1/144 T-72M Brengun

7.5.2019 - 1 438 přečtení

IMG_2725

Jak propašovat do kitníku nepozorovaně novou stavebnici?

Technika v 1/144,
to jsem musel vidět na vlastní oči

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Název:T-72M
Měřítko: 1/144
Výrobce: Brengun
Kat. číslo: 144040

Úvod a trocha historie

Ani Vám přesně nepovím, co to do mě vjelo, ale když jsem v nabídce Brengunu zpozoroval stavebnice tanků v mém oblíbeném měřítku 1/144, řekl jsem si, že tohle chci vidět naživo. Na výstavách jsem vždycky okukoval stavebnice techniky v 1/72 a říkal si, jak krásně tihle drobečci vypadají. Takže když to vypadá dobře v 1/72, v polovičním měřítku to musí být ještě dvakrát lepší.

Na stole mi přistály dva vzorky, a to T-72M, na který se podíváme dnes, a Renault FT-17, na který vyjde recenze v následujících dnech.

Rozhodně mám daleko k odborníkovi na moderní pozemní techniku, takže pokud bych Vám tu měl popisovat historii T-72, v podstatě bych tu jen opisoval údaje z Wikipedie. Takže to vyřeším tímto odkazem.

Náhled do krabice

Z krabičky s bočním otevíráním rozměry srovnatelné s cca. krabičkou cigaret na nás vykoukne pytlík s resinovými odlitky, miniaršík s obtisky a jednostránkový návod.

Model sestavíme z celkem 16 (ano, slovy šestnácti) dílů, součástí stavebnice jsou i dvě varianty bočních panelů kryjících podvozek.

Jako první díl jsem samozřejmě vzal do ruky ten největší, a to odlitek korby. Detaily jsou pro tohle měřítko podle mě naprosto vyhovující (a větší rozdetailování by spíš jen přidělalo starosti), nepříjemně mě ale překvapil poměrně velký počet bublinek (na ty jsem, předesílám, u žádného jiného dílu nenarazil). Může se jednat o problém pouze u mého exempláře, každopádně tohle nepotěšilo.

Pokud ale bublinky vyplníme vteřinovým lepidlem aplikovaným velmi tenkým drátkem a následně uchošťourem zvlhčeným v debondéru vyhladíme do roviny, měli bychom se tohoto problému zbavit. Upřímně řečeno si nedokážu představit, jak bych na takhle malém dílu něco brousil, aniž bych přišel o detaily.

Při velkém zvětšení je místy vidět jemný rastr z 3D tisku, musím se ale přiznat, že jsem si ho všiml až na fotkách při psaní tohoto článku, pouhým okem je nezjistitelný.

Nálitek je na spodní straně korby, takže odbroušením nepřijdeme o žádné detaily.

Dál už budu jenom chválit, odlitek věže je naprosto bez kazů a rastr z 3D tisku se nekoná ani při zvětšení (viz. foto).

Hlaveň kanónu má zahloubené ústí, nálitek se nachází na spodní straně, takže odstranění by nemělo činit potíže. I kdybychom stoprocentně neuspěli, případné nedostatky budou na málo exponovaném místě.

Na věž osadíme i kulomet, ten je v mém exempláři bohužel mírně ohnutý. Upřímně řečeno bych se spíše divil, kdyby takto drobný a tenký díl přežil pobyt v krabičce bez ohnutí. Zde přijde ke slovu srovnání po koupeli v teplé vodě.

Zásobníkům nemám co vytknout, v balení je dokonce jeden náhradní, což hodnotím pozitivně - tento díl totiž bude horkým kandidátem na ztracení.

Podvozková soustava je jedním slovem nádherně zpracovaná a provedení pásů je asi to nejlepší, co jsem v tomhle měřítku zatím viděl. Při prvním pohledu mi hlava nebrala, jak se Brengunům tohle podařilo odlít. Nálitky jsou ze zadní strany, takže jejich odbroušením vznikne i prázdný prostor mezi koly. Chytře vyřešeno. Pásy nejsou prověšené, což by mělo být podle mně dostupných zdrojů správně - nenarazil jsem na jediné foto T-72M s prověšenými pásy. Pokud má někdo z fundovanějších modelářů přesnější podklady, budu rád za opravu v komentářích pod článkem.

Jak už jsem zmínil, k dispozici jsou dvě varianty bočních panelů, návod nabízí možnost volby a budeme se muset řídit fotkami předlohy.

Poměrně dominantním prvkem na T-72M jsou dva barely umístěné za motorovým prostorem, ty ve stavebnici samozřejmě nechybí. Kvalita je naprosto vyhovující, pouze začišťování jejich držáků asi nebude úplně relaxační činností. Na odlitku korby jsou naštěstí prohlubně, které nám usnadní nalepení do správné pozice a udržení geometrie. Pro mě překvapivě jsem na většině fotografií zaznamenal spíše T-72M bez těchto barelů, takže máme opět na výběr.

Obtisky

Obtiskový aršík zvící velikosti přibližně poštovní známky obsahuje 3 řady generických čísel a výsostná označení Česka/Československa, Polska a Východního Německa. Polské znaky na fotkách vypadají mírně rozrastrovaně, toho jsem si ale opět všimnul až na fotkách, ne prostým okem.

Návod

Návod je jednoduchý a přehledný, u všech dílů je v rozkresu označeno, kde končí nálitek. Díky nízkému počtu dílů se celý proces sestavení vejde do 4 kroků. Na druhé straně pak máme návod ke zbarvení, bez konkrétních předloh. Postavit můžeme tank ve zbarvení 4 různých armád (ruské T-72 nenesou podle návodu národní insignie, proto nefigurují ani v obtiscích).

Nejprve mě zmátlo označení NVA a podivil jsem se, že jsem nikdy neslyšel o těchto strojích sloužících v severovietnamské armádě. Následně jsem zjistil, že NVA v tomto případě znamená Nationale Volksarmee, tedy východoněmecké ozbrojené síly.

V popisu barev se návod omezuje na tmavou zelenou, což jsem po projití několika diskuzních vláken ohledně "toho správného odstínu ruské zelené" vyhodnotil jako rozumný krok.

Závěr

Kvalitou tohoto modelu jsem velmi příjemně překvapen, v takto malém měřítku jsem to opravdu nečekal. Až na bublinky v odlitku korby by se podle všeho mělo jednat o pohodovou a rychlou stavbu a pak už se můžeme vyřádit na barvení.

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Redakce ModelWebu děkuje firmě Brengun za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Brengun, Technika - 1:144, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.