1/48 He – 115 – Special Hobby

26.7.2021 - 1 377 přečtení

Reedícia "Heinkel-ového" námornika dokazuje, že sa model úspešne vypredal, takže prichádza na scénu znova...

Námorník od "Heinkla"

Ľubomír Kerék


Model: Heinkel He 115 B
Výrobca: Special Hobby
Materiál: Plast,
Mierka: 1:48
Katalógové číslo: SH 48110


Návod

Plnofarebný  návod má 16 strán formátu A4. Ponúka krátku dvojjazyčnú históriu, rozstrel rámikov, samotný popis stavebného postupu s označením farieb pod zostáv.

Posledné strany sú určené na tri kamufláže, s ktorých dve sú z Nórska a jedna s ostrova Borkum. Výber kamufláži je v tomto prípade primerane pestrý a môj favorit je zimná kamufláž z Nórska.


Výlisky

V krabici na nás čaká deväť rámikov vylisovaných zo stredne šedého plastu + jeden rámik z číreho plastu. Najväčšie časti sú dva diely trupu. Na "short- run" ový model vyzerajú odliatky slušne odstreknuté. Rytie je primerane hrubé a zhora a ani zospodu sa smerom ku stredu nestráca. Otrepov tam je celkom dosť, s tým ale treba rátať dopredu. V priestore interiéru je zvnútra slušne naznačená konštrukcia trupu. Krídla sú na tom tak isto akurát som mal navyše na výliskoch pár škrabancov. Výlisky som skúšobne spojil, a pre ich správne spasovanie a pre udržanie geometrie, bude potreba opatrne bodovo lepiť aby sme odstránili ich vykrútenie. Pri krídlach by sa možno zišiel pre ich správne zafixovanie aj nejaký domaci"Vorbereitung". A pri trupe pozor na banán.

"Drobnosti" na ostatných rámikoch sú odstreknuté v dobrej kvalite ale pozor na deliacu rovinu na subtílnejších dieloch. Pekne a detailne je vyriešený celý interiér trupu a veľmi pekne sú spracované výškovky. Náročnejšie na spojenie budú motorové kryty a výmenu by si zaslúžili sedačky.

Na dvoch samostatných rámikoch sú umiestnené dva "obrovské" plaváky. Vyzerajú výborne a aj dobre sedia, akurát tie oválne krytky zhora mohli byť z leptov, lebo brúsenie po tmelení určite neprežijú.


Číre diely

Celkom slušne veľký rámik obsahuje 17 dielov, ktoré idú na všetky presklené plochy, a nie ich teda málo. Kabína vyzerá dobre a jej hrúbka je primeraná. Sklá sú pekne vyleštená bez akýchkoľvek škrabancov.


Lepty

Na vyšperkovanie ponúka stavebnica aj leptanú planžetu. Obsahuje leptanú prístrojovku , pútacie pásy, pár ďalších dielov do interiéru. 14 dielov ide na obidva plaváky a na záver dva leptané rebríky. Ako samozrejmosť ide k prístrojovkám filmový aršík s prístrojmi.


Rezinová porcia navyše...

V tomto prípade sa modelu ušla aj rezinová nádielka. Diely su odliate dobre s peknými detailmi. Najviac zaujmú odliatky obidvoch motorov ktoré túto partiu modelu oživia. Ďalej sú to zbraňové zásobníky , pár prístrojov do interiéru, guľomety a ich hlavne + pár ďalších drobností.


Obtisky

Obtisky sú vytlačené kvalitne s výborným pasérom (sútlačou). Farebne tiež vyzerajú OK.


Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin


Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za vzorek k recenzi.


Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.