1/72 MiG-21MF Correct Exhaust Nozzle – Quickboost

11.12.2018 - 1 263 přečtení

IMG_3092

Firma Eduard na jaře tohoto roku vydala stavebnici MiG-21MF v měřítku 1/72, která se do podvědomí modelářské komunity zapsala skvělou sestavitelností a vysokou kvalitou provedení detailů. Jak už to ale bývá, lisované díly mají své limity a tak nám nezbývá než se pustit do úprav ať už svépomocí nebo doplňky, které se na trhu objeví po vydání modelu. Dnes se podíváme na opravný set výstupní trysky od tuzemského výrobce Aires v řadě Quickboost.

Ztenčování

David Lengyel

Název: MiG-21MF Correct Exhaust Nozzle
Měřítko: 1/72
Výrobce: Aires / Quickboost
Kat. číslo: QB 72 583

Obsah sady

Doplňková sada je dodávána v celofánovém sáčku se zářivě oranžovým záhlavím s bílým kartonem a jednoduchým návodem uvnitř. Na první pohled je tak jasné co zákazník dostává a pro jaký model je doplněk určen. Jak napovídá název této řady doplňků, jedná se o drobné detaily, které bez větších zásahů podstatně vylepší vzhled modelu. Ve většině případů se jedná o prostou výměnu dílů a nejinak je tomu i v tomto případě.

V sáčku se nacházejí pouhé dva díly a sice prstenec trysky a koncový díl trupu, které nahrazují díly stavebnice D58, resp. A16. Detaily jsou ve srovnání s lisovanými díly podstatně lépe čitelné a ostřejší. Odlitky jsou prosté jakýchkoliv vad a deformací. Naopak kvituji modelově tenkou hranu koncovky trupu, která je navíc opatřena rytím a nýty, které se na stavebnicovém dílu ztrácejí. Stejně tak na dílu A16 chybí vnitřní žebrování.

Stavba

Ztvárnění doplňku je jedna věc, použitelnost je pak úplně jiný sport. Zde ovšem výrobce nezaváhal a nabízí skutečně snadno upotřebitelný doplněk. Jednotlivé díly se skutečně pouze vymění za díly lisované a tím je veškerá práce hotová. Prstenec trysky sedne bez problémů i na díl spalovací komory z řady Brassin. Koncový díl trupu pasuje přesně na své místo a při správném usazení není třeba nic upravovat. Oddělení odlitků od technologických nálitků je jednoduchou operací, kterou zvládne i naprostý začátečník za pomoci žiletkové pilky.

Verdikt

Jediný pohled stačí k tomu, aby si divák udělal jasno v tom, zda tento doplňek má či nemá smysl. Na modelu je jen pár příležitostí, jak jej vylepšit a toto je jedna z nich. Doplněk za pár korun výsledek jednoznačně posune blíže k oné shodě s předlohou. Je jen škoda, že recenzovaný doplněk využijí pouze stavitelé stíhací verze, tzv. šedivky, která má výraznější vykrojení koncového dílu trupu.

David Lengyel,
PMC Praha

Redakce ModelWebu děkuje firmě Aires za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Aires, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Quickboost | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 MiG-21MF Correct Exhaust Nozzle – Quickboost”

  1. Aeromodelar napsal:

    Vypadá to skvěle, tak doufejme, že se dočkáme i stejně povedeného dílu na "předek."

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.