1/72 Biber “German Midget Submarine” – Special Hobby

19.12.2017 - 2 839 přečtení

00

Modely ponorek a plavidel obecně nejsou u českých výrobců moc zastoupeny. Světlou výjimkou je firma Special Hobby, která před nedávnem vydala model miniponorky Biber...

Hurá pod hladinu

Petr "Chmell" Chmelík

Název: Biber "German Midget Submarine"
Měřítko: 1/72
Výrobce: Special Hobby
Kat. číslo: SN72006

Historie

Biber byl jednou ze zbraní vyvinutých během druhé světové války v období, kdy se situace na frontách obracela v neprospěch Německa. V roce 1943, kdy začalo být jasné, že dojde k invazi někde na atlantickém pobřeží Evropy, začaly být v Německu vyvíjeny neortodoxní zbraně, které měly invazi zabránit. Vedle řiditelných torpéd Neger, Marder a Hai měly invazní flotilu zastavit i mimiponorky Biber a Molch.

Ideový návrh Biberu pocházel od korvetního kapitána Bartelse. V továrně Flenderwerke v Lübecku, kde byly postaveny prototypy a rozjela se sériová výroba, vývoj vedl Hermann Bunte. Bartels byl údajně ovlivněn ukořistěnou britskou miniponorkou Welmann W46. Miniponorka Biber měla výtlak 6,6 tuny. Na hladině ji poháněl automobilový motor Opel Blitz a pod hladinou elektromotor GL231 firmy SSW. Potopit se mohl do hloubky 20 m, nouzově do 30 metrů. Výzbroj tvořila dvě torpéda G7e nebo miny. Konstrukce byla tak malá, že byl Biber jednomístný. I tak neměl řidič, sedící ve věži mnoho pracovního prostoru.

Prototyp Biberu, nazvaný Adam byl testován na vodě od 29.března 1944. Ze začátku byly testy neúspěšné, ale po odladění nedostatků svolil K. Dönitz k výrobě dalších čtyř prototypů a později k sériové výrobě. Ta dala celkem 324 kusů Biberů, na výrobě se podílely Flenderwerke, Ansaldo a Klökner-Humbolt-Deutz.

Bibery byly zařazeny do tzv. K-flotill, označených čísly 1 až 9. Nasazeny byly během invaze v Normandii v Lamanšském průlivu, v Severním moři v Norsku, v ústí Šeldy a také na řece Waal při útoku na most v Nijmegenu. Jejich úspěšnost jako nosičů torpéd byla velmi nízká. Více úspěchů Bibery dosáhly kladením min. Během nasazení se objevily problémy s pronikáním výfukových plynů do řidičovy sekce. Velká část ztracených Biberů připadá na tuto závadu. Vzhledem k malé výšce měli řidiči, orientující se podle kompasu, problémy s orientací a nalezení cíle. Navíc byl Biber, na hladině stabilní a obratný, pod hladinou nestabilní. I když bylo několik Biberů ukořistěno během války, nedočkaly se větších testů. Několik přeživších Biberů je vystavováno v muzeích.

Zdroj: Special Hobby

Úvod

Jak jsem již psal, modelů ponorek od českých výrobců není mnoho, a proto mi potěšila zpráva od firmy Special Hobby, která ve své řadě Special Navy vydala již čtvrtou stavebnici v měřítku 1/72.

Model samotný je balen do menší krabice s bočním otevíráním s akční kresbou na přední straně a bokorysy na té zadní. Uvnitř nalezneme pět šedých rámečků + jeden čirý, obtisky a návod. Všechny díly jsou odstříknuty bez vad, propadlin a otřepů.

Rámeček A

Rámeček B

Model obsahuje dva kusy tohoto rámečku.

Rámeček C

Model obsahuje dva kusy tohoto rámečku.

Čiré díly

Obtisky

Návod

Kamuflážní schémata

Závěr

Model zajisté potěší všechny příznivce lodí a ponorek. Díky připravovanému přepravnímu podvalu si mohou tento model koupit i technikáři.

O tom jak se tento model staví a něco o podvalu se dozvíte zase příště.

Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za vzorek k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:72, Lodě – Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.