenz", 2./JG74, základna Neuburg, SRN, 1963/64.

Pasování hlavních dílů

Jsem nepoučitelný a neodolal jsem. Nová stavebnice je vždy lákadlem, nová šance, takže pilka do ruky a hurá na to. Ale...

Stačilo začistit tři díly a problém byl na světě. Trup pasuje v rámci možností. Směrovka (SOP) je o přibližně 0,5 mm kratší, ale nic, co by nespravil smirek. Ale dopasování spodní poloviny křídla do trupu přináší v tomto rozměru hodně velké zklamání. Naštěstí je zde dost materiálu k broušení a k postupnému spasování. Ovšem připravte si smirek 280 a hodinu času nejméně.

Závěr

Nečekejte Academku a už vůbec ne Eduarda, ale při troše snahy to vypadá na slušný model. Otázkou je, jak velká snaha tu musí byt.

Přiznám se, že čekám jak moc práce to bude. A také na srovnání s Academáckou Sabre, kterou mám hodně dlouhou dobu ve vitríně, a zajímá mne poměr velikostí. Stejně jsou tyhle první roury nádherné.

Jen co mi skončí dovolená s rodinou a začne realita pracovního života, začnu se stavbou...

Petr 'DeSnek' Pastera

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM Production za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 F-86K Sabre Dog “Armée De l’Air & Bundesluftwaffe” – Special Hobby”

  1. Miroslav Dvorak napsal:

    A zkoušel jste slepit křídla po vlepení šachty hlavního podvozku?
    Mně to vůbec nejde,šachta je příliš vysoká!

  2. Petr 'DeSnek' Pastera napsal:

    Tak daleko jsem se jeste nedostal. Dekuji za upozorneni, uvidim, jak se s tim popasuji pri stavbe.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.