1/72 Supermarine Spitfire IXc late Weekend Edition – Eduard

16.4.2017 - 2 021 přečtení

DSC_0651

Populární devítka podzní verze v odlehčeném vydání.

Spitfire na víkend

Jakub "Kubouš" Jirásek

DSC_0651

Název: Spitfire IXc late version (weekend edition)
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 7431
materiál: plast

Úvod

Malý devítkový Spitfire z Obrnic už se zabydlel v nejednom modelářském kitníku. Pro ty méně náročné je zde nyní možnost zakoupit si odlehčenou variantu stavebnice v oblíbené weekend edici, tedy bez masek a leptů. Konkrétně jde o pozdní verzi Mk.IX.

Stavebnice

Krabice s vrchním víkem obsahuje 3 uzavíratelné sáčky s výlisky, dva obtiskové aršíky a návod. Trochu mne překvapil boxart, na kterém není klasický "letící" obrázek předlohy, ale dva bokorysy a velký znak čs. 310. perutě RAF.

Výlisky

Představovat výlisky tohoto modelu by bylo stejné jako představování předlohy, čili nošení dříví do lesa. Model již několikrát prošel podrobným náhledem, např. zde nebo zde, kde se jen liší rámeček s trupy a křídly. Rámečky s drobnými a čirými díly jsou pro všechny dosud vydané eduardí Spitfiry v 1:72 stejné, liší se jen použití jednotlivých dílů. Za sebe mohu konstatovat pouze to, že kvalita výlisků zůstává na stejné úrovni, tedy vynikající.

Rámeček A
Rámeček B
Rámeček H
Rámeček D a E
Rámeček C - čiré díly

Pokud by Vás zajímalo, jak se tato verze Spitfiru staví, doporučuji přečíst si dříve vydané články Jana Starého, kde popisuje fit test a následnou stavbu profipackové verze stavebnice.

Návod

Barevný návod ve formátu A5 je tradičně tištěný na lesklém papíře. Celkem má 20 stránek a obsahuje všechny informace, na které jsme u Eduardu ale i jiných výrobců běžně zvyklí. K nahlédnutí a stažení je na stránkách Eduardu zde.

Zbarvení a obtisky

Stavebnice nabízí 2 markingy strojů v barvách RAF.

Prvním je stroj od československé 310. sqn s kódovým označením NN-M, s/n MH819. Stroj je pojmenovaný Red Rose III a nese kamufláž s invazními pruhy z období června 1944.

Druhým strojem je ZF-R, s/n MK984 od polské 308. sqn. Byl vybaven pumovými závěsy a byl osobním letounem polského esa a velitele perutě Witolda Retingera.

Jak už jsem zmínil, ve stavebnici jsou 2 aršíky. Aršík s popiskama je bezchybně vytištěný, popisky jsou krásně čitelné. Snad jen u červených popisek a čtverečků ohraničujících výstřelné kanálky kulometů se mi moc nezdá červená barva, přijde mi trochu světlejší s nádechem do růžova.

Druhý aršík obsahuje samotné markingy a také palubní desku a pásy. Zde bych se nad kvalitou tisku trochu pozastavil, popravdě mne moc nenadchla. Povrch je místy lehce poškrábaný, jako by se potrhal krycí lak při sundání krycího papírku, nejvíce viditelné je to na kokardách. Emblémy a kódy jsou vytištěny ostře s výjimkou československých kokard pod kabinu, které jsou mírně přesazené.

Závěr

Pokud vám Spitfire IX stále chybí ve sbírce a ke spokojenosti vám stačí jednoduchá krabičková stavba bez doplňků, je tato stavebnice určena přímo pro vás. Ale vzhledem k velmi široké nabídce eduardích doplňků k této stavebnici není nikdy pozdě si tuto víkendovku trochu vyladit dle libosti.

Jakub "Kubouš" Jirásek

Redakce děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.