1/72 Messerschmitt Me 209V1 – Special hobby

23.3.2018 - 1 958 přečtení

Fotka 001

30 let držel světový rychlostní rekord...

Specialista na lov rekordních rychlostí

Jaroslav Supík

Fotka 001

Model: Messerschmitt Me 209V1
Výrobce: Special hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SH 72138

Úvodem

S historii typu vás jako vždy odkáži na Wikipedii.

Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice s méně praktickým bočním otevíráním. Titulní kresbu vytvořil Zdeněk Macháček. Na zadní straně nalezneme dva tří pohledy na dvě možné varianty zbarvení.

Obsah je standardní, tedy dva šedé plastové rámečky, třetí z čirého materiálu, návod a obtisky.

Výlisky

Jak je u některých stavebnic této firmy zvykem, máme tu dvě provedení forem. Rámeček A obsahující poloviny trupu, křídla, dvě varianty směrového kormidla, VOP a sedačku je vytvořen pomoci ručně udělaného mástru a kvalitou výlisky jsou na úrovní běžných short-runu. Je to znát hlavně na rytí znázorňujícím dělení kormidel a několika linkách paneláže.



Protože se mi nezdály dva otvory tvářící se jako stopy po vyhazovácích, zkusil jsem dát křídlo na sucho dohromady a pokud se nepletu jde o usazovací otvory pro díly B24 a B25. Akorát bude horší křídlo přesně usadit, protože linky rytí horních polovin moc nenavazovaly na linky rytí spodní poloviny.

Rámeček B je vytvořen frézovaním do hliníkové formy a je svou kvalitou povrchu na mnohem vyšší úrovní než předchozí rámeček.

Provedení některých dílu je precizní, třeba lapač vzduchu do kompresoru, jehož dokonalost nám dolu sráží mírná propadlina. Naštěstí na místě které půjde bez problému přetmelit a vybrousit. Dále se mi líbí disky kol, palubní deska.

JEN PRO UPOZORNĚNÍ 99% KAZŮ A STOP PO OPRACOVÁNÍ NEMÁTE ŠANCI POUHÝM OKEM SPATŘIT.

Bohužel mi osobně se nelíbí tloušťka krytů podvozkové šachty, Výfuky mi přijdou podměrečné, správně by měly vypadat stejně jako u Bf-109 a stopa po vyhazováku na dně vkládané podvozkové šachty potěší jen masochisty.

Trochu broušení budou vyžadovat vrtulové listy, které jsou vylisovány samostatně. Bohužel ale v mém vzorku je jeden list nedostříknut, takže jej bude třeba nastavit destičkou. Do dílu B30 bude třeba odvrtat otvor pro osu vrtule.

Velkou záludnosti při stavbě budou díly B24 a B25, neboť na jejich správném nalepení závisí celková geometrie podvozku. I začištění švu v místě dělení formy nám dá trochu zabrat.

Čirý díl je vylisován z jednoho kusu a tím pádem bez uprav lze postavit model jen s uzavřeným kokpitem.

Návod a obtisky

Návod je takový na jaky jsme si již od tohoto výrobce zvykli. Takže jen pro neznalé shrnu - Historie - nástřel dílu + odkazy na barvy značky Gunze - osm stavebních kroku...

a poslední dvě strany jsou věnovány dvou podobám prototypu V1.

  1. Camo.A
    Messerschmitt Me 209V-1, D-INJR (Wr.N 1185), pilot Fritz Wendel na tomto letounu zalétl 26.4.1939 světový rychlostní rekord 755,14 km/h.
    Torzo tohoto stroje si můžete prohlédnout v muzeu v Krakově.
  2. Camo.B
    Messerschmitt Me 209V-1, (Wr.N 1185) s původní svislou ocasní plochou, pilot Dr.-Ing. hermann Wurster. Letoun v první fázi testů létal v barvě kovu a bez krytů podvozku.

A pokud jste se pořádně podívali na fotografii a pak do stavebního návodu, zjistíte že výrobce zapomněl na pitotovu trubici.

Sice mě asi Černoch zabije, ale obtisky jsou postačující. Budíky jako černé body působí v dnešní době divně a osobně jsem skepticky k optimální kryvosti bílé, ale tu si ověřím při stavbě. Pouhým okem to není znát, ale při zvětšení si všimnete i nerovných okrajů.

Závěr

I přes některé slabiny je to dle mého názoru stavebnice se kterou by neměl mít problém při stavbě ani běžný lepič, ale to vše ukáže stavba, která bude v doufám nejbližší době následovat.

A jestli se nemýlím můžeme časem očekávat i další prototypové verze třeba atraktivní ozbrojenou V2 s kresbou hada na boku.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.