1/72 FH-1 Phantom “Demonstration Teams and Trainers” – Special Hobby

6.9.2018 - 1 913 přečtení

14

Reinkarnace Phantoma

První "prouďák" na moři

Jan Starý

Úvod

14

Název: FH-1 Phantom "Demonstration Teams and Trainers"
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SH72297

Je už nějaký ten pátek, co byla na trh uvedena stavebnice Phantoma jako short-run od Special Hobby (tenkrát pod značkou MPM). Nyní je tu ten samý stroj, ale navržený ve 3D a s původní stavebnicí nemá vůbec nic společného.

Díly

Díly jsou poměrně dobré, ale určitě si stavebnice zaslouží jistou péči. Rytí je mělké a zkušenější modeláři budou jistě rytí protahovat. Díly jsou místy "fousaté" a bude třeba hodně čistit. Dělící rovina formy drobných dílů má lehce posunutou dělící rovinu.

Díly trupu vypadají celkem zdařile, ale začišťování se nevyhneme. Rytí se nikde neztrácí, ale doporučoval bych protáhnout, stejně tak i různé krytky a nýty.

Na křídlech bude víc práce. Povšimněte si míst, kde tryska vystupuje z křídla. Jsou tam jisté deformace a propadliny. Určitě bude také třeba odstranit stopy po vyhazovácích, aby seděli díly na sebe.

Drobné díly jsou už skoro parádní. Čistota a detailnost je báječná, ale jak jsem psal výše, je zde lehce posunuta dělící rovina formy a tudíž to nějaké síly stát bude.

Čiré díly nejsou úplně čiré a troufl bych si napsat, že patří mezi ty méně zdařilé od Special Hobby, tedy ve smyslu průhlednosti. Pohledem skrz jsou z určitých úhlů vidět různé mapy. Detailnost je ovšem moc pěkná.

Na sucho jsem sestavil trup a křídla. S křídly bude potřeba si určitě vyhrát, hlavně u kořene křídla v místě výstupu trysek. Jsou tam nálitky, které bude potřeba odstranit. Také je malá mezera mezi křídly a trupem. Ale nic, co by nezvládl i méně zkušený modelář.

Lepty

Nebarvená mosazná planžeta obsahuje poutací pásy a pár drobných dílů exteriéru.

Obtisky

U nich nelze asi nic vytknout. Všechno je tak by si modelář přál. Ostrost, nerozpyté detaily, nikde neprosvítá bílý podklad, soutisk je také v pořádku. Shrnul bych to do jednoho slova ... Cartograf.

Kamufláže

Stavebnice nabízí čtyři pěkné kamufláže. Jedná se o předváděcí nebo školící stroje. Vlastence nejvíce zaujme stroj z první kamufláže, který pilotoval Apollo Soucek, který má české kořeny a více se o něm dočtete na stránkách Vlastenecký spolek.

  1. FH-1 Phantom, 750, pilot Rear Admiral Apollo Soucek,NATC
  2. FH-1 Phantom, 108, námořní letecká základna Grosse Ile, Michigan, 1951
  3. FH-1 Phantom, jednotka VMF-122, pilot 1st Lt "Mac" Mc Manus, Cleveland, 1949
  4. FH-1 Phantom, N2482A, používaný pro výcvik civilních pilotů, 60. léta

Návod

Návod je na pár stránkách formátu A5. Je částečně barevný, což pomáhá v orientaci při barvení dílů. Hned na první stránce chybí označení leptaných pásů. Jsou označený pouze díly PP1, PP2 a PP10. Ale pásy jsou také z dílů PP3 a PP4. Jinak už jsem si ničeho jiného nevšiml.

Závěr

Je to nádherný stroj a stavebnice také vypadá pěkně, ale stavba bude určitě vyžadovat jistou péči. Tento stroj na trhu chyběl, když opomenu starou stavebnici MPM a tudíž u méně zkušený modelář dokáže z této stavebnice vykouzlit nádherný stroj.

Jan Starý
SPL-Liberec

Redakce Modelwebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 FH-1 Phantom “Demonstration Teams and Trainers” – Special Hobby”

  1. Zbyněk Škopán napsal:

    doporučuji dát si pozor na sestaveni kabiny a podvozkových šachet...

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.