1/72 – F-4J Phantom II Exhaust Nozzles – Aires

9.12.2018 - 1 159 přečtení

aires

Tato sada by se dala charakterizovat jediným slovem: rozporuplná

Fanoušovi trysky

Roman "Travis" Henych

Název: F-4J Phantom II Exhaust Nozzles
Výrobce: Aires
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7354

Sada

Pro model amerického námořního letadla F-4J Phantom II od korejské firmy Academy vydává český výrobce Aires resinovou sadu (s kovovými díly) ke znázornění trysek.

Sada je balena v průhledném blistru s vloženým návodem a samotnými díly. Na plechové planžetě nalezneme dva forsážní prstence, z resinu pak šestici dílů, ze kterých sestavíte dvě kompletní trysky. Díly jsou pěkné, bez vad, kazů a nedolitků a stavební návod pak jasně a přehledně zobrazuje postup instalace do modelu.

Je tu...ale...

Jak jsem již psal v úvodní části článku, sada je však velmi rozporuplná. Phantom II už rozhodně není žádná novinka, což by ale vůbec nevadilo. Takřka stejný produkt však od doby, kdy byl model uveden na trh distribuuje obrnický konkurent Eduard M.A.

Zajímalo mne, jak si povede Aires v porovnání s díly stavebnice a Edí sadou.

Díly výstupního ústrojí stavebnice jsou tvořeny tubusem i s krovkami trysky a posledním stupněm kompresoru, u Eduardu jde o celý tubus, u Airesu tvoří jednolité tubusy + samostatně dolepované trysky.

Forsážní prstence nejsou ve stavebnici řešeny, Eduard i Aires je řeší kovovými díly. Poslední stupeň kompresoru je v modelu vylisován kompletně jako celé ústrojí, Eda a Aires má shodně jako samostatné díly.

Plastová tryska je tlustší a hrubší, než odlévané sady, nicméně určitě se nejedná o ostudu, ale o docela slušně použitelné díly. Obstojně jsou naznačeny i vnitřky.

Eduard a Aires má velmi pěkně znázorněny i vnitřky celého tubusu výstupního ústrojí.

Pokud si chcete udělat ucelený obrázek, mrkněte na fotky. Pro porovnání jsem přihodil i plechy od Eduardu a trysku Hasegawa.

IMG_0354

Suma sumárum

Sada je provedením excelentní, ale svou cenou a časem, kdy přišla na trh je trochu "mimo mísu". Osobně bych si k její koupi dokázal představit jedinou situaci: Trysky Eduardu zrovna nejsou dostupné ke koupi.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Aires za poskytnutí vzorků k recenzi.

Rubrika Aires, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Novinky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.