1/72 Messerschmitt Bf 109E-4 – Special Hobby

16.6.2021 - 2 480 přečtení

Bild 101I-337-0036-02A

Firma Special Hobby vydala stavebnici Messerschmitt Bf 109E-4 v měřítku 1/72...

Stodevítka ve dvaasedmě

Jiří 'novis' Novák


Úvodem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Model: Messerschmitt Bf 109E-4
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SH72439


Jednou z nedávných novinek z dílny Special Hobby je model legendárního Messerschmittu. Na krabičce je kresba od pana Hájka souboje stroje Gerharda Schopfela s dvěma Hurricany.


Obsah krabice

V krabici nalezneme 2 rámečky s cca. 88 díly z šedého plastu, jeden rámeček s 7 díly z čirého plastu, návod a aršík s obtisky.


Výlisky

Rámeček A obsahuje díly obou polovin trupu, které mají naznačeno rytí, nýtové řady. Dále v tomto rámečku jsou umístěny díly křídla, stabilizátory které jsou taktéž onýtovány, křidélka, vztlakové klapky, směrové kormidlo, přídavná nádrž, horní kryt motoru a dva díly bloku motoru.

V rámečku B jsou díly pilotního prostoru, jako podlaha se zadní přepážkou, sedačku pilota, pedály nožního řízení, knipl, palubní deska a další ovládací prvky. Dalšími díly jsou protipožární přepážka, díly sestavy zásobníků trupových zbraní, trupové zbraně v provedení odkrytovaného motoru i zakrytovaného, motorové lože, výfuky, jejichž ústí bude potřeba zahloubit nebo je nahradit odlévanou sadou od výrobce, podvozková kola s naznačeným dezénem. Dále v rámečku jsou vzpěry stabilizátorů, ostruha, kryt zásobníků trupových zbraní, hlavně křídelních MG FF, chladiče do křídla, sloty, anténní sloupek, startovací klika, závěsník přídavné nádrže, vrtulové listy, vrtulové kužely a dvě varianty pancéřových desek za hlavu pilota.


Čiré díly

Ty jsou obsaženy v rámečku C. Jsou to dva překryty pilotního prostoru, tři čelní štítky a zaměřovač.


Návod

Návod je takový na jaký jsme si již od tohoto výrobce zvyklí. Takže 1 strana historie- 2 strany nástřel dílů -5 stran stavebních kroků...

a 7 stran je věnováno zbarvením rozmístění popisek.

  1. Camo.A Bf 109E-4, Oblt. Gerhard Schopfel III./JG 26, Francie 1940
  2. Camo.B Bf 109E-4, Oblt. Helmut Wick 3./JG 2, Francie 1940.
  3. Camo.C Bf 109GE-4, Hptm. Wolfgang Lippert II./JG.27, Řecko 1941.
  4. Camo.D Bf 109E-4 , III./JG 52, Rumunsko 1941.

Obtiskový aršík nese veškeré potřebné obtisky pro označení čtyř strojů jak markingu, tak i popisky. Pro stroj Helmuta Wicka má být v krabičce aršík obtisky jemných skvrn které pokrývají boky trupu tohoto stroje. Já tento aršík v krabičce nenašel.


Stříkací masky

K modelu lze pořídit sadu stříkacích masek, které nesou katalogové číslo M72009. Nalezneme v zde aršík stříkacích masek, jejichž pomocí nabarvíme překryt pilotního prostoru, tak i podvozková kala a ostruhu.


Závěr

Mohu říci, že jsem byl po otevření krabice velmi překvapen, jak modely od tohoto výrobce vypadají nyní.


Jiří 'novis' Novák


Redakce ModelWebu děkuje firmě za poskytnutí vzorku k recenzi.


Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.