1/72 – McDonnell Phantom FG.1 – Airfix

3.2.2018 - 5 233 přečtení

phantombox Obrázek z webu výrobce Airfix

Dlouho očekávaný Phantom FG.1 od Airfixu konečně dorazil i k nám. Přiblížíme vám jej v trochu netradiční recenzi.
 

 

Fanouš z Anglie

Roman "Travis" Henych

Název: McDonnell Phantom FG.1
Výrobce: Airfix
Měřítko: 1/72
Kat. č.: A06016

Tento článek jsem se rozhodnul psát trochu jinak. Takové ty nedůležité informace kolik je v krabičce rámečků s díly a kolik stránek má návod pro dnešek odsunu na druhou kolej a pokusím se popsat, proč tento model mohl být - ale není - jeden ze zásadních kitů dvaasedmdesátkového moderního letectva v tomto roku.

Mc Donnell Douglas Phantom II F-4K (originální americké označení), nebo-li "po anglicku" Phantom FG.1, tj. verze Phantomu pro Royal NAVY, byl oznámen v roce 2016 v Telfordu a kit se rázem stal jedním z nejočekávanějších počinů Airfixu. Očekávání bylo podpořeno tím, že kit byl konstruován pod oficiální licencí výrobce (nyní Boeing), takže o kvalitní podklady zřejmě výrobce nouzi neměl. Po cca roce jsme se jej dočkali.

phantombox Obrázek z webu výrobce Airfix

Britských Phantomů na trhu moc není. Nepočítám-li stavebnice Fujimi a sem tam nějakou limitku od Hasegawa, vlastně o pořádném britském Phantomovi FG.1 nevím. Britské stroje rozhodně nejsou asi takovým prodejním trhákem jako amíci. Z toho plyne, že většina těchto stavebnic byla cenově ve výšinách skoro nadoblačných.

Airfix díky své prodejní politice prodávat ve velkém množství se většinou s cenou svých stavebnic dostává přijatelnou cenu (speciální dovětek k českému trhu: ... pokud narazíte na správného prodejce), a i když složitost modelu je vyšší, jeho cenu se povedlo udržet na slušné úrovni, která je podobná, jako F-4J od Academy. Model Academy zmiňují zcela záměrně, protože i když se jedná o klik-klak, není tato technologie obtěžující a model považuji za možná nejlepší námořní Phantom II na trhu. Co na to Airfix? Jeho odpověď vypadá nějak takto...

Airfix je patriot. Podobně, jako si (většinou) dává Revell záležet na domácích předlohách, pouští se u Airfixu do typů konstruovaných nebo sloužících ve Velké Británii s velkým nasazením. Od Phantoma se čekalo, že si výrobce na modelu dá velmi záležet. Vzhledem k tomu, že tento článek je pouze náhledem stavebnice, nemohu jej zatím posoudit po stránce stavební.

Něco málo sice může napovědět sestavení hlavních dílů na sucho, ale i tak si úplný soud nechám až po stavbě. První pohled do krabičky mi dává naději, že si výrobce nechal na modelu záležet. Takže co mne na sedmi rámečcích zaujalo?

Překryt kabiny je možno udělat v otevřené i zavřené poloze. Toto považuji za jednu z největších slabin Academy, kde byl překryt z jednoho kusu a modelář, který chtěl překryty otevřít musel buď riskantně řezat, nebo hledat na trhu vícedílnou kabinu. Airfix tedy nabízí překryt kabiny v celku, ale i dělený na jednotlivé části.

Konce křídel je možno rovnou ze stavebnice nechat v letové pozici, nebo je udělat sklopené. Příjemným bonusem navíc jsou i přizpůsobené (dělené) obtisky v místě sklopené křídla - nemusíte tedy nic řezat a riskovat jejich nevratné poškození. Další super vychytávky. Neznám samozřejmě všechny Phantomy na trhu, ale pokud si vzpomínám, tuto variantu žádný výrobce dodnes v 1/72 nenabídnul.

Když už jsem u křídel, model také nabízí možnost sklopené náběžné hrany křídel, ale také možnost sklopení klapek. Opět si nevybavuji, který z výrobců by nabídnul něco podobného, toto řešení je blízké spíše měřítkům 1/48 a 1/32.

Velmi se mi také líbí další specialitka modelu. Pokud se vám bude chtít, dá se model udělat s otevřeným radomem a radarem i s bloky elektroniky vysunutým do servisní polohy. Celý radar, bloky i mechanismus otevření radomu je samozřejmě součástí kitu a i přes to, že radom je vylisován společně s trupem, díky vnitřní konstrukci je jeho oddělení velmi jednoduchou a intuitivní záležitostí.

Nejzjevnější poznávací znak britských Phantomů - vysoká teleskopická přední podvozková noha je rovněž součástí modelu. Kdo však neplánuje stavbu "zvednutého" Phantomu, ocení i přiloženou standardní.

Je moc fajn, že Phantom je už od začátku konstruován jako námořní anglán, takže i další rozpoznávací znamení těchto strojů - rozšířený trup v oblasti motorů kvůli instalaci domácích motorů Rolls-Royce Spey Mk.201 a výztuhy trupu a křídel jsou také obsaženy. Stavebnice však i přes to obsahuje některé alternativní díly, takže očekávám další variantu Phantomů od Airfixu, a to na letošní rok již ohlášenou FGR.2 - Phantom II pro Royal Air Force.

Ale teď už se blíže podíváme na model a zároveň důvody, proč není všechno zlato, co se třpytí. V souladu s tím, z jakého plastu lisuje Airfix je Phantom z poměrně měkkého plastu a bude třeba dbát zvýšené opatrnosti při práci s díly. Vězte, že sklápěcí nebo modelářský nůž do něj zajede jako pověstný nůž do másla.

Co se týká rytí, je negativní a trochu hlubší. Jak asi? Pamatujete na F-105 D Thunderchief od Trumpeteru? Tak o chlup méně. Jinými slovy, ani z daleka ne Hasegawa nebo Academy, ale ani ne Italeri. Osobně mne takovéto rytí neuráží a docela vyhovuje (po 2 vrstvách surfaceru to bude tak akorát), ale za optimální považuji již zmíněnou stavebnici Academy. Můj subjektivní dojem je také ten, že co rámeček, to je rytí jinak hluboké. Ale třeba co se týká polovin trupu, které jsou umístěny na jednom rámečku, tak ty jsou rozdílně ryté i vůči sobě. Bohužel se na některých místech trupu hluboké rytí dostává do nýtovýní a obojí se slívá dohromady. To rozhodně nepotěší.

Stopy po vyhazovačích z formy jsem na viditelných místech draku stroje nenašel, vyjma vnitřků krytů podvozkových nohou (klasika u Phantomů jakéhokoliv výrobce). To se však netýká drobotě - speciálně MERů a vypouštěcích kolejnic pro Sidewindery. Některé díly hyzdí mírné předsazení formy. Markantní je to hlavně na Sidewinderech, ty ale doporučuji nahradit takřka definitivními brassinovými z produkce firmy Eduard. Otázka nahrazení ŘS Sparrow je v tento okamžik otevřená - Eduardí jsou ideální do Phantomů firmy Hasegawa, do Academy nejdou. I když zrovna ty by si náhradu zasloužily. Jsou na nich vtaženiny a jejich stabilizační křidélka vystihuje jen Andrejův výraz “Sorry jako...”

Průhledné díly jsou trochu silnější, ale jsou krystalicky čisté a nádherně průhledné, takže bych tady problém neviděl. Jistého zjednodušení se dočkala vana kokpitu, ale na cestě máme kovové díly z produkce obrnických, takže náprava bude poměrně snadná. Pokud se najde modelář, který nechce investovat do planžet, případná úprava nebude zas až takový problém.

A teď ty horší věci. Pokud máte postavené nebo nakoukané modely Phantomů od firem Hasegawa nebo Academy, zjistíte, že Airfix má místy velmi pěkně znázorněné nýtování, ale na velké části modelu chybí. Jde zejména o vršek trupu, některá místa na křídlech atd.

Na modelu jsou také zjednodušené nebo úplně vynechané partie - například na oddělovačích mezní vrstvy v oblasti vstupního ústrojí vzduchu úplně chybí průduchy.

UPDATE k 2.1.2018: Kamarád Zdeněk Új mne upozornil i na fotky FG.1 čísla 010, která zjevně zmíněné průduchy nemá. Nedalo mi to, a začal jsem hledat fotografie stroje 007. Nalezené fotografie mne vzhledem ke své kvalitě nepřesvědčily, že průduchy na stroji jednoznačně jsou nebo nejsou. Pokud se tedy bavíme o dvojím provedení, tak bych očekával, že ve stavebnici se budou nacházet alternativní díly obojího typu (s přihlédnutím k tomu, že je kit nachystán na další varianty a třeba konce křídel jsou v kitu hned troje).

Na modelu jsem našel také vtaženiny. Sparrowy jsem již zmiňoval a další nepěkné jsou v kořenu směrové kormidla, v základně záchytné háku (opět klasika jakéhokoliv Phantomu libovolného výrobce), slotů na náběžné hraně (jen samostaté díly), je toho ale více. Vtaženiny najdeme i na dílech trupu, speciálně u kabiny, které tvoří jakoby U profil - když budete brousit, tak obrousíte vyšší vrstvy okolo rytí a to se tak dostane na skoro optimální hloubku, bohuužel jen místně.

Vůbec mne neuchvacují brzdné štíty. Na podkřídelních pylonech pro ŘS a na TERech pro změnu chybí jakékoliv rytí a detaily. Odpalovací zařízení pro Sidewindery je znázorněno tak, že vypouštěcí koleje jsou z čelního pohledu souběžné, ale mají vůči sobě mít tvar velmi rozevřeného V. Za použití hrubé síly se to zřejmě dá znásilnit, tedy upravit, ale proč nás tím výrobce vůbec oblažil? Takovýchto chyb “na druhý pohled” je ještě víc a všechny jsem je určitě nevyjmenoval. Na několik detailů se podívejte v této galerii:

Od stavění se plynule přesunu k barvení. Obtiskový arch tištěný u Cartografu, rozměru větší A5ky nabízí přehršle provozních popisek stroje a obtisky pro tři kamufláže.

Decals

Ty jsou jako čistokrevní pejsci z jednoho vrhu - takřka shodné: tmavě šedomodré stroje s bílým spodkem a černým radomem. To je na druhou stranu milosrdné v tom, že pokud "nepřepálíte" wash, tak zmíněné hluboké rytí a s ním slité nýty tmavá barva schová. Ale zpět ke kamuflážím. Jediné vizuální odlišení strojů jsou symboly na směrovce.

Můj osobní favorit je stroj s Omegou, červenou šipkou na směrovce a "bondovským" číslem 007 z roku 1979.

phantom7 Obrázek z webu výrobce Airfix

Stejný stroj z pozdějšího období má výrazně barevné pruhy na radomu a je škoda, že Airfix nepracoval tuto mašinu, stavebnice by byla hned vizuálně více sexy.

Další dvě kamufláže jsou z období počátku operační služby v královském námořnictvu (konkrétně z let 1969 a 1971), všechny stroje tedy mají starý typ kokardy - modro-bílo-červený terč. Phantomů FG.mk.1 bylo včetně dvou prototypů vyrobeno 52 kusů, takže pokud se mezi modeláři najde fanoušek typu Lukáše Brousila, není nereálné do budoucna postavit všechny stroje, i když se asi bude jednat o poměrně monotematickou sbírku...

phantom9 Obrázek z webu výrobce Airfix
phantom8 Obrázek z webu výrobce Airfix

Na závěr článku už mi zbývají jen ta suchá fakta. Takže:

  • Počet dílů: 162
  • Počet rámečků s díly: 7, z toho 1 průhledný
  • Počet kamufláží: 3
  • Cena: 639,- Kč ( www.na12hodine.cz )
  • Historie typu: Wikipedie
  • Stránky produktu: Airfix
  • Návod: 20 stran


 

Suma sumárum

Airfix se trefil do černého typem, provedením však už méně. Já osobně jsem za FG.1 rád a na stavbu se těším, i když mé prvotní nadšení poměrně "zchladil" po první podrobnější prohlídce modelu.

Stavbu budete moci sledovat a ModelFóru ihned, jak se mi dostanou do ruky i doplňky od Eduardu, které jsou ohlášeny na březen 2018. Osobně však kit považuji za zklamání, dal bych mu tak 6,5 z 10 bodů. Pokud jste sváteční modelář, nebo nejste zas tak skalní obdivovatel Phantomu II, přičtěte si ještě bodík.

Roman "Travis" Henych

Model je zakoupen autorem článku na www.na12hodine.cz

Rubrika Airfix, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 – McDonnell Phantom FG.1 – Airfix”

  1. Olda Homola napsal:

    výborně napsáno. Jak vidím tu rozřezanost, mám velkou obavu o lícování.

  2. Zbyněk Škopán napsal:

    ....že by na MW konečně recenze?
    jinak díky za užitečné informace

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.