1/48 Fw 190A-5/U12 guns – Brassin – Eduard

30.8.2018 - 2 175 přečtení

1

Na trh prichádza doplnok s pomocou ktorého si môžeme postaviť jeden z dvoch  prototypov Fw 190A-5 s podkrídlovými gondolami so štyrmi MG 151/20 a to vo verzii Fw 190A-5/U12...

Keď počet hlavní nestačí ...

Ľubomír Kerék

Názov: Fw 190A-5/U12
Výrobca: Eduard
Mierka: 1:48
Materiál: Resin + plechy
Kat.č.: 648398
Určené: Fw 190A-5 - Eduard

Úvodom z histórie...

  • Fw 190A-5: Kvůli problémům s vibracemi motoru předcházejících verzí došlo k úpravě motorového lože, které bylo zpevněno a prodlouženo o 15cm. Tím došlo k odstranění nepříjemných vibrací motoru. Chladicí systém dostal finální podobu a původní štěrbiny na trupu byly upraveny stavitelnými klapkami. Změnilo se i vybavení přístrojové desky, kde se například objevil umělý horizont, který nahradil klonoměr. V standardní verzi nebyly kanóny MG FF.
  • Fw 190 A-5/U12: Byly odstraněny kanóny MG/FF a místo nich byly v gondolách pod křídly 2 kanóny MG 151/20.

Obsah krabičky

Z limitky pre členov BFC klubu sa uvoľňuje aj pre nečlenov do predaja doplnok na rozšírenie možnosti verzii Fw 190A-5 na verziu Fw 190A-5/U12. V klasickom blistri nás čaká poskladaný návod formátu A4, ktorý na prvej strane obsahuje návod na zloženie a osadenie kanónových gondol pod krídla. Na druhej strane je kamuflážna schéma k novému markingu.

K nemu máme priložený aršík obtiskov vytlačený u Eduardu a myslím že je v postačujúcej klasickej Eduardej kvalite. Mne sa s týmito obtiskami pracuje veľmi dobre pretože výborne reagujú na hypersol. Ďalej nasleduje mini planžeta leptov s ôsmimi dielami. Dve väčšie su leptané obruby na prednú spodnú časť gondol a pár drobných dielov je na "dzindzíky" v ich strede.

To podstatné je šesť brassinových dielov. Dva veľké predstavujú samotné gondoly a ďalšie štyri su hlavne kanónov. Všetky diely sú odliate bez kazov s peknými ostrými detailmi. Jedine čo mi však celkom dosť vadí je že hlavne majú nezahĺbené ústie (pri rezine!?) čo mi pripadá .. (v dobe keď  Eduard vie hlavne aj z plastu odstreknúť s odvŕtaným ústim) .. ako riešenie z praveku. Odvŕtať sa síce dajú, ale vŕtať do krehkého rezinu pri tejto ich veľkosti je dosť ošementné.

Zostavenie

Gondoly treba najprv v zadnej časti oddeliť od náliatku a potom sa pod jej  prednú časť  vliepa leptaná obruba ktorej osadenie je vymyslené jednoducho a prakticky. V strednej časti je ešte vybratie na jeden leptaný "dzindzík", a tým je gondola hotová a osadená na krídle sedí presne.  Na záver sa vlepia hlavne (mohli ísť viac natesno- takto majú vôľu), pri ktorých treba dať pozor na ích správnu geometriu. Doplnkom môžeme zaujímavo doplniť zbierku Fockewulfov o ďalší typ a jeho zástavbu zvládnu aj začiatočníci. Na fotkách na konci hlavní sú tenké tyčky, ktoré treba odbrúsiť, ale keďže hlavne budem meniť za kovové tak som ich tam pri fotení nechal.

Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.