1/48 CBU-105 – Eduard

8.9.2017 - 1 621 přečtení

IMG_8756

Firma Eduard se vrací na moderní bojiště a ke kazetové munici americké provenience v královském měřítku.

CBU-105

David Lengyel

Název: CBU-109
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 648276

Úvod

Eduard uvedl na trh dalšího zástupce munice používané v bojích za poslední dvě dekády. Tentokrát jde o "chytrou" kazetovou bombu CBU-105 poprvé použitou v boji během invaze do Iráku v roce 2003.

Předloha

CBU-105 byla vyvinuta ze 450 kg vážící CBU-97, od které se liší tvarem ocasních ploch. Kazetové pumy jsou obvykle navrženy pro shoz v malých výškách. Konflikty, které se rozhořely po skončení Studené války přinesly změnu v operačním postupu a útočící stroje se přesunuly z nízkých letových hladin do středních až velkých výšek. Shoz kazetové munice se tak stal velice nepřesným a proto byly původní CBU-97 osazeny řiditelnými křidélky a GPS naváděním.

Pohled do krabičky

V tradičním blistru najdeme tentokrát světle šedé odlitky, poměrně rozsáhlý aršík s obtisky a samozřejmě návod. Odlitky jsou bohaté na detaily a z nadílky v balení lze postavit celkem šest kusů munice. Neobjevil jsem žádné deformace, bublinky ani jiné kazy. Puma se jednoduše sestaví ze dvou dílů, z nichž jeden představuje tělo, druhý pak řídící ocasní plochy. Oba díly je potřeba oddělit pilkou od nálitku a slepit k sobě natupo. Návod k barvení a umístění obtisků je samozřejmě součástí balení.

Závěr

Touto výzbrojí lze vyšperkovat modely letadel F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, A-10C Thunderbolt II, B-1B Lancer, B-52 Stratofortress, Sepecat Jaguar a zatím neuvedenou B-2A Spirit. CBU-105 mají ve výzbroji letectva Spojených států amerických, Saúdské Arábie, Indie, Ománu, Jižní Koreje, Turecka a Spojených arabských emirátů. Je tedy z čeho vybírat a tyto poměrně masivní pumy budou jistě ozdobou každého modelu.

David Lengyel

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.