1/72 R-13M střely pro MiG-21

7.4.2019 - 853 přečtení

036697566

Rakety nejen pro Mig-21

Zbraně matičky Rusi

Jan Starý

Název: R-13M střely pro MiG-21
Kat. číslo: 672187
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard

Pro stavebnice Mig-21 v měřítku 1/72 vydal Eduard dvě sady raket R-13. Dnešní sada, na kterou se dnes podíváme obsahuje rakety a závěsníky. Druhá sada obsahuje o pylony.

R-13 je označení pro protiletadlovou řízenou střelu krátkého dosahu typu vzduch-vzduch. První typy této střely vznikly okopírováním ukořistěné střely AIM-9B Sidewinder, která byla vystřelena z amerického letounu F-86 Sabre a zasekla se nevybuchlá v čínském Mig-17. Střela byla rozebrána a posloužila jako podklad pro vývoj nových střel.

Odlévané díly

Podíváme-li se na samotné díly, tak jsou velmi detailně a čistě zpracované. Avšak trochu pokroucené. Narovnání lze udělat v horké vodě, ale opatrně, aby nedošlo k poškození. Odlévané díly v sadě nahrazují plastové díly, nacházející se ve stavebnici. Žádné úpravy nejsou třeba.

Leptané díly

V leptaných dílech jsou křidélka k raketám, která rozhodně působí mnohem lépe než plastová ve stavebnici, která jsou tlustá. Dále v planžetě nalezneme drobotinu, která dělá rakety detailnějšími.

Obtisky

S sadě jsou i obtisky, které jsou z produkce Eduardu. Vzhledem k měřítku nelze hodnotit čitelnost textů, ale nenalézám žádné rozpité barvy nebo neostrosti.

Návod

Návod není asi třeba popisovat nějak zvláště. Je v něm popsáno, kam osadit leptané díly a obtisky.

Aplikování leptů

Při aplikování křidélek na střelu jsem narazil na drobnost. Na střele jsou udělány štěrbiny pro křidélka, ale některá místa jsou zalitá materiálem a jsou dvě možnosti. Buď leptané křidélko přistřihnout a nalepit na tupo nebo místo pro přilepení proškrábnout a nalepit poté.

Jan Starý

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.