1/32 P-51D-5NA – Revell

29.12.2017 - 3 635 přečtení

1

Firma Revell vydala stavebnici stíhací legendy z konce druhé světové války ve velkém měřítku...

Jak se sedlá velký Mustang

Jiří Novis Novák

Úvodem

1

Model: P-51D-5NA Mustang early version
Výrobce: Revell
Měřítko: 1/32
Kat. č.: 03944

North American P-51 Mustang byl jednomístný stíhací letoun dlouhého doletu, který během druhé světové války sloužil na straně spojenců. Jednalo se o jeden z nejúspěšnějších typů stíhacích letounů.

Většinou doprovázel bombardéry při náletech na Německo a spojencům pomohl získat vzdušnou převahu. Byl nasazen i v Tichomoří proti Japonsku.

Korejskou válku stroj začal jako hlavní stíhačka a bitevní letoun spojenců, ale v jejím průběhu byl nahrazen proudovými letouny. V některých letectvech Mustang sloužil ještě na začátku 80. let. Řada letuschopných letounů od soukromých majitelů létá dodnes.

Obsah krabice

Krabice obsahuje 8 rámečků ze světle šedého plastu se 126 díly, dva rámečky z čirého plastu s 11 díly. Dále krabice obsahuje návod a aršík s obtisky.

Rámeček A

Obsahuje Hlavní díly trupu, podvozkové nohy, ostruhy, na které jsou stopy po vyrážečích. knipl, ovládací prvky do kokpitu, a díly do podvozkové šachty. Při bližším prohlédnutí dílů trupu se ukázalo, že bude potřeba lehce protáhnout rytí, protože to je poněkud mělké.


Rámeček B

Tento rámeček obsahuje další díly podvozkové šachty, na kterých najdeme stopy po vyrážečích, pancéřovou přepážku se záhlavníkem za sedačku pilota, díly šachty ostruhy, vodící kolejnici překrytu kabiny, pancéřovou desku se vstupem vzduchu ke karburátoru. Dále díly vstupu vzduchu k olejovému chladiči, protipožární přepážku, kryty podvozkových kol, na kterých bude třeba zatmelit a vybrousit propadliny...

Rámeček C

Zde nalezneme díly podlahy cockpitu vylisované společně s radiostanicí, díl spodní umístění olejového chladiče a šachty ostruhy boční konstrukce cockpitu, směrové kormidlo, stabilizační plochy a křidélka.

Rámeček D a E

Tady máme horní a spodní díl křídla, přičemž na horním je znázorněna část podlahy kokpitu. Na spodní části mi připadá, že je povrch hrubší, než na ostatních částech draku. Na horním dílu jsou pak v místě uložení podvozkových noh propadliny. I zde platí to samé jako u dílů trupu a to, že bude potřeba protáhnout rytí rydlem.

Rámeček F

V tomto rámečku jsou umístěny díly vztlakových klapek jak ve vysunuté poloze, tak v zasunuté. Dále jsou zde dvě stínítka palubní desky, vrtule, kryty výfuků, pedály nožního řízení, díly náběžných hran křídel se zbraněmi, jejich ústí bude dobré prohloubit vrtáčkem, vrtulový kužel, díl vstupu vzduch k olejovému chladiči, díly sedačky pilota.

Rámeček G

Zde jsou díly podvozkových kol, přídavných nádrží, výfuky jejich ústí bude třeba odvrtat, olejový chladič a díly pro sestavení pum 227 kg.

Rámeček I

Obsahuje palubní desku a další ovládací prvky s ní spojené, zadní část trupu s kýlovou plochou, kde se na jednom z těchto dílů ve spodní části trochu ztrácí rytí, ale není to nic, co by se nedalo opravit, dále výšková kormidla a podkřídelní závěsníky.

Rámeček H a J

Tyto dva rámečky obsahují díly překrytu kabiny, větrný štítek, semafor na spodní část křídla, zaměřovač, na kterém je nepěkná dělící rovina, a poziční světla.

Návod

49

Návod o 24 stranách nás ze začátku provede instruktážníma značkami, schématem použitých barev ze vzorníku Revell a schématem rozmístění jednotlivých dílů v rámečcích. Na dalších 12 stránkách nás návod provede stavbou samotnou. Návod je vyhotoven barevný a ukazuje nám, v jaké barvě mají být jednotlivé části. Na posledních čtyřech stranách nalezneme kamuflážní schémata pro dva stroje. První je Lou IV/Athelene Colonela T.J.J Christiana a druhý Desert Rat, Captain Herschel Pascoe.



Obtisky

Obtiskový aršík je vytištěný v Itálii, vytvořený firmou Barracuda Studios. Já mám zkušenost s obtisky od Cartografu určenými pro Revell a pracovalo se mi s nimi velmi dobře. Uvidíme, jaké to bude v tomto případě.

Závěr

Na závěr musím říci, že model Mustangu v tomto měřítku a cenové relaci odpovídá tomu, co v krabici nalezneme. Až na pár propadlin, stop po vyrážečích a mělkém rytí si myslím, že z této stavebnice se nechá s trochou úsilí postavit pěkný model. Nicméně u Eduardu již mají nachystané doplňkové sady, které budou již v blízké době k dostání.

Jiří Novis Novák

Redakce ModelWebu děkuje firmě Corfix za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček, Revell | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.