1/72 MiG-21MF Royal Class – Eduard

17.11.2018 - 2 033 přečtení

0001

MiG-21MF Royal Class aneb královské dělení

Jedna krabice, dvě stavebnice, dva lidé

Jan Starý
Oldřich Homola

Úvod

0002

Název: MiG-21MF (Royal Class)
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: R0017

Eduard již vydal stavebnice Interceptoru a Bomberu v přebalech Profipack. Nyní je tu krabice s názvem Royal Class. Uvnitř nalezneme dvě stavebnice - "jednu a jednu". Kamufláže jsou věnovány strojům vyráběných v závodech v Moskvě a v Gorkém.

Úvod

V krabici nalezneme dva rámečky se základními díly. Tyto jsou rozdílné z důvodu jiného typu stroje. Další tři rámečky, dva s šedými a jeden s čirými díly, jsou dvakrát. Tedy s díly společnými pro oba typy. PUR díly zde také nalezneme, a to sedačku a kola. Taktéž dvakrát. Dále jsou tu lepty. Ty jsou tedy odlišné pro daný typ stroje. Arch se stříkacími maskami je jeden, ve kterém jsou masky na dvě stavebnice. V neposlední řadě návod a nakonec plakát a hrací kartu.

Šedivka - Jan Starý

Jak jsem již naznačil větou na začátku, článek píšeme ve dvou lidech. V mé části bude řeč o "šedivce". Stručně popíšu jednotlivé části stavebnice.

Plastové díly

Rámečky s šedými díly pro jeden stroj jsou tři. Díly jsou bez škrábanců, krupice, otřepů nebo jakýchkoliv vad. Rytí a nýtování je také pěkně detailní a jemné. Mělo by postačit základní začištění. Více řeknou samotné fotky.

Čiré díly

Čiré díly jsou velmi pěkné, ostře detailní a tenké. Vstupy odlévání jsou v místech, které se lehce očistí a není nic poznat. Avšak lehká optická deformace při pohledu skrz díly je.

Lepty

Leptané díly nesou detailní potisk. Ostrý, bez posunutí. Rastr není téměř poznat. Jedině ta kokpitová barva je možná trochu jinak. Ale to je hodně subjektivní. Viděl jsem ji na živo a při porovnání s fotografiemi je zdá být malinko odlišná. Ale co dnes není :)

PUR díly

Odlévané díly jsou bez vad. Nenašel jsem žádné bublinky, škrábance, ani jiné vady. Jsou velmi detailní a rozhodně jsou hezčí a detailnější než plastové díly dodávané ve stavebnici.

Stračena - Oldřich Homola

V této části "složené" recenze se podrobněji podíváme na druhou půli obsahu RC vydání jednadvacítky, a totiž na výlisky verze MiGu vyráběné v Moskevském závodě. Krátce představíme i přiložené lepty, resinová kola a sedačku.

Obsah

Pro stavbu stračeny máme k dispozici tři rámečky. Dva z nich jsou "univerzální" pro všechny plánované varianty, třetí, s označením "B" byl pro tzv. "stračenu" vyroben nově.

Plastové díly

Výlisky jsou tradičně odstříknuty kvalitně, bez otřepů, oplývají řadou výborně provedených detailů. Rytí je ostré, tak akorát hluboké a široké.




Jediné dva nedostatky hodné zaznamenání nalezneme (možná trochu paradoxně) na zbraňovém rámečku (který lze koupit i samostatně). První z nich je, že rakety RS-2US mají nepříjemné propadliny v místě přilepení výtokových trysek a stabilizačních ploch.

Je sice možné tuto závadu odstranit tmelením a broušením, ovšem většina z nás raději sáhne po odlévaných eReskách z edice Brassin.

A druhý, raketnice UB-32 je znázorněna nesprávně v vnitřním prstencem s "bouličkami", majícími znázorňovat vystouplé špice raket. Na přiložené fotce téměř plně nabitého raketometu je vidět, že rakety vnitřního prstence nevyčnívaly před úroveň výstřelných otvorů.


Brassinová raketnice UB-32, prodávaná samostatně jako aftermarket, to má správně. Že by tedy opět nápadně-nenápadný tlak na modeláře k nákupu doplňků?

Čiré díly

Čiré díly jsou shodné pro všechny stávající přebaly jednadvacítek, nic překvapivého zde tedy nenalezneme. Kvalita je velmi dobrá.



PUR díly

Mezi resinovými díly nalezneme sedačku doplněnou minileptíkem – viz moje náhledová recenze zde.

Další Brassinová položka jsou kola podvozku.

Tato jsou odlita ve velmi dobré kvalitě, bez bublinek či jiných nepříjemností . Na pneu je znázorněn i vzorek. Svým provedením jsou detailnější než plastové díly a pozvednou výsledný dojem modelu.

Lept

Leptík velikosti "zoomu" pokrývá již standardní - palubní desku a boční pulty, upínací pásy, pedály nožního řízení a dále např. pantograf hlavních podvozkových nohou, hřebínky antén a další drobnosti.

Jednoduchá planžetka, která významně obohatí, vylepší nebo nahradí, původní plastové díly.

Obtisky

V krabici nalezneme dva archy s obtisky. Jeden obsahující obtisky pro dané kamufláže a druhý s veškerými popisky. První je vyroben firmou Cartograf a druhý s popisky je z produkce firmy Eduard. Oba archy jsou velmi detailní, nerozpité a ostré.


Masky

Arch s maskami je jeden pro oba stroje. Masky jsou čistě vyřezány, bez žádných neprořezů nebo škubanců.

Kamufláže

Stavebnice naízí celkem 12 kamuflážních schémat. Všechny jsou velmi atraktivní a nabízí jak místní tak i exotické varianty. Tři stroje jsou pro "šedivku" a zbylých devět je pro "stračenu".

  1. MiG-21MF, 4175, 1. stíhací letecký pluk, České Budějovice, 1979
  2. MiG-21MF, 177, 26. průzkumný letecký pluk, Dobrič, Bulharsko, začátek 90. let
  3. MiG-21MF, 03, Krasnodarské vyšší vojenské učiliště letců, Sovětský svaz, 1979
  4. MiG-21MF, C41, generál Rafael del Pino, Angola, 1976
  5. MiG-21MF, 1019, 1st Lt. Sadik, 11. letka, letecká základna Al Rasheed, Irák, 1980
  6. MiG-21MF, 7628, základna Tanta, Egypt, 1988
  7. MiG-21MF, 23+15, Jagdgeschwader 1, Holzdorf, Německo, 1990
  8. MiG-21MF, C1531, 101. letka "Falcons", základna Sirsa, Indie, začátek 90. let
  9. MiG-21MF, 4312, stíhací bombardovací pluk, Malacky, Slovensko, 1993
  10. MiG-21MF, 9414, 43. stíhací letka, Čáslav, Česká republika, 1996
  11. MiG-21MF, 9107, mjr. Dariusz Pacek, 10. Pułk Lotnictwa Myśliwskiego, Łask, Polsko, 2000
  12. MiG-21MF, F_03, Tobrúk, Libye, 2017

Návod

Návod se zdá být přehledný a bez zádrhelů. Ale lidské oko není dokonalé a pokud jsou v návodu chyby, dozajista to odhalí následná stavba modelu.

Závěr

Jednadvacítka v královském přebalu je opravdu důstojný dvojmodel hodný purpurového hávu. Není zcela prosta chybiček, ale i panovník mívá své vrtochy. Nicméně provedení, úroveň detailů a promyšlenost konstrukce + přidaná hodnota v podobě brassinů, leptů a masek jej jednoznačně staví na trůn a nadřazuje jednadvacítkám ostatních výrobců.

Osobně se už těšíme na další členy rodiny "21", konkrétně verze PF a PFM, které by měly být na trhu koncem roku 2019.

Jan Starý
SPL-Liberec

Oldřich Homola
bez stranické příslušnosti

Redakce Modelwebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.